Nopeakäänteinen Vitikka-dekkarisarja

Palkitun Paratiisi-tv-sarjan käsikirjoittajanakin tunnetun Matti Laineen koukuttava Vitikka-rikosromaanisarja vie mukanaan Helsingin alamaailmaan. Jutussamme esittelemme sarjan kaikki kirjat.

Vitikka-dekkarisarja

Matti Laine on kirjailija, käsikirjoittaja ja näyttelijä. Käsikirjoittajana hänet tunnetaan mm. Kultainen Venla -palkitusta Paratiisi-tv-sarjasta. Vuosien varrella Laine on myös näytellyt useissa tv-sarjoissa, elokuvissa ja teatteriproduktioissa.

Monikerroksinen ja nopeakäänteinen Vitikka-dekkarisarja vie mukanaan Helsingin alamaailmaan, jossa virheet lasketaan ruumishuoneella. Laine kuljettaa tarinaa suvereenisti kaasu pohjassa eikä jarruttele turhia mutkissa. Sarjan päähenkilö on entinen NHL-maalivahti Elias Vitikka, joka pyörittää Firmansa kautta laitonta venekauppaa ja yrittää pitää perheensä erossa sotkuisista bisneksistä.

Tässä jutussa esittelemme kaikki suositussa Vitikka-sarjassa ilmestyneet kirjat. Niiden lisäksi Laine on kirjoittanut myös kolmiosaisen Ari Aalto -sarjan, johon kuuluvat Pudotus, Sivukuja ja Eksytetty, sekä monisyisen trillerin nimeltä Ammattilainen.

Matti Laineen kirjailijakuva: © Ilkka Saastamoinen

Vitikka-dekkarisarja: Pahojen miesten seura -kirjan kansikuva

Vitikka 1: Pahojen miesten seura

Juuri tällaista viihdettä tekee mieli lukea kesäisin. Mainiota!
Kirjavuori-blogi

Entisen NHL-maalivahdin Elias Vitikan elämä muuttuu kertaheitolla, kun hän ottaa Helsingin yössä taksinsa kyytiin joukon juhlatuulella olevia jääkiekkoilijoita. Eräs kyytiläisistä on hänen vanha tuttunsa pelivuosilta, ja tämä palkkaa vuosikausia holtittomasti ajelehtineen Vitikan varjostamaan tulevaisuuden hyökkääjätähteä, jonka otteet kaukalossa ja sen ulkopuolella eivät miellytä pelaajan lähipiiriä. Kyttäyskeikka vie Vitikan jääkiekon parista yhtäkkiä täysin toisenlaiseen seuraan, keskelle järjestäytyneen rikollisuuden välienselvittelyjä.

Vitikka-dekkarisarjan avausosa kuvaa raadollisesti kaiken menettäneen miehen toista mahdollisuutta kentällä, jolla tällä kertaa pelataan elämästä ja kuolemasta. Pahojen miesten seura on julkaistu painettuna, e-kirjana, äänikirjana ja pokkarina.

 

Merkitty mies -kirjan kansikuva

Vitikka 2: Merkitty mies

“Merkitty mies on taidolla rakennettu ja täynnä yllätyksiä.
Kirjavinkit.fi

Veneiden salakuljetukseen sekaantunut Elias Vitikka joutuu törmäyskurssille Helsingin alamaailman kanssa. Hänet pyydetään selvittämään nuoreen jääkiekkolupaukseen kohdistuvaa uhkausta, ja Vitikka joutuu bisneskumppaneineen tiukkaan välikäteen kilpailevien tahojen puristuksessa. Likaista peliä osataan pelata kaikkialla, jääkiekkokaukaloista aina Eduskuntataloon asti. Menneisyyden haamutkaan eivät suostu jättämään Vitikkaa rauhaan pelikellon tikittäessä vääjäämättömästi kohti nollaa.

Merkitty mies -dekkarissa Elias Vitikka joutuu napit vastakkain rikollisjärjestöjen kovimpien tekijöiden kanssa. Sarjan toinen osa on julkaistu painettuna, e-kirjana, äänikirjana ja pokkarina.

 

Pahuuden hinta -kirjan kansikuva

Vitikka 3: Pahuuden hinta

Elias Vitikka -sarja on mielestäni kotimaisella mittapuulla ihan kärkikastia. Henkilöt ja miljöö ovat kiinnostavia ja moniulotteisia, juonenpunonta taitavaa ja teksti kulkee.
Kirsin kirjanurkka -blogi

Jäähallin pukuhuoneesta löytyy kuolleeksi rusikoitu mies. Elias Vitikka joutuu yhdistetyksi tapaukseen, sillä poliisi tuntuu ottaneen päämääräkseen osoittaa hänet syylliseksi brutaaliin tappoon keinolla millä hyvänsä. Luksusveneiden salakuljetusbisnestä pyörittävä Vitikka ei ole mikään pulmunen, vaikka onkin huolehtiva perheenisä. Kun Vitikan joukkio joutuu kilpailevan rikollisjoukon iskun kohteeksi, hänen on löydettävä koventuneeseen peliin ratkaisu ja pian.

Sarjan kolmannessa osassa Elias Vitikan on käytettävä suhteitaan niin rikollisten, poliisin kuin jääkiekkomaailman piirissä, kun hän jäljittää tappajaa. Pahuuden hinta on julkaistu painettuna, e-kirjana, äänikirjana ja pokkarina.

 

Tappajan vaisto -kirjan kansikuva

Vitikka 4: Tappajan vaisto

Suosittelen ihan kaikille hyvän dekkariviihteen ystäville.”
Kirsin Book Club -blogi

Elias Vitikka on muuttanut perheensä Helsingistä Tallinnaan, turvaan ammatinvalinnan mukana tulevilta hämärämiehiltä ja kovaotteiselta poliisilta. Mutta edelleen rouva Fortuna tarjoaa miehelle vain kylmää kylkeä. Iso diili menee puihin, umpikiero poliisi Klaus Jenso jatkaa kiristystä, ja Vitikan paikka alamaailman rankinglistassa joutuu kyseenalaistetuksi. Mutta paniikille ei saa antaa yhtään sijaa, maksoi mitä maksoi.

Vitikka-dekkarisarjan neljännessä osassa Elias Vitikka jatkaa eteenpäin Helsingin alamaailman liukkaita baanoja. Tappajan vaisto on julkaistu painettuna, e-kirjana, äänikirjana ja pokkarina.

 

Pelon liekit -kirjan kansikuva

Vitikka 5: Pelon liekit

Pelon liekit vahvistaa Laineen asemia kotimaisen dekkarin ehdottomassa ykkösryhmässä.
Ruumiin Kulttuuri -lehti

Elias Vitikan Firma on ajautunut velkoihin. Luottoystävän kuolema painaa miehen mieltä matalaksi, eikä parisuhdekaan kukoista. Mutta mustissa vesissä rämpiminen keskeytyy, kun joku survaisee pistoolin piipun Vitikan kylkiluiden väliin ja ilmoittaa tarvitsevansa tämän apua.

Viides Vitikka-dekkari jättää tuskin aikaa sivun kääntämiselle. Ehtiikö Vitikka, vai ehtiikö ensin kuolema? Sarjan viides osa Pelon liekit on julkaistu painettuna, e-kirjana, äänikirjana ja pokkarina.

 

Vitikka-dekkarisarja, Kuolemanloukku-kirjan kansikuva

Vitikka 6: Kuolemanloukku

Elias Vitikka istuu Suomenlinnan avovankilassa vuoden kakkua talousrikoksesta ja tuntee olonsa paremmaksi kuin pitkään aikaan. Majoitus Suomenlinnassa on järjestelty juttu, sillä Vitikan niskassa on alamaailman langettama tappotuomio. Jo ennen kuin Vitikka raottaa ovea vapauteen, hänen entinen suojattinsa jääkiekkoilija Veeti Poranen löydetään kuolleena, ja itsemurhaksi kuitattu kuolema herättää Vitikan epäilykset. Koko entinen elämä näyttää muutenkin murenevan pala palalta miehen jalkojen alta.

Vitikka-dekkarisarjan kuudennessa osassa vapaudesta on tullut kuolemanloukku ja Vitikan on aika tehdä hyppy tuntemattomaan. Kuolemanloukku julkaistiin kesäkuussa 2022 painettuna, e-kirjana ja äänikirjana.

Osta Vitikka-dekkarisarjan kirjoja Kirja-verkkokaupasta