Kirjaklubin lukijapaneeli tutustui uutuusdekkariin Uhrisuo

Bazarin kirjaklubilaisista koottu lukijapaneeli tutustui toukokuussa Susanne Janssonin uutuusdekkariin Uhrisuo (suom. Tiina Sjelvgren). Katso, millaista palautetta panelistit antoivat kirjasta!

”Salaperäinen ja uhkaava suo nousee päähenkilöksi suotutkija Nathalien rinnalle Susanne Janssonin Uhrisuo-dekkarissa. Se kätkee syvyyksiinsä salaisuuksia, joista kukaan ei halua puhua. Uhrisuo on taitavasti suon ympärille punottu dekkari, joka harhauttaa lukijankin eksyksiin, kun usva leviää. Suo on uhreja vaativana ja pelottavana miljöönä piristävän uutta rikoskirjallisuudessa.  Asiatietoja kaipaavalle löytyy kirjasta myös paljon faktatietoja suosta.”

Ursula

 

”Susanne Jansson on yhdistänyt esikoisromaanissaan nimeltä Uhrisuo mielenkiintoisesti historiallisia myyttejä nykypäivän murhatutkintaan. Tarina on mielenkiintoinen ja kiihdyttävä trilleri, joka on psykologisesti erittäin jännittävästi punottu, niin että kirjan ahmii hetkessä.”

”Mielestäni takakannen teksti kuvaa erittäin osuvasti kirjaa, ja etukannen kuva antaa sille vielä loppusäväyksen. (…) Pohjoismaisten dekkareiden aatelia mielestäni, sillä kerronta oli niin hienoa, voisin sanoa, että tässä kirjassa oli synkät ja karutkin kohdat tavallaan kauniisti kerrottu. Tässä dekkarissa ei mässäilty verellä, vaan ennemminkin hiljaa takaa hiipivä, kaiken peittävä usva, aiheutti väristyksiä… Vaativatko henget taas uhriaan?

Susanne Jansson aloitti vahvasti esikoisromaanillaan ja hänestä kuullaan vielä varmasti! Tälle dekkarille on helppo antaa arvosana, sillä moitittavaa ei oikeastaan ole! Joten 4.5/5.”

KiraNiia

 

”Kirja oli kelpo trilleri, jonka juonikuvaus oli taidokkaasti rakennettu. Nykyhetken ja menneisyyden kuvaukset vaihtelivat sopivassa suhteessa, ja veivät tarinaa sujuvasti ja jännityksen säilyttäen eteenpäin. Tapahtumat olivat uskottavia, eikä väkivallalla mässäilty liikaa. Myös henkilöt olivat uskottavia, mutta en oikein pitänyt siitä minkä verran heidän persoonastaan kerrottiin. Varsinkin Mayan kuvaus jäi mielestäni tietyllä tavalla puolitiehen, hänen persoonaansa kuvattiin joko liikaa tai liian vähän.”

”Kirjan teksti oli sujuvaa ja miljöökuvaus toimi hyvin; suosta tosiaan tuli taianomainen ja aavemainen paikka. Kirjan aihe uhrilahjoineen oli erittäin mielenkiintoinen ja siinä oli hienosti yhdistetty historia tähän päivään. Juoni oli taitavasti punottu juuri sen suhteen, miten se yhdisti menneet ja nykyhetken. Itselleni Mayan tyhjyyden kuvaukset jäivät irralleen kirjan muista tapahtumista.”

Tea

 

”Minulla ei ollut mitään ennakkokäsitystä kirjasta ennen sen lukemista, ja hyvä niin. Kirja oli todella mieluisa ja iloinen, jos dekkarista voi näin sanoa, yllätys.

Niin kliseiseltä kuin se kuulostaa niin dekkarissa toden totta oli koukuttava ja mukaansa tempaava juoni, uskottavat henkilöhahmot ja loppuun jäi hyytävä koukku. Täydellistä! Luen dekkareita paetakseni tylsää todellisuutta, enkä usko olevani ainoa, ja tämä kirja todella tiesi paikkansa.

Kappaleet olivat juuri sopivan mittaisia, jotta ne sopivat arjen keskeltä varastettuihin lukuhetkiin. Ja ne loppuivat aina koukkuun. Kirja onnistui yllättämään melko kokeneen dekkarin lukijan, kiitos tästä dekkarista.”

Maija

 

”Jo heti tarinan alussa koin odottavan jännityksen – jokaisella tarinan henkilöllä tuntui olevan salattavaa. Pala kerrallaan salaisuuden verhoa raotetaan, mutta suon utuinen hämyinen taianomainen tunnelma leijuu koko ajan tarinan yllä. Samaan aikaan kun yksi suon melkein uhreista taistelee hengestään sairaalassa.

Huikea jännäri, vie lukijansa samalla myös ihmismielen sisään ja sen kummallisuuksiin. Loi mahtavan tunnelman, jopa suhde kesämökkimme tuntumassa olevaan suohon tuntui muuttuvan. (…) Suosittelen lämpimästi tätä lukuelämystä – ja kirjoita kiitos lisää, Susanne Jansson!”

Seija

 

”Susanne Janssonin Uhrisuo lupaa paljon. Ikivanha suoalue, jonka historia heti kiinnostaa, keski-ikäinen naisvalokuvaaja, joka palaa New Yorkista kotiseudulleen. Menneisyyden tapahtumat pulpahtavat pintaan. Kuin jotakin ikiaikaista suon silmästä. Mutta näitä lupauksia ei esikoiskirjailija onnistu lunastamaan. Teksti tuntuu paikoin raakaversiolta. (…) Ehkä tämä olisi tarvinnut vielä yhden kirjoituskerran ennen julkaisua.”

Mika

 

”Romaanissa risteytyvät taitavasti arkielämä, mystiikka ja outous.  Tarina värisyttää monilla tavoilla. Piinaavan pahaenteisyyden lisäksi Susanne Jansson taitaa mieltä hivelevän luontokuvauksen ja osaa luoda siten iholle ja ihon alle menevää vahvaa tunnelmaa. Jännite säilyy viimeiseen pisteeseen saakka ja sen jälkeenkin.”

”Tarina koukutti eikä lukemista voinut lopettaa kesken. Tämä on  upea ja huikea lukuelämys. Romaani on trilleri, joka herättää kauhunväristyksiä ja joka kiskaisee mukaansa ensimmäisestä tapahtumasta lähtien.”

Juha

 

”Esikoisromaaniksi kirja oli mielestäni erittäin taitavasti rakennettu vaikkakin jotkin juonikuviot olivat mielestäni ennalta-arvattavia ja joillakin sivuhenkilöillä (…) ei ollut mitään annettavaa tarinan kannalta. Kirja onnistui monella tasolla yllättämään minut, tahmean alun jälkeen kirja lukitsi mielikuvituksen ja huomasin ajattelevani, että luen vielä tämän luvun ja sitten riittää.

Janssonin tapa kuvailla tarkasti biologi Nathalien kenttätutkimusta suolla muistutti minusta Flavia de Luce -dekkareiden yksityiskohtaista kemiankokeiden kuvailua.

Välillä tuntui, että tarinoita ja henkilöhahmoja oli niin paljon että meinasi välillä mennä sekaisin mitä kukakin tekee ja on, mutta lopussa tarinan eri säikeet kietoutuivat hienosti yhteen ja loppuratkaisu oli kekseliäs sekä yllätyksellinen.

Eniten kuitenkin nautin Janssonin kirjoittamistyylistä, kirjassa oli paljon kauniita lauseita, joita oli ilo lukea, vaikka kirja genreltään onkin hieman synkkä. Aion tulevaisuudessakin pitää silmät auki, koska tältä lahjakkaalta kirjailijalta tulee uusi teos ja odotukseni esikoiskirjan perusteella ovat korkealla.

Suosittelen kirjan lukemista sellaisillekin, joita aihe saattaa vähän oudoksuttaa, tämä kirja on helmi.”

Ira

 

”Susanne Janssonin Uhrisuo on leppoisa ruotsalainen lisä trendikkääseen historiasta ja arkeologiasta aiheita ammentavaan jännityskirjallisuuteen. Kirjailija lienee saanut innoituksensa neoliittisen kivikauden suohautauksesta, joka löydettiin Ruotsista Falköpingin läheltä 1943. Paikallinen maanviljelijä näki turpeennoston yhteydessä syvältä suosta esiin pistävän ihmisen käsivarren. Kyseessä oli 3000- ja 2000 -lukujen vaihteessa e.a.a. kuollut, melko hyvin säilynyt nuori nainen, joka oli upotettu suohon jalat sidottuina, elävänä vai kuolleena, sitä ei tiedetä, eikä myöskään tapon syytä. Suoruumiiden on arveltu olevan joko uhreja tai jostain rikkomuksesta rangaistuja. Falköpingin tyttö oli syönyt viimeiseksi ateriakseen suuren määrän vadelmia, mistä kertoivat vatsassa säilyneet vadelman siemenet. Tästä hän sai tutkijoilta nimen Vadelmatyttö.”

”Janssonin kirjoitustyyli on sujuvaa ja kerronta enimmäkseen loogisesti etenevää. New age -ote ja taiteeseen ja luontoon liittyvät keskustelut ja ajatuskulut ovat ihan virkistävä ja persoonallinen lisämauste, mutta ne olisi voinut sulauttaa tekstiin luontevammin. Päähenkilöt Nathalie ja Maya ovat sympaattisia naisia, joiden tekemisistä kyllä lukisi mielellään lisääkin. Mahtaako olla kyseessä sarjan alku, toivottavasti.”

Heli

Lue lisää Susanne Janssonin esikoisdekkarista Uhrisuo.

 

Kuulutko jo Bazarin Kirjaklubiin? Kirjaklubilaisena saat sähköpostiisi ajankohtaista tietoa uutuuskirjoista, tapahtumista, kirjailijavierailuista, kilpailuista ja verkkokauppamme alennuksista. Lisäksi sinulla on mahdollisuus päästä mukaan seuraaviin lukijapaneeleihin!

Lue lisää Kirjaklubista ja liity mukaan >>