Katalonialaisen kirjallisuuden klassikkoteos kertoo kauneuden ja taiteen voimasta

Katalonialaisen Maria Àngels Angladan romaani Auschwitzin viulu on unohtumaton tarina miehestä, joka kieltäytyi luopumasta toivosta keskitysleirin ankarissa olosuhteissa. Anglada (1930–1999) oli runoilija ja kirjailija, joka on vakiinnuttanut asemansa Katalonian merkittävimpien kirjailijoiden joukossa. Auschwitzin viulu palkittiin ilmestyttyään 1994 vuoden parhaana katalaaninkielisenä romaanina.

Arvostettu muusikko jää kuuntelemaan esiintymismatkallaan paikallisen orkesterin konserttia. Hänen huomionsa kiinnittyy surusilmäisen soittajan viulun täyteläisen samettiseen sointiin. Muusikko pääsee kokeilemaan viulua, jonka kielet taipuvat hänen pyyntöihinsä kuin säyseä savi savenvalajan käsissä. Se on ihmeellinen, mutta se ei ole kaupan. Ennemmin viulisti luopuisi elämästään kuin soittimestaan. Ja niin muusikko saa kuulla viulun tarinan.

Maria Àngels Anglada kirjoittaa harkitun niukasti ja riisutun kauniilla kielellä kipeistä ja kauheista asioista. Hänen pieni romaaninsa Auschwitzin viulu kertoo suurenmoisen tarinan kauneuden ja taiteen hentoisesta mutta sitkeästä voimasta, joka synkimpinäkin hetkinä pystyy kohottamaan mielen ja sytyttämään toivonkipinän.

Maria Àngels Anglada (1930–1999) työskenteli opettajana ja kääntäjänä, ja hän oli katalaanin kieltä vaalivan ja tutkivan akatemian Institut d’Estudis Catalansin jäsen. Katalaniassa klassikkokirjan aseman saavuttanut Auschwitzin viulu on Angladan ensimmäinen suomennettu teos.

”Anglada kirjoittaa elegantisti ja hienovaraisesti, ja kertomuksen lyhyys vain lisää sen emotionaalista voimaa.” – John Boyne, Poika raidallisessa pyjamassa -romaanin kirjoittaja

Maria Àngels Anglada: Auschwitzin viulu
Alkuteos El violí d’Auschwitz
Suomennos ja esipuhe Satu Ekman
144 sivua
Saatavana painettuna kirjana ja e-kirjana
Ilmestymispäivä 9.1.2018