Uuden ruotsalaisdekkaristin trilleri tihkuu kauhua ja salaisuuksia

Ruotsalaisen Susanne Janssonin esikoisromaani Uhrisuo on kauhuelementtejä hyödyntävä tunnelmallinen trilleri, jossa kohdataan syvälle suohon ja muistoihin upotetut salaisuudet. Nuori nainen palaa takaisin lapsuutensa tragedian tapahtumapaikalle, jossa pahuus on jälleen valmiina nousemaan pintaan.

Biologi Nathalie saapuu Ruotsin Mossmarkenin suomaille tekemään kokeita väitöskirjaansa varten. Legendaariselle suolle on rauta-ajalla haudattu ihmisiä uhrilahjoina, ja tarinoiden mukaan heidän sielunsa vainoavat yhä eläviä. Eräänä iltana Natalie löytää suolta ystävänsä Johanneksen tajuttomana. Miehen taskut ovat täynnä kolikoita, ja lähistölle on kaivettu hautakuoppa. Poliisit alkavat tutkia tapausta apunaan valokuvaaja Maya Lind.

Soita kuvatessaan Maya löytää sammaloituneesta suonsilmästä ruumiin, joka on seivästetty rauta-aikaiseen tapaan. Mutta kyseessä ei ole historiallinen suoruumis vaan paljon tuoreempi kalmo. Pian uhreja alkaa löytyä lisää. Niin Nathalie kuin paikalliset asukkaatkin tuntuvat salaavan jotakin.

Uhrisuo kertoo kuolemasta paikoin hämmentävän rakastettavasti. Hieno miljöökuvaus tiivistää tunnelman taianomaiseen suohon, jonka salaisuuksia säilöviin hetteikköihin uppoaa menneisyys – se, mitä ei uskalleta muistaa.

”Uhrisuo on yksi parhaista ja täydellisimmistä esikoisromaaneista, jonka olen koskaan lukenut.” Dagens Nyheter

Susanne Jansson (s. 1972) on kotoisin Åmålista, parinkymmenen kilometrin päästä tämän romaanin suomaisemia. Hän on opiskellut New Yorkissa valokuvausta ja työskennellyt Göteborgissa toimittajana ja valokuvaajana. Janssonin kirjoittamia rikosnovelleja on julkaistu aikakauslehdissä, ja Uhrisuo on hänen esikoisromaaninsa. Jansson asuu perheensä kanssa Lerumissa Göteborgin lähellä.

Susanne Jansson: Uhrisuo
Alkuteos Offermossen
Suomentanut Tiina Sjelvgren
315 sivua
Saatavana painettuna kirjana, sähkökirjana ja äänikirjana
Ilmestymispäivä 2.5.2018