Kirjailija Katja Kärki
Lukija Kirsti Valve
Genret Henkilökuvat ja elämäkerrat Kotimainen kaunokirjallisuus Uutuus
ISBN 9789523766297
Ilmestymispäivä 16.04.2024
Sidosasu Äänikirja
Kirjastoluokka 84.2

Evan neljä elämää

Paaterin noita, jolle puut puhuivat

Katja Kärjen Evan neljä elämää on vivahteikas elämäkertaromaani Eva Ryynäsestä, omaperäisestä kuvanveistäjästä, jonka puukko löysi kuvat puiden sisältä.

Pikku Eeva saa puukosta haavan käteensä. Sisko näkee veren ja pelkää Eevan kuolevan, mutta äiti ehtii hätiin, sitoo haavan ja ottaa puukon kokonaan pois, ettei sattuisi lisää vahinkoja. Eeva halusi vain veistää, tehdä samanlaisia eläimiä kuin kotitilan renki, joka on vuollut Eevalle leluksi pienen puuhevosen.

Veistokieltoon joutunut Eeva pyytää isää tekemään hevoselle parin, mutta isä sanoo, ettei osaa. Heti puukkoluvan saatuaan Eeva veistää eläimen itse, soman pulleavatsaisen hevosen, niin pienen, että se mahtuu tulitikkurasiaan. Vuosikymmeniä myöhemmin taiteilija Eva Ryynänen veistää kokonaisen kirkon.

Evan neljä elämää kertoo vuosina 1915–2001 eläneestä Eva Ryynäsestä, joka kulki sitkeästi oman polkunsa lettipäisestä paimentytöstä Ateneumin opiskelijaksi ja maatilan emännästä menestyneeksi kuvanveistäjäksi arvostelijoiden terävistä kielistä huolimatta.

Cover