Suomentaja Anssi Eriksson
Kansi Pete Garceau
Alkuteos Zarifa - A Woman's Battle in a Man's World
Genret Henkilökuvat ja elämäkerrat Tietokirjat
ISBN 9789523769717
Ilmestymispäivä 08.03.2023
Sidosasu E-kirja
Kirjastoluokka 99.1

Zarifa - Naisen taistelu Afganistanissa

Lannistumaton naisten oikeuksien puolustaja

Zarifa Ghafarin tarina kertoo afgaaninaisen rohkeasta taistelusta, jota hän on käynyt henkensä kaupalla ihmisoikeuksien puolesta ääri-islamisteja vastaan.

Zarifa Ghafarista tuli pormestari konservatiiviseen Wardakin maakuntaan Afganistaniin vuonna 2018. Hän oli 24-vuotiaana maan nuorin pormestari ja ensimmäinen nainen kyseisessä tehtävässä. Ensimmäinen päivä uudessa virassa ei ollut helppo: kaupungintalon edessä häntä oli vastassa vihainen ihmisjoukko, ja hänen päästyään sisään miespuoliset kollegat marssivat ulos.

Ghafari ei kuitenkaan luovuttanut, ei vaikka hänet yritettiin tappaa kolmesti. Hän lopetti maakunnassa vallinneen korruption ja yritti nostaa naisten asemaa huolimatta kaikesta uhkailusta, joka lopulta johti hänen isänsä murhaan. Mutta kun talibanit nousivat uudelleen valtaan vuonna 2021, Ghafari tiesi olevansa heidän mustalla listallaan, ja hänen oli paettava.

Zarifa on ainutlaatuinen ja rehellinen muistelmateos, joka luo kokonaiskuvaa Afganistanin kahdesta viimeisestä vuosikymmenestä. Ghafari kertoo tekemästään työstä ja naisista, joita hän edelleen yrittää auttaa Talibanien hallitsemassa maassa, ja omasta visiostaan siitä, kuinka ruohonjuuritason aktivismi voi muuttaa naisten elämää kaikkialla maailmassa.

Cover