Juha Vuorisen kirjat

Juha Vuorinen on kirjailija ja monen paikan viihdehöylä, joka on tullut tunnetuksi räävittömästä groteskista huumoristaan. Jutussamme esittelemme Vuorisen kirjoja ja muuta tuotantoa.

Karnevalistista viihdettä

Juha Vuorinen on kirjailija, joka tunnetaan myös radio- ja televisiotoimittajana, ohjaajana, käsikirjoittajana ja tuottajana. Hän on tullut tutuksi groteskin huumorin räävittömänä koko kansan totuuden käyrätorvena. Ja kansa on tykännyt: Vuorisen teoksia on myyty eri formaateissa jo yli 2,5 miljoonaa kappaletta. Vapaa-aikanaan Vuorinen viihtyy keittiön lisäksi kuntosalilla sekä tutkimassa rakasta ikiharrastustaan astrologiaa.

Vuorisen kirjallinen ura sai alkunsa valtaisaan menestykseen nousseesta fiktiivisestä Juoppohullun päiväkirja -blogista, josta tuli niin suosittu, että hän painatti sitä kirjan muotoon ensin keravalaisessa kopioliikkeessä. Sittemmin kulttimaineeseen noussut Juoppis on saanut monta jatko-osaa, joita on käännetty useille kielille. Tähän mennessä Vuoriselta on ilmestynyt yli neljäkymmentä teosta, ja niitä on julkaistu myös Virossa, Ruotsissa, Norjassa, Itävallassa, Sveitsissä ja Saksassa. 

Vuorisen viimeaikaiseen tuotantoon kuuluu jännärigenreä parodioivan DikDek-sarjan viides osa Puerto Anús sekä kolumnikokoelma Ennenkuulumaton matkapäiväkirja, jossa Vuorinen ei säästele päästöjä paljastaessaan toinen toistaan koomisempia matkakommelluksia vuosilta 2011–2023.

“Olen lapsesta asti kokenut selittämätöntä tarvetta tuottaa ihmisille iloa kertomalla mielipuolisia tarinoita. Internetistä löysin itselleni sopivan diagnoosinkin. Minun täytyy olla people pleaser, eli miellyttäjä. Saatan olla myös healer, eli parantaja, sillä tutkimusten mukaan nauraminen hidastaa ikääntymistä, lievittää stressiä ja edistää terveyttä. Varsinkin silloin, jos se irtoaa sairaasta huumorista.”
– Juha Vuorinen

Vuorisen kirjailijakuva © Jetro Stavén

Juha Vuorinen: Puerto Anús

DikDek-sarja

Vuorisen DikDek-romaanisarja on viiltävä vastaisku kovaksikeitetyille dekkareille. Jännäreitä räävittömästi parodioivan DikDek-sarjan keskeisiä hahmoja ovat kaikkien avoimien ovien vahtimestari Tapio ”Tapsa” Mäkilä, sekopäinen musiikkiduo Händi ja Käppers, asianajaja Lars Underberg, joka tarjoaa työkeikkoja Tapsalle asiakkaidensa toimeksiannosta, sekä Tapsan sydämen valittu, Helsingissä toimivan kapakan omistaja Anna Laine.

Sarjan neljä ensimmäistä osaa Nokimusta seikkailu, Veljekset Vaselin, Kakkonen ja Painajainen piparitalossa ovat ilmestyneet vuosina 2006–2009, ja ovat tällä hetkellä saatavilla e- ja äänikirjoina. Kesäkuussa 2023 painettuna sekä e- ja äänikirjana ilmestynyt viides DikDek-romaani Puerto Anús antaa jälleen kunnon kyydit karnevalismin karusellissa parodioiden paitsi dekkareita myös kaikkea muuta maan ja taivaan väliltä. Sarjan kuudes osa Andalusialainen mäyräkoira julkaistaan painettuna sekä e- ja äänikirjana kesäkuussa 2024. 

Vuorisen DikDek-sarjan pohjalta on tehty myös kirjojen hahmoihin perustuva C Moren alkuperäissarja Painajainen majatalossa.

 

Juha Vuorinen:  Juoppohullun päiväkirja

Juoppohullun päiväkirja- ja Kristian-sarjat

Vuonna 1998 alkaneessa Juoppohullun päiväkirja -sarjassa seurataan nuoren miehen, Juha Bergin, sekä hänen ystäviensä viinanhuuruista elämää ja heidän kommelluksiaan. Absurdin törkyhuumorin täyteisessä sarjassa on julkaistu kuusi osaa: Juoppohullun päiväkirja, Tolppa-apina, Raskausarpia, Vaippaihottuma, Dokumentti ja Myrkky-vuodet 1998–2000. Lisäksi sarjan pohjalta on tehty elokuva vuonna 2012 sekä useita teatterisovituksia.

Juoppohullun päiväkirjasta on tehty myös spin-off, jossa keskeisenä henkilönä on kirjasarjasta tuttu Kristian Pesonen. Sarjassa seurataan Kristianin nuoruutta ja kasvamista nuoreksi mieheksi sekä sukelletaan 70- ja 80-luvun nuorten pähkähulluun maailmaan. Kirjoja on ilmestynyt kolme: Kristianin nuoruusvuodet, Kristianin teinivuodet ja Kristian siviilipalvelusmiehenä.

Juoppohullun päiväkirja- ja Kristian-sarjojen kirjat ovat saatavilla e- ja äänikirjoina.

 

Juha Vuorinen: Ennenkuulumaton matkapäiväkirja

Kolumnikokoelmat

Juha Vuorinen on kirjoittanut useita kolumnikokoelmia, joissa mm. tirkistetään niin omaan kuin julkimoidenkin elämään, pureudutaan maailman tapahtumiin ja kohu-uutisiin, raportoidaan elämästä Espanjassa sekä paljastetaan koomisia matkakommelluksia. Vuorisen kolumnikokoelmista on saatavilla: Unblogged, Pilven reunalla, Romaanikerjäläinen, Ahdistus, Yhden tähden vessapaperia, Poikittaisella kynällä, Maastamuuttajan päiväkirja, Dalí-Ihantala, Hola!:n takaa, Buenos días kirvesvartta, After Sun – sinun perääsi, Marpellan miljartööri-iskä, Mitäs me paluumuuttajat ja Ennenkuulumaton matkapäiväkirja. Kaikki nämä ovat saatavilla e-kirjoina ja suurin osa myös äänikirjoina.

 

Juha Vuorinen: Toisenlaiset Tempparit

Yksittäiset kirjat

Vuoriselta on julkaistu lukuisia yksittäisiä teoksia romaaneista runo- ja novellikokoelmiin ja keittokirjoista pienoisromaaneihin. Näitä ovat muun muassa alun perin kuunnelmaksi kirjoitettu Kaksipäisen vekaran varjossa -romaani, tarinakokoelma Maltan mieleni, pienoisromaani Viimeinen suuri seikkailu, runokokoelma Puuta ja tupsu tuoretta ruohoa, sarjakuvataiteilija Tex Hännisen kanssa toteutettu Kädestä suuhun -keitto-opas, novellikokoelma Helmiä hanurista, omakohtaisiin talonpystytystalkoisiin pohjautuva Vuorisen raksapäiväkirja sekä tositelevisiotuotannoille irvaileva romaani Toisenlaiset Tempparit. Kaikki nämä ovat saatavilla e-kirjoina ja suurin osa myös äänikirjoina.

Kaunokirjallisuuden karvakuonot

V- ja W-tyylillä

Vuorisen vieraana

Karkeakirjallisuuden kuulapäät

 

Muu tuotanto

Vuorisen tuotantoon kuuluu myös neljä erilaista sarjaa, jotka ovat saatavilla kaikissa äänikirjapalveluissa. Kaunokirjallisuuden karvakuonot -sarjassa Juha Vuorinen ja Tuomas Kyrö tarjoilevat maailmanselityksensä yhdessätoista eri tuotantokaudessa sekä listoittavat maailman top 5 -järjestyksiin. V- ja W-tyylillä -sarjassa Vuorinen ja André Wickström analysoivat maailmanmenoa omintakeisella tavallaan kahdeksan tuotantokauden verran. Kahden tuotantokauden mittaisessa Vuorisen vieraana -sarjassa Vuorinen uppoutuu rosvojen ja poliisien maailmaan vaihtuvien vieraiden kanssa. Joulukuussa 2023 alkaneessa Karkeakirjallisuuden kuulapäät -sarjassa Vuorinen seuloo maailman kovimpia rikollisjärjestöjä Mika ”Immu” Ilménin kanssa. 


Lue tai kuuntele Vuorisen teoksia

Vuorisen tuotanto on saatavilla e- ja äänikirjoina lukuaikapalveluissa: BookBeat, Storytel, Nextory ja Elisa Kirja.

Painettuja Vuorisen kirjoja on saatavilla muun muassa Kirja-verkkokaupassa ja Diktaattori-verkkokaupassa.