Taianomaisen tarinankertojan muhkeat lukuromaanit

Lucinda Riley tunnetaan maailmanmenestykseen nousseen Seitsemän sisarta -sarjansa lisäksi myös monista muista upeista lukuromaaneistaan. Tässä jutussa esittelemme kaikki Rileyn suomeksi julkaistut yksittäiset romaanit.

Lucinda Rileyn rakastetut lukuromaanit

Irlantilaissyntyinen Lucinda Riley (1965–2021) oli taiturimainen tarinankertoja, jonka teoksia on käännetty lähes neljällekymmenelle kielelle ja myyty kymmeniä miljoonia kappaleita maailmanlaajuisesti. Riley tunnetaan ympäri maailman huippusuosion saaneen Seitsemän sisarta -sarjan kirjailijana, mutta sarjan lisäksi häneltä on julkaistu myös paljon muita romaaneja. Tässä jutussa esittelemme kaikki Rileyn yksittäiset, suomeksi jo julkaistut tai lähiaikoina julkaistavat kirjat. Seitsemän sisarta -sarjan esittelyyn voit tutustua erillisessä jutussamme täällä.

Lucinda Rileyn kirjailijakuva: © Roni Rekomaa / Lehtikuva

Keskiyön ruusu – sydäntäsärkevä rakkaustarina

Yksitoistavuotias Anahita Chaval ystävystyy omapäisen prinsessa Indiran kanssa ja pääsee osaksi tämän satumaista elämää. Prinsessan virallisena seuralaisena Anahita matkaa kauas Englantiin sisäoppilaitokseen juuri ennen ensimmäisen maailmansodan syttymistä.

Lähes vuosisata vuotta myöhemmin Rebecca Bradley, nuori amerikkalainen filmitähti, elää julkisuuden valokeilassa. Kesken elokuvan filmausten kuvauspaikalle Astburyn kartanoon saapuu yllättäen Ari Malik selvittämään isoisoäitinsä Anahitan menneisyyttä.

Riley teki kirjaa varten mittavaa taustatyötä ja tutki muun muassa Intian brittihallinnon aikaa. Hän myös matkusti Jaipuriin, Mumbaihin ja Länsi-Bengalin Cooch Behariin sekä vieraili kirjassakin mukana olevassa Kuupalatsissa. Riley ihastui Intian kauniisiin maisemiin, temppeleihin ja palatseihin, mutta hänen mieleensä jäi erityisesti nyky-Intian kahtiajakoisuus, valtava kuilu vaurauden ja köyhyyden välillä. Tämän hän halusi tuoda esiin myös Keskiyön ruusun tarinassa.

Kesällä 2016 suomeksi ilmestynyt Keskiyön ruusu (suom. Hilkka Pekkanen) on kiehtova ja sydäntäsärkevä rakkaustarina, joka vie 1900-luvun alun Intian kimaltavista palatseista nykypäivän Englannin maaseudulle. Tällä hetkellä Keskiyön ruusu on saatavilla pokkarina, e-kirjana ja äänikirjana.

Enkelipuu – vangitseva romaani menneisyyden painosta

On kulunut 30 vuotta siitä, kun Greta lähti Marchmontin kartanosta Walesin kukkuloiden syleilyssä. Nyt hän on palaamassa kartanolle joulunviettoon rakkaan ystävänsä Davidin kutsumana. Hän ei muista paikasta mitään, sillä pari vuosikymmentä sitten tapahtunut onnettomuus pyyhki Gretan mielestä koko hänen siihenastisen elämänsä.

Kävellessään kartanon mailla Greta löytää hautakiven. Sään pieksemä kaiverrus paljastaa, että paikalle on kauan sitten haudattu pieni poika. Löytö väläyttää Gretan mieleen muistikuvan, ja kadonnut menneisyys alkaa vähitellen hahmottua.

Enkelipuun pohjana oleva teos julkaistiin alun perin englanniksi jo vuonna 1995. Tuolloin Rileyn kirjailijanimenä oli Lucinda Edmonds ja kirja oli nimeltään Not Quite an Angel. 18 vuotta myöhemmin Rileylta kysyttiin, haluaisiko hän julkaista teoksen uudestaan, ja hän päätti kirjoittaa romaanista paremman version. Enkelipuussa on aineksia alkuperäisestä tarinasta, mutta mukaan tuli paljon lisää, muun muassa täysin uusia juonenkäänteitä. Riley myös herätti henkiin erään henkilöhahmon, jonka hengenmenoa hän oli jäänyt katumaan alkuperäisen teoksen julkaisun jälkeen.

Syksyllä 2018 suomeksi ilmestynyt Enkelipuu (suom. Hilkka Pekkanen) on vangitseva romaani perhesuhteista, rakkauden kaipuusta ja unohdetusta menneisyydestä. Tällä hetkellä Enkelipuu on saatavilla pokkarina, e-kirjana ja äänikirjana.

Perhosten huone – sykähdyttävä tarina perheen salaisuuksista

Seitsemääkymmentä ikävuotta lähestyvä Posy Montague asuu Suffolkin maaseudulla lapsuudenkodissaan Admiral Housessa. Sen puutarhassa hän on lapsena lentänyt keijun mielikuvitussiivin, sen suojissa hän on kasvattanut poikansa Samin ja Nickin aikuisiksi miehiksi. Nyt talovanhus on murenemassa käsiin, ja Posyn pitäisi päästää siitä irti.

Kotitalosta luopuminen ja perheen sisäiset asiat nakertavat Posyn mieltä, mutta huolten sävyttämiin ajatuksiin läikähtävät yllättäen nuoruusmuistot, kun Posy tapaa vanhan tutun vuosikymmenten takaa.

Vuonna 2018 Riley oli juuri saanut kirjoitettua loppuun Seitsemän sisarta -sarjan viidennen osan, Kuun sisaren. Hän kaipasi pientä taukoa mittavan kirjasarjan kirjoittamisesta ja päätti jatkaa lähes kymmenen vuotta aiemmin aloittamaansa käsikirjoitusta. Perhosten huoneen piti olla kevyt kesäprojekti, mutta loppujen lopuksi Riley päätyi kirjoittamaan käsikirjoituksensa kokonaan uusiksi. Kirja sijoittuu Southwoldiin, Englannin Suffolkissa sijaitsevaan pieneen merenrantakaupunkiin, jonka historiasta hän kiinnostui viettäessään siellä kesiä lastensa kanssa.

Perhosten huone (suom. Tuukka Pekkanen) kätkee sisäänsä monta unohtumatonta henkilöhahmoa, ihanasti kiemurtelevia juonipolkuja, aikojen yli kurottuvaa rakkautta sekä salaisuuksia, joiden ei koskaan pitänyt paljastua. Kirja julkaistiin suomeksi kesällä 2020. Tällä hetkellä Perhosten huone on saatavilla kovakantisena, pokkarina, e-kirjana ja äänikirjana

Vaarallinen kirje – rakkausromaani trillerin vaatteissa

Journalisti Joanna Haslam hälytetään kiireiselle juttukeikalle näyttelijälegendan hautajaisiin. Kesken kuuluisuuksia kuhisevan seremonian Joannan vieressä istuva vanha nainen näkee jotakin, mikä saa hänet niin kiihdyksiin, että hänen vointinsa heikkenee ja Joannan on saatettava hänet kotiinsa.

Pian Joanna saa naiselta kirjekuoren, josta löytyy kiihkeä rakkauskirje ja music hall ‑ohjelmalehtinen vuodelta 1923. Nainen haluaa kertoa tarinansa Joannalle, mutta pyytää pitämään salassa lähettämänsä aineiston, sillä siinä piilevä skandaali voisi tuhota monen elämän ja järkyttää koko kuningaskuntaa.

Lucinda Riley alkoi kirjoittaa Vaarallista kirjettä jo vuonna 1998. Hän halusi kirjoittaa jännityskertomuksen, joka sijoittuisi Ison-Britannian kuvitteelliseen hoviin. Vuosi 2000 oli kuningataräidin satavuotisjuhlavuosi, ja kirja oli tarkoitus julkaista ennen virallisia juhlamenoja. Mutta julkaisupäivän lähestyessä kirjakauppaesiintymisiä ja muita tilaisuuksia alkoi selittämättömästi peruuntua, ja kirja, jonka nimi oli tuolloin Seeing Double, hädin tuskin julkaistiin. Sen jälkeen Rileyn kustantaja perui myös hänen seuraavan kirjansa kustannussopimuksen. Useita vuosia myöhemmin Riley löysi uuden kustantajan, ja lopulta kirja julkaistiin vuonna 2018 uusiksi kirjoitettuna nimellä The Love Letter.

Maaliskuussa 2021 suomeksi ilmestynyt Vaarallinen kirje (suom. Tuukka Pekkanen) tihkuu mehukasta juonittelua ja käryää kitkerälle skandaalille, mutta saa silti vannomaan rakkauden nimeen. Tällä hetkellä kirja on saatavilla painettuna, e-kirjana ja äänikirjana.

Oliivipuu – tarina huumaavasta ensirakkaudesta

Kaikki paikalliset tuntevat vanhan Pandora-talon. Legendan mukaan siellä ensimmäistä kertaa vierailevat kohtaavat ensirakkautensa. Kolmetoistavuotiaan Alexin mielessä on kuitenkin jotakin aivan muuta kuin rakkaus, kun hän saapuu Kyprokselle kesällä 2006.

Helena järjestelee Pandoraa kuntoon tuleville kesävierailleen. Talo puutarhoineen herättää ihania muistoja, mutta pittoreski idylli kätkee myös salaisuuksia. Kun Helenan ensirakkaus vuosien takaa ilmestyy paikalle, hän ei voi enää ohittaa kysymyksiä menneisyydestään. Pandoran lipas on avattava.

Riley kirjoitti Oliivipuun alun perin vuonna 2006 vain itseään varten Kyproksella vietetyn perheloman jälkeen. Hänen lapsensa olivat tuolloin pieniä, ja hän halusi pitää aivonsa virkeänä kirjoittamalla. Vuosia myöhemmin hän löysi vanhan käsikirjoituksen työpöytänsä laatikosta ja päätti jatkaa tarinan parissa. Käsikirjoituksen työnimenä oli Helena’s Secret, ja joissakin maissa kirja on myös julkaistu tällä nimellä. Tarinan Pandora-talon esikuvana on Kathikaksen kylän lähistöllä sijaitseva vanha villa, jossa Riley perheensä kanssa aikoinaan lomaili.

Oliivipuu (suom. Tuukka Pekkanen) on kertomus perheestä, ystävistä ja rakastetuista, paahteisista päivistä ja vanhan oliivipuun varjoissa viihtyvistä salaisuuksista. Riley avaa hurmaavalla tavalla näkymän mieheksi kasvavan pojan sydämeen. Oliivipuu julkaistaan suomeksi 18. lokakuuta 2021 painettuna, e-kirjana ja äänikirjana.