Kirjailija Kaisa Åkerman
Kansi Eija Kuusela
Genret Kotimainen kaunokirjallisuus
ISBN 9789523761766
Ilmestymispäivä 04.02.2022
Sidosasu Äänikirja
Kirjastoluokka 84.2

Hajusteentekijän tytär

Hän oli jumalten merkitsemä, salaisuuden kantaja

Assyriologi Kaisa Åkermanin historiallinen romaani Hajusteentekijän tytär kertoo Ilussa-tytön kasvusta naiseksi, salaperäisestä savitaulusta ja vaiheikkaasta pakomatkasta muinaisessa Lähi-idässä.

Kun Ilussa syntyy, moista lasta ei ole ennen nähty. Niin täydellinen kuin vastasyntynyt voi olla, mutta toinen puoli vauvan pehmeästä ihosta hehkuu tulenpunaa. Tällaisen lapsen syntymä on merkki jumalilta, sen tietävät kaikki.

Ilussa on assyrialaista hajusteentekijöiden sukua, ja äiti kasvattaa vaatimattomissa oloissa tyttärestään taitavan tuoksujen ja voiteiden valmistajan. Äiti kertoo Ilussalle myös savitaulusta, jonka salaisuus ei saisi mistään hinnasta joutua vääriin käsiin. Kaikista varotoimista huolimatta vainoajat lopulta onnistuvat ujuttautumaan kuin varjot Ilussan kotikylään. Ilussan on paettava Assyriasta, ja kohtalo kuljettaa hänet aina Egyptiin saakka.

Hajusteentekijän tytär kertoo nuoren naisen kasvu- ja selviytymistarinan epävakaana aikana, jolloin Assyria otti ensimmäisiä askeliaan maailmanmahdiksi 1200-luvulla eaa. Kaisa Åkerman kuvaa esikoisromaanissaan mesopotamialaista elämää tavallisten ihmisten näkökulmasta niin elähdyttävästi, että vuosituhannet haihtuvat ja ilmassa aistii karavaanin nostattaman pölyn.

Cover