Herkullinen Three Pines -dekkarisarja

Kanadalaisen Louise Pennyn dekkarisarja sijoittuu Three Pinesin idylliseen, eriskummallisten ihmisten asuttamaan maalaiskylään, jossa tapahtuvia henkirikoksia selvittää Armand Gamache tiimeineen. Tervetuloa kuolettavan kauniiseen Three Pinesiin!

Three Pines -dekkarisarja

Louise Penny on kanadalainen menestyskirjailija, jonka Three Pines -dekkarisarja on käännetty yli 25 kielelle ja sitä on myyty maailmanlaajuisesti yli seitsemän miljoonaa kappaletta. Sarjan dekkarit ovat niittäneet lukuisia kirjallisuuspalkintoja ensimmäisestä osasta lähtien.

Nykydekkarin laajan tarjonnan keskelläkin Louise Penny on löytänyt sarjalleen omaperäisen äänen. Hän ei mässäile väkivallalla eikä juuri keskity poliisityön arkisiin rutiineihin, vaan pääpaino on ihmisissä, heidän suhteissaan ja ajatuksissaan sekä ilmapiirin luomisessa. Kevyen pinnan alta ihmismielistä löytyy synkkiä ja uskottavia sävyjä.”
Ruumiin Kulttuuri

Three Pines on Quebecin lähellä sijaitseva pieni maalaiskylä, jota ei löydy kartalta. Kylän nimi viittaa kolmeen mäntyyn, jotka kasvavat nurmikentän laidalla keskellä Three Pinesia. Sarjan dekkarit tutustuttavat kylän eriskummallisiin asukkaisiin ja maineikkaaseen Sûreté du Québecin murharyhmään, jota johtaa tarkkanäköinen ja harkitseva Armand Gamache.

Penny osaa loihtia lukijan eteen niin ihmismielen kuin Kanadan metsien maisemat kaikissa värisävyissään. Gamachen tyyli ratkoa rikoksia on hiipuileva, totuus paljastuu pieninä palasina ja kuljettaa lukijan määrätietoisesti maaliinsa.”
Satakunnan Viikko

Tässä jutussamme esittelemme kaikki Three Pines -dekkarisarjassa suomeksi ilmestyneet ja lähiaikoina julkaistavat osat. Tervetuloa Three Pinesiin!

Louise Pennyn kirjailijakuva: © Jean-François Bérubé 

Kuolema kiitospäivänä -dekkarin kansikuva

Three Pines 1: Kuolema kiitospäivänä

Koska Three Pines oli kaukana pääteistä ja jopa kantateistä, sitä oli turha etsiä matkailukartoista. Narnian lailla ihmiset löysivät sen yleensä sattumalta ja jossain määrin yllättyneinä siitä, että se oli koko ajan ollut piilossa tässä laaksossa. Jokainen, jolla oli onni löytää se kerran, löysi yleensä tiensä sinne uudelleen.

Viehättävä pikkukylä Three Pines Quebecin kaupungin lähellä heräilee kiitospäivän aamuun. Kun kaikkien rakastama, eläkkeellä oleva opettaja Jane Neal löydetään metsästä kuolleena, on kyläläisillä vaikeuksia uskoa tapahtunutta todeksi. Rikoskomisario Armand Gamache saapuu tiimeineen Quebecin poliisilaitokselta tutkimaan tapausta. Tarkkanäköinen ja harkitseva Gamache aistii, että jotain synkkää piileskelee kylän sievien julkisivujen takana. 

Three Pines -sarjan ensimmäinen osa Kuolema kiitospäivänä (suom. Raimo Salminen) on julkaistu painettuna, e-kirjana, äänikirjana ja pokkarina. Kirja on julkaistu aiemmin suomeksi myös nimellä Naivistin kuolema (WSOY, 2008). 

Three Pines -sarjan Kylmän kosketus -dekkarin kansikuva

Three Pines 2: Kylmän kosketus

CC de Poitiersin tulon jälkeen Three Pinesin pikku kylän ylle oli kasaantunut synkkiä pilviä. Hän oli tuonut sinne jotain vastenmielistä, parahiksi joulun alla.”

Talvi on kietonut Three Pinesin kylän lumivaippaansa. Joulun tunnelma on ylimmillään, kunnes juuri kylään muuttanut CC de Poitiers kuolee kesken tapaninpäivän perinteisen curlingottelun. Rikoskomisario Armand Gamache tiimeineen kutsutaan apuun, eikä aikaakaan kun kuolleen naisen taustasta löytyy liuta salaisuuksia ja vihamiehiä. Mutta vihamiehiä on Gamachella itselläänkin. Jäätävät tuulet puhaltavat suoraan Three Pinesin kylään, mutta jotain vielä hyisempää on Gamachen kintereillä.

Three Pines -sarjan toinen osa Kylmän kosketus (suom. Raimo Salminen) on julkaistu painettuna, e-kirjana, äänikirjana ja pokkarina.

Kuukausista julmin -dekkarin kansikuva

Three Pines 3: Kuukausista julmin

Tänä pitkänäperjantaina Three Pines tuoksui tuoreelta maalta ja lupauksilta. Ja ehkä madolta tai parilta siinä sivussa.

Pääsiäinen on koittanut Three Pinesin kylässä. Pitkänperjantain iltana joukko kyläläisiä osallistuu spiritismi-istuntoon vanhassa hylätyssä talossa. Istunto menee kuitenkin pahasti pieleen, ja yksi osallistujista kirjaimellisesti säikähtää kuoliaaksi. Erikoisen tapauksen selvittämiseksi tarvitaan jälleen rikoskomisario Armand Gamachen ja hänen tiiminsä apua. Näiden pyhien jälkeen viehättävä pikkukylä ei ole entisensä.

Kolmas Three Pines -dekkari Kuukausista julmin (suom. Susanna Paarma) on julkaistu painettuna, e-kirjana, äänikirjana ja pokkarina.

Kiveen hakattu kuolema -dekkarin kansikuva

Three Pines 4: Kiveen hakattu kuolema

Tänä kauniina kesäpäivänä, tämän rauhallisen ja lumoavan maiseman keskellä asiat eivät olleet sitä, miltä ne näyttivät.”

Äveriäs Finneyn suku on kokoontunut Bellechassen kartanoon kunnioittamaan edesmennyttä perheenpäätä. Keskikesän lämpöaallon koetellessa kärsivällisyyttä suvun vanhat salaisuudet ja katkerat riidat nousevat päivänvaloon, ja sukukokouksen jälkeisenä aamuna Finneyt joutuvat suremaan jo toista menehtynyttä perheenjäsentä. Hääpäiväänsä kartanossa viettävä rikoskomisario Armand Gamache joutuu tahtomattaan keskelle murhatutkintaa, ja syrjäinen Bellechasse on yhtäkkiä täynnä epäiltyjä. 

Three Pines -sarjan neljäs osa Kiveen hakattu kuolema (suom. Outi Järvinen) on julkaistu painettuna, e-kirjana, äänikirjana ja pokkarina.

Three Pines -sarjan Kuolettava kertomus -dekkarin kansikuva

Three Pines 5: Kuolettava kertomus

Ja niin totuus jäi jälleen kerran heidän väliinsä kuten useimmat epämiellyttävät totuudet.

Syksy on jälleen saapunut Three Pinesin kylään. Eräänä aamuna kolean ilman lisäksi kyläläisille vilunväristyksiä aiheuttaa keskeltä kylän bistroa löytyvä ruumis. Kukaan kyläläisistä ei vaikuta tuntevan kuollutta miestä, mutta täysin sattumalta ei ruumis ole voinut ilmestyä Gabrin ja Olivierin pitämään bistroon. Pieni kylä joutuu kohtaamaan salaisuutensa ja varautumaan šokeeraaviin paljastuksiin ennen kuin kuolemantapaus saadaan selvitettyä.

Viides Three Pines -dekkari Kuolettava kertomus (suom. Timo Korppi) on julkaistu painettuna, e-kirjana, äänikirjana ja pokkarina.

Kuolleet haudoissaan -dekkarin kansikuva

Three Pines 6: Kuolleet haudoissaan

Sellaista Quebecissä oli talvella, kyllä hän sen tiesi. Suloisen näköistä, jopa kaunista, mutta melko petollista.”

Armand Gamache on saapunut joulukuiseen Quebecin kaupunkiin, joka valmistautuu vuotuisen Talvikarnevaalin loisteeseen. Mutta Gamache ei ole matkustanut kaupunkiin juhliakseen vaan saadakseen etäisyyttä traagisesti epäonnistuneen rikostutkinnan aiheuttamiin traumoihin. Rikokset eivät kuitenkaan jätä häntä rauhaan, sillä kaupunginkirjaston kellarista löytyy kaupungin perustajan Samuel de Champlainin jäämistöä etsineen historioitsijan ruumis, ja Gamache sotkeutuu mukaan tapauksen tutkintaan.

Three Pines -sarjan kuudes osa Kuolleet haudoissaan (suom. Outi Järvinen) on julkaistu painettuna, e-kirjanaäänikirjana ja pokkarina.

Three Pines -sarjan Petollinen valo -dekkarin kansikuva

Three Pines 7: Petollinen valo

Valo on joka suhteessa yhtä haastava elementti kuin pimeys.”

Nuoren taiteilijan ruumis löytyy Three Pinesin kylästä keskeltä Morrow’n taiteilijapariskunnan kukkapenkkiä. Ensimmäistä omaa suurta näyttelyään edellisenä iltana juhlistanut Clara Morrow on šokissa, ja pian rikosta on uneliaassa kylässä selvittämässä Armand Gamache tiimeineen. Kun murhan yksityiskohdat alkavat selkeytyä ja totuudet nousta päivänvaloon, täytyy Gamachen pohtia tarkemmin kuin koskaan aiemmin, mikä on totta ja mikä pelkkää kangastusta.

Seitsemäs Three Pines -dekkari Petollinen valo (suom. Timo Korppi) on julkaistu painettuna, e-kirjana, äänikirjana ja pokkarina.

Murhan alkusointu -dekkarin kansikuva

Three Pines 8: Murhan alkusointu

Nämä miehet olivat tottuneet hiljaisuuteen, mutta heillekin tämä oli jo liikaa.”

Kukaan ulkopuolinen ei ole koskaan saanut astua sisään syvällä Quebecin erämailla sijaitsevaan Saint-Gilbert-Entre-les-Loups’n luostariin, jonka suojissa munkit ovat eläneet vuosikausia hiljaisuudessa rukoillen. Kun munkkikuoron johtaja löydetään kuolleena, avautuu lukko luostarin ovessa ensimmäistä kertaa ulkopuolisille. Armand Gamache ja Jean-Guy Beauvoir ovat saapuneet selvittämään kuolemantapausta, joka alkaa johtolanka kerrallaan vaikuttaa enemmän ja enemmän murhalta.

Three Pines -sarjan kahdeksas osa Murhan alkusointu (suom. Outi Järvinen) on julkaistu painettuna, e-kirjana, äänikirjana  ja pokkarina.

Särö pimeydessä -dekkarin kansikuvaThree Pines 9: Särö pimeydessä

”Tunneli oli kyllin paha itsessään, mutta se mikä häntä odotti joulukuisen päivän auringonpaistetta pilkkaavassa harmaudessa, oli vielä pahempaa.”

Joulu on saapumassa Québeciin lumituiskuineen ja jouluvaloineen. Armand Gamachella on kuitenkin syytä vakavuuteen keskellä iloista juhlakautta. Suurin osa alaisista on lähtenyt murharyhmästä, ja hänen oikea kätensä Jean Guy Beauvoir ei ole puhunut hänelle kuukausiin. Kun Gamache saa avunpyynnön Three Pinesista ystävältään Myrna Landersilta, hän on kiitollinen päästessään pois kaupungin hälinästä. Myrnan ystävättären oli tarkoitus saapua joulunviettoon Three Pinesiin, mutta nyt hän on kadonnut jäljettömiin. 

Yhdeksäs Three Pines -dekkari Särö pimeydessä (suom. Timo Korppi) on julkaistu painettuna, e-kirjana ja äänikirjana.

Three Pines 10: Kohtalokas kotiinpaluu

Three Pines 10: Kohtalokas kotiinpaluu

“Ja tämän mieltä ylentävän näkymän keskellä seisoi niin helposti vaille huomiota jäävä Three Pinesin kylä alhaalla laaksossa.”

Armand Gamache on löytänyt Three Pinesin kylästä rauhan, jollaista ei uskonut koskaan kokevansa. Eräänä lämpimänä kesäiltana rauha kuitenkin särkyy, kun taiteilija Clara Morrowin etääntynyt kumppani Peter ei palaa sovitusti kotiin heidän eronsa vuosipäivänä. Gamachen ja Claran mukana etsintöihin liittyvät Gamachen ystävä Jean-Guy Beauvoir ja kirjakauppias Myrna Landers. Etsinnät kuljettavat nelikon kauas Three Pinesin kylästä keskelle Kanadan jylhää ja armotonta rajaseutua. Kadonneen miehen katoamiseen saattaa liittyä jotakin kammottavaa.

Three Pines -sarjan kymmenes osa Kohtalokas kotiinpaluu (suom. Timo Korppi) on julkaistu painettuna, e-kirjana ja äänikirjana.

Three Pines 11: Pedon mieli

Three Pines 11: Pedon mieli

”Three Pines oli hyvä pitämään salaisuutensa, ajatteli Gamache. Mutta tämä salaisuus oli aikeissa karata. ”

Yhdeksänvuotias Laurent Lepage on huutanut sutta Three Pinesin kylässä niin kauan kuin kyläläiset muistavat sekä kertonut uskomattomia tarinoita kuvitteellisten olentojen hyökkäyksestä. Kun poika katoaa kylää ympäröiviin metsiin, kyläläiset joutuvat pohtimaan hänen viimeisimmän tarinansa todenperäisyyttä. Armand Gamache aloittaa etsinnät Laurentin löytämiseksi ja johdattaa kanssaan metsään entiset alaisensa Isabelle Lacosten ja Jean-Guy Beauvoirin. He löytävät metsästä kätketyn salaisuuden, joka johtaa murhaan, kauan sitten unohtuneeseen rikokseen ja valtavaan petokseen.

Three Pines -sarjan yhdestoista osa Pedon mieli (suom. Timo Korppi) julkaistiin painettuna, e-kirjana ja äänikirjana huhtikuussa 2024.

Salaisuuksien hinta

Three Pines 12: Salaisuuksien hinta

Syksyisessä Three Pinesin kylässä tuoksuu ensilumen odotus. Kylän bistron remontin yhteydessä seinälautojen välistä löytyy omituinen vanha kartta, ja Armand Gamache, joka työskentelee nykyään Sûretén Akatemian johtajana, on kartasta yhtä ymmällään kuin muutkin kyläläiset. Kun sitten eräs Sûretén akatemian professoreista löydetään kuolleena, kopio samasta salaperäisestä kartasta on hänen ruumiinsa vieressä. Ratkoessaan murhan ja kartan arvoitusta Gamache päätyy järisyttävien salaisuuksien äärelle.

Kahdestoista Three Pines -dekkari Salaisuuksien hinta (suom. Timo Korppi) julkaistaan painettuna, e-kirjana ja äänikirjana joulukuussa 2024.

Osta Three Pines -sarjan kirjoja Kirja-verkkokaupasta