Taianomaisen tarinankertojan muhkeat lukuromaanit

Lucinda Riley tunnetaan maailmanmenestykseen nousseen Seitsemän sisarta -sarjansa lisäksi myös monista muista upeista lukuromaaneistaan. Tässä jutussa esittelemme kaikki Rileyn suomeksi julkaistut yksittäiset romaanit.

Lucinda Rileyn rakastetut lukuromaanit

Irlantilaissyntyinen Lucinda Riley (1965–2021) oli taiturimainen tarinankertoja, jonka teoksia on käännetty lähes neljällekymmenelle kielelle ja myyty kymmeniä miljoonia kappaleita maailmanlaajuisesti. Riley tunnetaan ympäri maailman huippusuosion saaneen Seitsemän sisarta -sarjan kirjailijana, mutta sarjan lisäksi häneltä on julkaistu myös paljon muita romaaneja. Tässä jutussa esittelemme kaikki Rileyn yksittäiset, suomeksi jo julkaistut tai lähiaikoina julkaistavat kirjat. Seitsemän sisarta -sarjan esittelyyn voit tutustua erillisessä jutussamme täällä.

Lucinda Rileyn kirjailijakuva: © Roni Rekomaa / Lehtikuva

Lucinda Rileyn Keskiyön ruusu -romaanin kansikuvaKeskiyön ruusu – sydäntäsärkevä rakkaustarina

Yksitoistavuotias Anahita Chaval ystävystyy omapäisen prinsessa Indiran kanssa ja pääsee osaksi tämän satumaista elämää. Prinsessan virallisena seuralaisena Anahita matkaa kauas Englantiin sisäoppilaitokseen juuri ennen ensimmäisen maailmansodan syttymistä.

Lähes vuosisata vuotta myöhemmin Rebecca Bradley, nuori amerikkalainen filmitähti, elää julkisuuden valokeilassa. Kesken elokuvan filmausten kuvauspaikalle Astburyn kartanoon saapuu yllättäen Ari Malik selvittämään isoisoäitinsä Anahitan menneisyyttä.

Lucinda Riley teki kirjaa varten mittavaa taustatyötä ja tutki muun muassa Intian brittihallinnon aikaa. Hän myös matkusti Jaipuriin, Mumbaihin ja Länsi-Bengalin Cooch Behariin sekä vieraili kirjassakin mukana olevassa Kuupalatsissa. Riley ihastui Intian kauniisiin maisemiin, temppeleihin ja palatseihin, mutta hänen mieleensä jäi erityisesti nyky-Intian kahtiajakoisuus, valtava kuilu vaurauden ja köyhyyden välillä. Tämän hän halusi tuoda esiin myös Keskiyön ruusun tarinassa.

Kesällä 2016 suomeksi ilmestynyt Keskiyön ruusu (suom. Hilkka Pekkanen) on kiehtova ja sydäntäsärkevä rakkaustarina, joka vie 1900-luvun alun Intian kimaltavista palatseista nykypäivän Englannin maaseudulle. Tällä hetkellä Keskiyön ruusu on saatavilla kovakantisena, pokkarina, e-kirjana ja äänikirjana.

Enkelipuu-romaanin kansikuvaEnkelipuu – vangitseva romaani menneisyyden painosta

On kulunut 30 vuotta siitä, kun Greta lähti Marchmontin kartanosta Walesin kukkuloiden syleilyssä. Nyt hän on palaamassa kartanolle joulunviettoon rakkaan ystävänsä Davidin kutsumana. Hän ei muista paikasta mitään, sillä pari vuosikymmentä sitten tapahtunut onnettomuus pyyhki Gretan mielestä koko hänen siihenastisen elämänsä.

Kävellessään kartanon mailla Greta löytää hautakiven. Sään pieksemä kaiverrus paljastaa, että paikalle on kauan sitten haudattu pieni poika. Löytö väläyttää Gretan mieleen muistikuvan, ja kadonnut menneisyys alkaa vähitellen hahmottua.

Enkelipuun pohjana oleva teos julkaistiin alun perin englanniksi jo vuonna 1995. Tuolloin Rileyn kirjailijanimenä oli Lucinda Edmonds ja kirja oli nimeltään Not Quite an Angel. 18 vuotta myöhemmin Rileylta kysyttiin, haluaisiko hän julkaista teoksen uudestaan, ja hän päätti kirjoittaa romaanista paremman version. Enkelipuussa on aineksia alkuperäisestä tarinasta, mutta mukaan tuli paljon lisää, muun muassa täysin uusia juonenkäänteitä. Riley myös herätti henkiin erään henkilöhahmon, jonka hengenmenoa hän oli jäänyt katumaan alkuperäisen teoksen julkaisun jälkeen.

Syksyllä 2018 suomeksi ilmestynyt Enkelipuu (suom. Hilkka Pekkanen) on vangitseva romaani perhesuhteista, rakkauden kaipuusta ja unohdetusta menneisyydestä. Tällä hetkellä Enkelipuu on saatavilla kovakantisena, pokkarina, e-kirjana ja äänikirjana.

Perhosten huone -romaanin kansikuva

Perhosten huone – sykähdyttävä tarina perheen salaisuuksista

Seitsemääkymmentä ikävuotta lähestyvä Posy Montague asuu Suffolkin maaseudulla lapsuudenkodissaan Admiral Housessa. Sen puutarhassa hän on lapsena lentänyt keijun mielikuvitussiivin, sen suojissa hän on kasvattanut poikansa Samin ja Nickin aikuisiksi miehiksi. Nyt talovanhus on murenemassa käsiin, ja Posyn pitäisi päästää siitä irti.

Kotitalosta luopuminen ja perheen sisäiset asiat nakertavat Posyn mieltä, mutta huolten sävyttämiin ajatuksiin läikähtävät yllättäen nuoruusmuistot, kun Posy tapaa vanhan tutun vuosikymmenten takaa.

Vuonna 2018 Lucinda Riley oli juuri saanut kirjoitettua loppuun Seitsemän sisarta -sarjan viidennen osan, Kuun sisaren. Hän kaipasi pientä taukoa mittavan kirjasarjan kirjoittamisesta ja päätti jatkaa lähes kymmenen vuotta aiemmin aloittamaansa käsikirjoitusta. Perhosten huoneen piti olla kevyt kesäprojekti, mutta loppujen lopuksi Riley päätyi kirjoittamaan käsikirjoituksensa kokonaan uusiksi. Kirja sijoittuu Southwoldiin, Englannin Suffolkissa sijaitsevaan pieneen merenrantakaupunkiin, jonka historiasta hän kiinnostui viettäessään siellä kesiä lastensa kanssa.

Perhosten huone (suom. Tuukka Pekkanen) kätkee sisäänsä monta unohtumatonta henkilöhahmoa, ihanasti kiemurtelevia juonipolkuja, aikojen yli kurottuvaa rakkautta sekä salaisuuksia, joiden ei koskaan pitänyt paljastua. Kirja julkaistiin suomeksi kesällä 2020. Tällä hetkellä Perhosten huone on saatavilla pokkarina, e-kirjana ja äänikirjana

Vaarallinen kirje -romaanin kansikuvaVaarallinen kirje – rakkausromaani trillerin vaatteissa

Journalisti Joanna Haslam hälytetään kiireiselle juttukeikalle näyttelijälegendan hautajaisiin. Kesken kuuluisuuksia kuhisevan seremonian Joannan vieressä istuva vanha nainen näkee jotakin, mikä saa hänet niin kiihdyksiin, että hänen vointinsa heikkenee ja Joannan on saatettava hänet kotiinsa.

Pian Joanna saa naiselta kirjekuoren, josta löytyy kiihkeä rakkauskirje ja music hall ‑ohjelmalehtinen vuodelta 1923. Nainen haluaa kertoa tarinansa Joannalle, mutta pyytää pitämään salassa lähettämänsä aineiston, sillä siinä piilevä skandaali voisi tuhota monen elämän ja järkyttää koko kuningaskuntaa.

Lucinda Riley alkoi kirjoittaa Vaarallista kirjettä jo vuonna 1998. Hän halusi kirjoittaa jännityskertomuksen, joka sijoittuisi Ison-Britannian kuvitteelliseen hoviin. Vuosi 2000 oli kuningataräidin satavuotisjuhlavuosi, ja kirja oli tarkoitus julkaista ennen virallisia juhlamenoja. Mutta julkaisupäivän lähestyessä kirjakauppaesiintymisiä ja muita tilaisuuksia alkoi selittämättömästi peruuntua, ja kirja, jonka nimi oli tuolloin Seeing Double, hädin tuskin julkaistiin. Sen jälkeen Rileyn kustantaja perui myös hänen seuraavan kirjansa kustannussopimuksen. Useita vuosia myöhemmin Riley löysi uuden kustantajan, ja lopulta kirja julkaistiin vuonna 2018 uusiksi kirjoitettuna nimellä The Love Letter.

Keväällä 2021 suomeksi ilmestynyt Vaarallinen kirje (suom. Tuukka Pekkanen) tihkuu mehukasta juonittelua ja käryää kitkerälle skandaalille, mutta saa silti vannomaan rakkauden nimeen. Tällä hetkellä kirja on saatavilla kovakantisena, pokkarina, e-kirjana ja äänikirjana.

Lucinda Rileyn Oliivipuu-romaanin kansikuvaOliivipuu – kertomus huumaavasta ensirakkaudesta

Kaikki paikalliset tuntevat vanhan Pandora-talon. Legendan mukaan siellä ensimmäistä kertaa vierailevat kohtaavat ensirakkautensa. Kolmetoistavuotiaan Alexin mielessä on kuitenkin jotakin aivan muuta kuin rakkaus, kun hän saapuu Kyprokselle kesällä 2006.

Helena järjestelee Pandoraa kuntoon tuleville kesävierailleen. Talo puutarhoineen herättää ihania muistoja, mutta pittoreski idylli kätkee myös salaisuuksia. Kun Helenan ensirakkaus vuosien takaa ilmestyy paikalle, hän ei voi enää ohittaa kysymyksiä menneisyydestään. Pandoran lipas on avattava.

Lucinda Riley kirjoitti Oliivipuun alun perin vuonna 2006 vain itseään varten Kyproksella vietetyn perheloman jälkeen. Hänen lapsensa olivat tuolloin pieniä, ja hän halusi pitää aivonsa virkeänä kirjoittamalla. Vuosia myöhemmin hän löysi vanhan käsikirjoituksen työpöytänsä laatikosta ja päätti jatkaa tarinan parissa. Käsikirjoituksen työnimenä oli Helena’s Secret, ja joissakin maissa kirja on myös julkaistu tällä nimellä. Tarinan Pandora-talon esikuvana on Kathikaksen kylän lähistöllä sijaitseva vanha villa, jossa Riley perheensä kanssa aikoinaan lomaili.

Syksyllä 2021 suomeksi ilmestynyt Oliivipuu (suom. Tuukka Pekkanen) on kertomus perheestä, ystävistä ja rakastetuista, paahteisista päivistä ja vanhan oliivipuun varjoissa viihtyvistä salaisuuksista. Riley avaa hurmaavalla tavalla näkymän mieheksi kasvavan pojan sydämeen. Tällä hetkellä Oliivipuu on saatavilla pokkarina, e-kirjana ja äänikirjana.

Italialainen tyttö -romaanin kansikuva

Italialainen tyttö – intohimoinen rakkaustarina

Rosanna on vasta pikkutyttö kohdatessaan Roberton, nuoren miehen, joka muuttaisi koko hänen elämänsä. Tulevina vuosina heidän kohtalonsa kietoutuisivat yhteen paitsi lahjakkaina laulajina maailman metropolien upeimmilla estradeilla myös kulissien takana intohimoisesti toinen toistaan rakastavana parina.

Kerran sytyttyään Rosannan ja Roberton rakkaus kestää kolhut eikä suostu sammumaan, mutta se on samalla niin kaiken nielevää, että muut ihmissuhteet kalpenevat sen rinnalla. Yhteisen onnen tiellä seisoo synkkiä salaisuuksia, joiden varjot lankeavat myös muiden läheisten ja rakkaiden ihmisten elämään.

Italialaisen tytön pohjalla on Rileyn aiempi, Lucinda Edmondsin nimellä julkaistu romaani Aria vuodelta 1996. Alkuperäisen romaanin julkaisun aikoihin Riley oli omasta mielestään vasta tarinankertoja, ei kirjailija, joten kun kirja haluttiin julkaista uudestaan, hän päätti kirjoittaa siitä kokonaan uuden version. Rileyn mukaan Italialainen tyttö on intohimoisin rakkaustarina, jonka hän koskaan kirjoitti. Dramaattinen oopperamusiikki sopi hänestä hyvin suurien tunteiden tarinaan, ja siksi hän päätti sijoittaa kertomuksensa oopperan maailmaan.

Keväällä 2022 suomeksi ilmestynyt Italialainen tyttö (suom. Hilkka Pekkanen) kertoo napolilaistytön kasvusta oopperalavojen säkenöiväksi tähdeksi sekä palavasta rakkaudesta, jonka hehku polttaa kuin tuhat aurinkoa. Tällä hetkellä Italialainen tyttö on saatavilla painettuna, e-kirjanaäänikirjana ja pokkarina.

Orkideatarha-romaanin kansikuva

Orkideatarha – riipaiseva romaani kaiken katoavaisuudesta

Pikkutyttönä Julia Forrester viihtyi Wharton Parkin kasvihuoneessa, jossa hänen isoisänsä Billy hoiti sukukartanon hienoa orkideakokoelmaa. Kun Julia aikuisena kokee musertavan menetyksen, hän hakeutuu surussaan takaisin lapsuusmaisemiinsa ja kohtaa siellä vanhan tutun, Wharton Parkin perijän Kit Crawfordin, jonka elämässä on myös surun sävyjä.

Kartanon rapistuvien rakennusten korjaustöiden yhteydessä löytynyt vanha päiväkirja herättää Julian ja Kitin uteliaisuuden. Mitä Crawfordin suvussa oikeastaan tapahtui sodan aikana? Menneisyydestä nousee esiin salattu rakkaustarina, jonka kauaskantoiset seuraukset mullistavat myös Julian ja Kitin elämän.

Lucinda Riley sai inspiraation Orkideatarha-kirjaan olleessaan miehensä kanssa lomalla Thaimaassa. Heidän hotellihuoneessaan oli orkideoista kertova kirja, jossa kuvattiin, miten idän trooppisista viidakoista lähtöisin oleva kasvi on levinnyt kaikkialle maailmaan. Riley halusi sijoittaa tarinan kahteen lempipaikkaansa, Thaimaahan sekä Englannin Norfolkiin. Wharton Parkin sukukartanosta Riley sai ajatuksen kuultuaan ystävältään tämän perimästä kartanosta ja siihen liittyvistä suurista perintöveroista.

Keväällä 2022 suomeksi ilmestynyt Orkideatarha (suom. Tuukka Pekkanen) on suloisen haikea tarina rakkaudesta, menneisyyden varjoista vapautumisesta, toivosta ja katoavaisista hetkistä, joiden muistoa vaalimme kalleimpina aarteinamme. Tällä hetkellä Orkideatarha on saatavilla painettuna, e-kirjana ja äänikirjana. Pokkari julkaistaan kesäkuussa 2023.

Auroran salaisuus -romaanin kansikuva

Auroran salaisuus – sydämeen asettuva sukupolvien kudelma

Jylhät rantakalliot Irlannin West Corkissa ovat antaneet ja ottaneet paljon. Eräänä talvisena päivänä New Yorkin taakseen jättänyt kuvanveistäjä Grania Ryan kohtaa rannalla nuoren punatukkaisen tytön. Lapsi on läheisen Dunworley Housen yksinäinen, äitiään sureva Aurora Lisle. Kohtaaminen Auroran kanssa muuttaa synnyinseudulleen palanneen Granian elämän lopullisesti.

Kun Auroran leski-isä pyytää Graniaa veistämään tyttärensä muotokuvan, kohtaa Grania yllättäen oman äitinsä vastustuksen. Ryanien ja Lislejen sukujen historiat ovat kietoutuneet erottamattomasti ja kipeästi yhteen jo vuosisadan ajan. Aurora on kuin avain salaisuuksien lippaaseen.

Lucinda Riley on kertonut, että Aurorassa on enemmän häntä itseään kuin missään muussa hänen luomassaan henkilöhahmossa. Kirjailijan mukaan Auroran tarinassa on olennaista menneisyyden virheiden anteeksi antaminen sekä jokaisen päivän eläminen täysillä. Nämä kaksi teemaa ovat vahvasti mukana myös monissa muissa Rileyn romaaneissa.

Syksyllä 2022 suomeksi ilmestynyt Auroran salaisuus (suom. Hilkka Pekkanen) on haikeansuloinen ja mystistä tunnelmaa kantava perhedraama, jossa sukusalaisuudet kuljettavat Irlannin jylhiltä rannikoilta Edwardin ajan Lontooseen ja nykyajan Manhattanille. Auroran salaisuus on saatavilla painettuna, e-kirjanaäänikirjana ja pokkarina.

Kuolema sisäoppilaitoksessa – rikosmysteeri täynnä synkkiä salaisuuksia

Oppilas kuolee äkillisesti Fleat Housessa, pienessä St Stephenin sisäoppilaitoksessa Norfolkin sydänmailla. Rehtori kutsuu koko kouluyhteisöä järkyttävää kuolemaa traagiseksi onnettomuudeksi. Paikalliset viranomaiset eivät kuitenkaan voi sulkea pois rikoksen mahdollisuutta.

Poliisi Jazmine “Jazz” Hunter alkaa tutkia tapausta yhdessä työparinsa, ylikonstaapeli Alastair Milesin kanssa, ja suljetusta kouluyhteisöstä paljastuu pian uusia huolettavia piirteitä. Fleat House pitää sisällään salaisuuksia, jotka ovat synkempiä kuin Jazz olisi koskaan osannut aavistaakaan.

Lucinda Riley kirjoitti Kuolema sisäoppilaitoksessa -kirjan alun perin jo vuonna 2006, mutta sitä ei julkaistu, koska hänellä ei tuolloin ollut kustantajaa kirjoilleen. Romaanin tapahtumapaikka sai inspiraationsa sisäoppilaitoksesta, jota Rileyn omat lapset kävivät Norfolkissa. Tarinan dramaattiset käänteet ovat kuitenkin täysin fiktiota. Kun Kuolema sisäoppilaitoksessa -kirjan julkaisusta myöhemmin sovittiin, Riley oli onnellinen, että hänen ensimmäinen dekkarinsa näkisi vihdoin päivänvalon. Riley ei kuitenkaan koskaan ehtinyt nähdä kirjan julkaisua.

Helmikuussa 2023 suomeksi julkaistu Kuolema sisäoppilaitoksessa (suom. Tuukka Pekkanen) on rikosmysteeri täynnä menneisyyden painoa ja taattua brittitunnelmaa. Kuolema sisäoppilaitoksessa on saatavilla painettuna, e-kirjana ja äänikirjana ja pokkarina.

Valo ikkunassa -kirjan kansikuvaValo ikkunassa – surullisenkaunis romaani petoksesta ja intohimosta

Pariisilainen eläinlääkäri Emilie de la Martinières perii sukunsa linnan Etelä-Ranskassa. Rapistuneen châteaun seinien sisään kätkeytyy vuosisatojen historia mutta myös kipeitä perhesalaisuuksia, jotka yltävät yli sukupolvien.

Vuonna 1943 nuori Constance Carruthers lähtee Lontoosta vakoilutehtäviin miehitettyyn Pariisiin. Suunnitelmiin tulee äkillinen muutos, jonka myötä Connie ajautuu vastarintaliikkeen sisäpiiriin ja uhkarohkeaan operaatioon, jossa ei voi olla varma, kuka on vihollinen ja kuka ei.

Valo ikkunassa -romaanissa on mukana Rileyn aiemmasta teoksesta, Orkideatarhasta, tuttu Venetia Burroughs. Orkideatarhassa mainitaan Venetian olleen mukana salaperäisessä tiedusteluoperaatiossa toisen maailmansodan aikana, joten hänen tarinansa sopi hyvin jatkumaan Valo ikkunassa -romaanissa. Riley oli myös aina pitänyt Venetian hahmosta, ja tämän tuominen teokseen mukaan tuntui Rileysta siltä kuin hän olisi kirjoittanut romaania vanhan ystävän seurassa.

Syyskuussa 2023 julkaistu Valo ikkunassa (suom. Hilkka Pekkanen) vie laventelintuoksuiseen Provenceen ja toisen maailmansodan vaarallisiin vuosiin. Se paljastaa totuuksia, joiden piti jäädä ikuisiksi ajoiksi pimentoon sekä katsoo pahuutta suoraan silmiin. Kirja on saatavilla painettuna, e-kirjana ja äänikirjana. Pokkari julkaistaan syksyllä 2024.

Vangittu kauneus -romaanin kansikuva

Vangittu kauneus – dramaattinen tarina kohtalon voimasta

16-vuotias Brett Cooper saapuu rapistuvaan yorkshireläiskartanoon viettämään kesää sukulaistensa hoivissa. Hän olisi mieluummin jossain aivan muualla, kunnes kartanon keittiöön astelee taloudenhoitajan tytär, lumoava Leah Thompson.

Nuorten herkästä rakkaustarinasta alkaa uskomaton matka, joka sinkauttaa Leahin supertähteyteen ja maailman muodin pääkaupunkeihin. Samaan aikaan Brett katsoo voimattomana vierestä, kun hänen isänsä kamppailee tuskallisten muistojensa kanssa.

Ensimmäistä kertaa suomeksi ilmestyvä Vangittu kauneus julkaistiin englanniksi alun perin jo vuonna 1998. Tämän version on uudelleenkirjoittanut Rileyn poika Harry Whittaker, joka kertoo kirjasta seuraavasti: ”Kun olin lukenut äidin Vangittu kauneus -kirjan alkuperäisen käsikirjoituksen, ylitseni vyöryivät ihailun aallot. Äiti osasi mielikuvituksensa avulla luoda niin vaivattomasti kerrassaan huikeita maailmoja. Aivan niin kuin Seitsemän sisarta -sarjassa, myös Vangitussa kauneudessa käsitellään sukupolvesta toiseen ulottuvia perhesalaisuuksia ja kauan sitten unohdettua ennustusta.”

Syyskuussa 2024 julkaistava Vangittu kauneus (suom. Hilkka Pekkanen) henkii Yorkshiren nummimaisemien tummaa dramatiikkaa ja nopeasykkeisen New Yorkin suihkuseurapiirejä. Se on taianomainen lukuromaani rakkaudesta, elämää mullistavista valinnoista ja yhteen kietoutuvista kohtaloista. Kirja julkaistaan painettuna, e-kirjana ja äänikirjana.

Osta Lucinda Rileyn romaaneja Kirja-verkkokaupasta