Lucinda Rileyn kirjailijahaastattelu

Taianomainen tarinankertoja Lucinda Riley kertoo poikansa Harry Whittakerin haastattelussa uutuusromaanistaan Kadonnut sisar. Katso video ja lue tiivistelmämme haastattelusta!

Lucinda Rileyn (1965–2021) uutuusromaani Kadonnut sisar (suom. Hilkka Pekkanen ja Tuukka Pekkanen) ilmestyi suomeksi 31.5.2021 painettuna sekä e- ja äänikirjana. Rakastetun Seitsemän sisarta -kirjasarjan seitsemännessä osassa sisarukset Maia, Ally, Tähti, CeCe, Tiggy ja Electra avaavat salaisuuksien solmuja ja vievät huikaisevalle matkalle Tyynen valtameren tuliperäisiltä saarilta aina Irlannin smaragdinvihreille nummille asti. On tullut vihdoinkin aika kertoa puuttuvan sisaren, Meropen, tarina.

Video on englanninkielinen, mutta sen alapuolelta voit lukea tiivistelmämme haastattelusta. Video ja tämä juttu eivät sisällä juonipaljastuksia Kadonnut sisar -romaanista, mutta jos et halua tietää kirjan tarinasta mitään etukäteen, haastatteluun kannattaa tutustua vasta kirjan lukemisen jälkeen.

Harry Whittaker kysyy heti haastattelun alussa äidiltään Lucinda Rileylta suuren kysymyksen: kuka kadonnut sisar on? Riley vastaa, että jokaisen on itse luettava kirja saadakseen tietää.

Rileylle oli alusta asti ollut selvää, että sarjassa olisi mukana seitsemäs sisar, Merope, kuten kreikkalaisessa mytologiassa, johon sarja pohjautuu. Mutta hän ei tiennyt, mistä ja miten kadonnut sisar löytyisi.

Riley teki kirjojaan varten mittavaa taustatyötä, ja osa sitä oli matkustaminen paikkoihin, joihin kirjat sijoittuvat. Marraskuussa 2019 Riley ehti matkustaa Uuteen-Seelantiin, yhteen Kadonneen sisaren tapahtumapaikoista. Kirjassa käydään myös Kanadassa, mutta sinne hän ei enää ehtinyt ennen pandemian alkua. Kadonnutta sisarta etsitään kirjassa myös Lontoosta, joka oli Rileylle hyvin tuttu, sillä hän asui puoliksi Lontoossa ja puoliksi Irlannissa. Romaanin tapahtumat sijoittuvat osin myös Irlantiin. Pandemian alkaessa Riley oli kotonaan Irlannissa, joten hänen oli helppo jatkaa kirjoittamista.

Kadonnut sisar -kirjan tarina sijoittuu osittain Irlannin vapaussodan aikaan. Kirjassa mainitaan IRA, mutta Riley painottaa, että kyse on alkuperäisestä IRA:sta, jonka päätavoitteena oli Irlannin itsenäisyys ja jota ei pidä sekoittaa IRA:n toimintaan 1970- ja 1980-luvulla. Taustatyön tekemisessä auttoivat syrjäisen West Corkin asukkaat. Riley sai nähdä mm. kiväärin, joka oli kuulunut eräälle Irlannin itsenäisyyssodan taistelijalle. Tämä tosielämän taistelija esiintyy myös kirjassa. Riley korostaa, että vapaustaistelijat olivat nuoria, aseisiin tottumattomia miehiä, joille brittiarmeija oli kaikin tavoin ylivoimainen vastustaja. Silti irlantilaiset onnistuivat saamaan aikaan rauhansopimuksen, jonka solmimisesta tulee vuonna 2021 kuluneeksi sata vuotta.

Itsenäisyyssodan näkymättömiä sankareita olivat Rileyn mukaan naiset, jotka salakuljettivat aseita miehille ja huolehtivat samaan aikaan arjen pyörittämisestä. Teos on kunnianosoitus näille naisille. Kirjoissaan Riley haluaa ylipäätään nostaa esiin naisten monenlaisia vahvuuksia. Hän kiteyttää feminismin merkitsevän tasa-arvoa ja sitä, että saa valita oman tiensä.

Kirjan tarinassa muut sisaret – Maia, Ally, Tähti, CeCe, Tiggy ja Electra – yhdistävät voimansa etsiessään kadonnutta sisartaan. He haluavat Meropen mukaan purjehdukselle, jolla lasketaan seppele Papa Saltin muistoksi. Kirjassa siis tavataan uudelleen sarjan aiempien osien päähenkilöt, minkä lisäksi mukana on liuta muita entuudestaan tuttuja hahmoja. Langanpäitä solmitaan yhteen, ja luvassa on vastauksia, mutta myös uusia kysymyksiä.

Riley ja Whittaker ovat yhtä mieltä siitä, että kirja päättyy äärimmäisen jännittävään kohtaan. Riley pyytääkin kaikkia kirjan lukeneita pitämään loppuratkaisun visusti omana tietonaan.

Toivotamme mahtavia lukuhetkiä Kadonneen sisaren seurassa!

Tutustu Seitsemän sisarta -kirjasarjaan >>

Lucinda Rileyn kirjailijakuva: © Roni Rekomaa / Lehtikuva