Palkitun rikostoimittajan Walta-dekkarisarja

Palkitun rikostoimittaja Rebekka Härkösen Walta-dekkarisarja avaa ovet modernin uutistoimituksen sykkeeseen. Lue sarjasta lisää jutustamme.

Walta-dekkarisarja

Rebekka Härkönen on työskennellyt parikymmentä vuotta uutistoimittajana, josta yli puolet rikos- ja oikeustoimittajana. Tällä hetkellä hän on töissä MTV Uutisissa. Hänet on palkittu journalistin työstään Suurella journalistipalkinnolla, Lumilapio-palkinnolla ja Sanomalehtien liiton vuoden juttu -palkinnolla.

Prinsessamekko on Härkösen ensimmäinen fiktiivinen teos, ja se aloitti kiireisen uutistoimituksen elämään sukeltavan Walta-dekkarisarjan, jonka tarinat kumpuavat tosielämästä, sen maton alle lakaistuista yhteiskunta- ja järjestelmävirheistä. Sarjan päähenkilö on Suuna Walta, kokenut rikostoimittaja, jonka lahjomaton maine tunnetaan niin poliisin, median kuin rikollistenkin keskuudessa. Tinkimätön rikostoimittaja on paikalla siellä missä tapahtuu, ja hänellä on keinonsa hankkia tarvitsemansa tiedot rikospaikoilta.

Prinsessamekko palkittiin Vuoden esikoisdekkari-kunniakirjalla helmikuussa 2024. Palkinnon jakaneen Suomen dekkariseuran raati perusteli valintaansa seuraavasti: “Härkönen kirjoittaa osaavasti rikostoimittajan työstä. Hänen esikoisdekkarinsa sisältää monia teemoja ja sivujuonia, mutta pysyy koko ajan jäntevänä, ja lopuksi kirjailija punoo eri juoniainekset uskottavasti yhteen. Prinsessamekko on monitahoinen ja haastava esikoisdekkari, joka luo korkeita odotuksia kirjailijan seuraaville teoksille.”

Härköseltä on aiemmin julkaistu tietokirja Valmis tappamaan, kaksinkertaisen elinkautisvangin tarina (Deadline Kustannus, 2021). Lisäksi hän on tehnyt suositun Sarjahukuttaja-podcastin.

Tässä jutussa esittelemme Walta-dekkarisarjassa ilmestyneet kirjat.

Rebekka Härkösen kirjailijakuva © Jetro Stavén.

Walta 1: Prinsessamekko

Walta 1: Prinsessamekko

Pahuus on usein silmiemme edessä.

Kaksi karmeaa tapausta ravisuttaa marraskuista Helsinkiä. Ensin arabitaustainen nuorimies ampuu metrossa kolme matkustajaa ja itsensä. Sitten päärautatieaseman aamuruuhkan keskeltä löytyy ruumistorso. Poliisi alkaa tutkia ampumistapausta terroritekona, mutta pian Suuna Walta saa alamaailmasta vihjeen, joka antaa aiheen epäillä, ettei metrosurmien taustalla olekaan jihadismi, väitti poliisi mitä tahansa.

Keväällä 2023 ilmestyneessä Walta-dekkarisarjan avausosassa vallan likaisissa leikeissä ryvettyvät raskaimmin kaikkein viattomimmat. Prinsessamekko on julkaistu painettuna, e-kirjana, äänikirjana ja pokkarina.

Walta 1: Pihtiote

Walta 2: Pihtiote

Onko rikollisuus sairaus, jonka voi parantaa?

Rikostoimittaja Suuna Walta kuulee kuolonuhreja vaatineesta yliajosta. Poliisi pysyy oudon vaitonaisena onnettomuudeksi kutsutusta tapauksesta, ja Suunan toimittajanvaistot heräävät. Yliajon uhri on poliisille tuttu mies, jota viranomaiset olivat auttaneet irtautumaan rikollisjengistä. Mainetta niittäneen exit-hankkeen nokkaan nostettu rikosylikonstaapeli Jens Jäämeri ei tiedä, mikä exit-ohjelmassa meni pieleen, ja koko irtautumishankkeen tulevaisuus on vaakalaudalla.

Sarjan toisessa osassa Suuna Wallan työpöydälle lävähtävät rikollisjengien veriset välienselvittelyt ja kyseenalaiset viranomaistoimet. Syksyllä 2023 ilmestynyt Pihtiote on julkaistu painettuna, e-kirjana ja äänikirjana. Pokkari julkaistaan elokuussa 2024.

Walta 3: Hyväntekijät

Sarjan kolmas osa Hyväntekijät julkaistaan syksyllä 2024.

Sarjasta sanottua 

“Taidokkaasti etenevä teos pitää lukijan otteessaan ja siitä välittyy hyvin esikoiskirjailijan, kokeneen rikostoimittaja Rebekka Härkösen asiantuntemus.”
Kotiliesi kirjasta Prinsessamekko

“Härkösen kieli on tuoretta ja täynnä meheviä ilmaisuja, jotka haluaa painaa mieleen.”
Apu kirjasta Prinsessamekko

”Viihteen varjolla dekkari tarjoaa vakavaa asiaa yhteiskunnan huono-osaisista.”
Savon Sanomat kirjasta Prinsessamekko

“Rebekka Härkönen on kirjoittanut elävän, opettavaisen ja hallitun esikoisjännärin, joka tarjoaa realistisen kuvauksen toimittajien, poliisien ja rikollisten vuorovaikuttavasta verkostosta.”
Lapin Kansa kirjasta Prinsessamekko

”Rebekka Härkösen Pihtiote on tiukkaakin tiukempaa rikosten jahtaamista.”
Kirjasähkökäyrä-blogi kirjasta Pihtiote

Osta Walta-sarjan kirjoja Kirja-verkkokaupastamme