Seitsemän sisarta, seitsemän tähtiin kirjoitettua tarinaa

Seitsemän sisarta on Lucinda Rileyn huikeaan menestykseen noussut romaanisarja, joka perustuu väljästi Seulasten tähtikuvioon liittyvään mytologiaan. Kirjasarja kertoo Papa Saltin eri puolilta maailmaa adoptoimista tyttäristä, ja jokaisessa kirjassa seurataan yhden sisaren tarinaa.

Seitsemän sisarta -kirjasarja

Muistan aina täsmälleen, missä olin ja mitä tein, kun sain kuulla isäni kuolleen…

Näillä sanoilla alkavat kaikki Seitsemän sisarta -romaanisarjan kirjat. Irlantilaissyntyisen Lucinda Rileyn huikeaan menestykseen noussut kirjasarja kertoo Papa Saltin eri puolilta maailmaa adoptoimista tyttäristä, jotka ovat saaneet kasvaa ylellisessä kodissaan Atlantiksessa Genevenjärven rannalla. Kasvatti-isänsä kuoltua jokainen heistä saa vihjeen, jota seuraamalla he voivat selvittää omat sukujuurensa.

Riley sai inspiraation kirjasarjan kirjoittamiseen katsellessaan taivaalle tähtikirkkaana tammikuisena yönä vuonna 2013. Hän keksi ajatuksen seitsemän kirjan sarjasta, joka perustuisi allegorisesti Plejadien eli Seulasten tähtikuvioon liittyviin legendoihin. Tähdistöä kutsutaan myös Seitsemäksi sisareksi. Tähtikuvioon liittyy paljon myyttejä eri puolilta maailmaa – niitä ovat kehitelleet niin mayat, muinaiset kreikkalaiset kuin Australian alkuasukkaatkin. Riley päätti käyttää kreikkalaisia myyttejä pohjana kirjasarjansa henkilöille. Kreikkalaisessa mytologiassa Plejadit olivat seitsemän sisarta, joita Orion jahtasi. Zeus pelasti sisaret muuttamalla heidät kyyhkyiksi, ja he lensivät Orionia pakoon taivaalle. Seitsemän sisaren tähtikuvio sijaitsee taivaalla aivan Orionin vyön vieressä.  

Seitsemän sisarta -kirjasarjan jokaisessa kirjassa seurataan yhden sisaren tarinaa. Kolme ensimmäistä romaania voi lukea missä tahansa järjestyksessä, sillä ne kaikki alkavat samasta hetkestä. Kirjojen tarinat vievät eri puolille maailmaa ja kauas historiaan. Romaanien keskiössä ovat eri aikoina eläneet vahvat, itsenäiset naiset, ja osa sarjan hahmoista perustuu todellisiin historiallisiin henkilöihin.

Sarjan kaikki kirjat on suomentanut Hilkka Pekkanen.

Maia, ensimmäinen sisar

Sisaruksista vanhin, Maia, tunnetaan perheen kaunottarena. Hän on empaattinen kuuntelija, jonka puoleen muut kääntyvät ongelmiensa kanssa. Traagisesti päättynyt ensirakkaus on jättänyt jälkensä Maiaan, ja hän on eristäytynyt muusta maailmasta. Maian intohimona ovat kielet ja hän työskentelee kääntäjänä. Maia on sisaruksista ainoa, joka edelleen asuu Atlantiksessa. Muiden sisarten mielestä Maialla oli erityinen yhteys heidän adoptioisäänsä. 

Maian tarinan kertova Seitsemän sisarta -kirja eli romaanisarjan ensimmäinen osa ilmestyi suomeksi keväällä 2017. Kirjan tarina vie muun muassa Rio de Janeiroon ja Pariisiin. Tällä hetkellä kirja on saatavilla pokkarina, e-kirjana ja äänikirjana.

“Älä koskaan anna pelon päättää kohtalostasi.”
Papa Saltin viesti Maialle

Ally, myrskyn sisar

Optimistisesti elämään suhtautuva Alcyone eli Ally on ammattilaispurjehtija. Hänessä on luontaista viehätysvoimaa, joka vetää ihmisiä puoleensa. Ally on tottunut olemaan sisarusparven johtaja ja kokee syyllisyyttä siitä, ettei ollut läsnä kun muut häntä kaikkein kipeimmin tarvitsivat. Ally peri kiinnostuksensa purjehtimiseen Papa Saltilta. Hänen läsnäolonsa ja pelottomuutensa ovat tarpeen myrskyävillä merillä. Ally on myös lahjakas huilisti, mutta intohimo musiikkiin on jäänyt taka-alalle purjehduksen tieltä.

Allyn tarina Myrskyn sisar ilmestyi suomeksi keväällä 2018. Kirjan tarina vie muun muassa Norjaan, vuonojen ja metsien kauneuteen. Tällä hetkellä Myrskyn sisar on saatavilla pokkarina, e-kirjana ja äänikirjana.

“Heikkouden hetkellä löydät suurimman vahvuutesi.”
Papa Saltin viesti Allylle

Tähti, varjon sisar

Sovittelijaksi kutsuttu, ujo ja hiljainen Asterope eli Tähti on aina jäänyt samanikäisen sisarensa CeCen varjoon. Tähti on kirjallisesti lahjakas, mutta hänen on vaikea ilmaista ajatuksiaan puhumalla. Muut sisaret eivät oikeastaan tunne Tähteä kovin hyvin, sillä hän ja CeCe ovat olleet niin erottamattomia. Tähti puhuu vain harvoin tunteistaan ja ajatuksistaan muille. Tähti suhtautuu intohimoisesti kirjallisuuteen, ruoanlaittoon ja puutarhanhoitoon. Hän muistaa lämmöllä hetkiä, jotka vietti isänsä kanssa heidän puutarhassaan Atlantiksessa. Papa Saltin kuoleman jälkeen Tähti tuntee olevansa täysin eksyksissä.  

Tähden kirja Varjon sisar ilmestyi suomeksi maaliskuussa 2019. Kirjan tarina vie Englannin vehreälle maaseudulle ja Lontoon seurapiirien kuohuihin. Tällä hetkellä Varjon sisar on saatavilla pokkarina, e-kirjana ja äänikirjana.

“Tammi ja sypressi eivät kasva toistensa varjossa.”
Papa Saltin viesti Tähdelle

CeCe, helmen sisar

Celaeno eli CeCe on levoton ja utelias taiteilijasielu. Käytännöllinen CeCe vaikuttaa muiden silmissä helposti kylmältä ja töykeältä, sillä hänen herkkyytensä on piilossa kovan ulkokuoren alla. CeCe kärsii pahasta lukihäiriöstä, jota hän häpeää syvästi. Tähti särkee CeCen sydämen alkaessaan irtautua sisarestaan, sillä CeCe on aina tuntenut itsensä ulkopuoliseksi kaikkien muiden paitsi Tähden seurassa. Myös CeCen taiteellinen luovuus on kadoksissa, ja hän tuntee olevansa täysin eksyksissä. 

Celaenon tarinan kertova Helmen sisar ilmestyi suomeksi syyskuussa 2019. Kirjan tarina vie tropiikin samettisiin öihin ja Australian polttavan paahteisille takamaille aboriginaalikulttuurin ytimeen. Helmen sisar on saatavilla kovakantisena kirjana, e-kirjana, äänikirjana ja pokkarina.

Jumalan armosta olen mikä olen.
Papa Saltin viesti CeCelle

Tiggy, kuun sisar

Hoivaajaksi kutsuttu Taygeta eli Tiggy on sisarista kaikkein herkin. Eläimistä huolehtiminen on hänen intohimonsa, ja hän rakastaa työtään villieläinten hoitajana. Herttaisesta Tiggystä huokuu henkisyys, ja muiden mielestä hän leijailee aivan omassa maailmassaan. Tiggyllä on näkemisen lahja, jonka hän on oppinut pitämään piilossa muilta. Tiggyn on vaikea käsitellä Papa Saltin kuolemaa, sillä hänestä tuntuu kuin isä olisi edelleen läsnä.

Tiggyn tarinaan pääsemme tutustumaan kirjassa Kuun sisar, joka ilmestyi maaliskuussa 2020. Sarjan viides osa vie uskomattomalle matkalle Skotlannin ylängöiltä Espanjan Granadaan ja sieltä aina New Yorkin parrasvaloihin asti. Tällä hetkellä Kuun sisar on saatavilla kovakantisena, e-kirjana ja äänikirjana

Pidä jalat tukevasti maan tuoreella ruohopeitteellä, mutta kohota mielesi kohti maailmankaikkeuden ikkunoita.
Papa Saltin viesti Tiggylle

Electra, auringon sisar

Sisaruksista nuorin on Electra, joukon sähikäinen. Huippumallina työskentelevän naisen elämä vaikuttaa loisteliaalta, mutta kiiltävän pinnan alla on vain tyhjyyttä. Electra hakee apua päihteistä hälventääkseen mielestään adoptioisänsä kuoleman ja muut kipeät asiat. Vanhemmat sisaret uskovat Electran kaipaavan jatkuvasti rakkauden- ja huomionosoituksia, koska hän on niin epävarma itsestään.

Electran tarinan kertova Auringon sisar ilmestyi suomeksi syyskuussa 2020 painettuna, e-kirjana ja äänikirjana. Sarjan kuudes osa vie nykypäivän ruuhkaisesta New Yorkista Afrikan avarille tasangoille, toisen maailmansodan alkuun.

Merope

Sisarussarjan seitsemättä, Meropea, ei ole löytynyt. Hänen tarinaansa emme vielä tunne, mutta kaikilla salaisuuksilla on taipumus paljastua.

     Muistan elävästi, kuinka kerran seisoin Papa Saltin kanssa tähtitornissa. Olin neljätoistavuotias ja naiseuden kynnyksellä. Odotimme kuunpimennystä, joka isän mukaan oli ihmiskunnalle tärkeä hetki ja joka usein toi mukanaan muutoksia.
     ”Kuule, isä”, minä sanoin. ”Tuotko vielä joskus meille seitsemännen sisaren?”
Kun isä kuuli sen, hänen voimakas ja turvallinen vartalonsa tuntui jähmettyvän hetkeksi. Äkkiä hän näytti siltä kuin kantaisi koko maailman painoa harteillaan. Hän ei kääntynyt, sillä hän suuntasi edelleen kaukoputkea odotetun pimennyksen suuntaan, mutta tiesin silti vaistomaisesti, että hän oli tullut murheelliseksi kysymyksestäni.
     ”Ei, Maia, en tuo. En ole koskaan löytänyt häntä.”
Ote kirjasta Seitsemän sisarta

Lucinda Rileyn kirjailijakuva: © Roni Rekomaa / Lehtikuva