Kirjailija Yuval Noah Harari
Suomentaja Tapani Kilpeläinen
Kansi Suzanne Dean
Alkuteos Nexus. A Brief History of Information Networks from the Stone Age to AI
Genret Tietokirjat Tulossa
ISBN 9789524035163
Ilmestymispäivä 10.09.2024
Sidosasu Kirja,Sidottu
Kirjastoluokka 56.41

Nexus

Tietoverkkojen lyhyt historia

Kuinka tieto yhdisti ihmiset?

Sapiens-kirjallaan tunnetuksi tullut Yuval Noah Harari tarkastelee uutuuskirjassaan Nexus – Tietoverkkojen lyhyt historia, miten informaation virta on rakentanut ja tuhonnut maailmaamme.

Elämme ihmiskunnan historian suurinta informaatiovallankumousta. Sen käsittämiseksi meidän täytyy ensin ymmärtää, miten informaatio on vaikuttanut historiaamme. Olemme nimenneet lajimme Homo sapiensiksi, viisaaksi ihmiseksi – mutta jos ihmiset ovat niin viisaita, miksi toimimme jatkuvasti niin itsetuhoisesti? Miksi olemme ekologisen ja teknologisen itsemurhan partaalla?

Ihmislaji on kukoistanut yhteistyöverkostojensa avulla, ja helpoin tapa rakentaa ja ylläpitää niitä on ollut levittää tarinoita, uskomuksia ja harhakuvitelmia. 2000-luvulla tekoäly saattaa kyetä tuottamaan aivan uuden harhojen verkoston, joka voi estää tulevia sukupolvia edes yrittämästä paljastaa sen valheita. Historian kulku ja teknologinen kehitys eivät kuitenkaan ole ennalta määrättyjä: tekemällä tietoisia valintoja voimme estää pahimmat lopputulokset. Koska jos emme voi muuttaa tulevaisuutta, miksi tuhlata aikaa siitä keskusteluun?

Yuval Noah Hararin Nexus – Tietoverkkojen lyhyt historia kertoo tietoverkkojen merkityksestä ihmiskunnalle. Se osoittaa, miten tietoverkot ovat toisaalta lisänneet ihmisten välisen kommunikoinnin määrää mutta myös aiheuttaneet monia sotia ja konflikteja.

Cover