Tervetuloa Pasilan Myrkkyyn!

Kale Puontin Pasilan Myrkky -dekkarisarja kertoo vakuuttavan realistisella otteella Helsingin huumepoliisin työstä. Jutussamme esittelemme kaikki sarjan tähän mennessä ilmestyneet osat.

Pasilan Myrkky -dekkarit

Kale Puonti (s. 1962) tietää, mistä kirjoittaa. Yli 30 vuotta Helsingissä huume- ja järjestäytyneen rikollisuuden tutkinnassa työskennelleenä poliisina hän on nähnyt aitiopaikalta kansainvälisen huumerikollisuuden rantautumisen Suomeen ja ollut mukana monissa suurta julkisuutta saaneissa jutuissa.

Helsingin huumepoliisin työstä kertovan Pasilan Myrkky ­-dekkarisarjan aloitti Manni elokuussa 2020. Tässä jutussa esittelemme kaikki sarjassa tähän mennessä julkaistut rikosromaanit. Tuotantoyhtiö Yellow Film & TV on hankkinut kolmen ensimmäisen kirjan elokuva- ja tv-oikeudet, ja sarjan aloitusosaan perustuva Elisa Viihteen alkuperäissarja Pasilan myrkky – Manni sai ensi-iltansa tammikuussa 2024. Sarjan viides osa Fadi voitti helmikuussa 2024 Vuoden johtolanka -palkinnon, jonka Suomen dekkariseura myöntää aina edellisen vuoden parhaalle kotimaiselle jännityskirjalle. 

”Dekkarisarja on luonnollisesti tapahtumiltaan fiktiivinen, mutta tutkintatavat ja taktiset ratkaisut olen pyrkinyt kertomaan niin tarkasti kuin se on mahdollista paljastamatta salassa pidettäviä poliisitoimia”, Puonti kertoo. 

Puonti tunnetaan myös MTV3:n suositun Rikospaikka-ohjelman vakiokasvona. Pasilan Myrkky -dekkarisarjan lisäksi häneltä on julkaistu Satu Anderssonista kertova Satu – Alamaailman rautarouva. Puontin toinen tietokirja Kokaiinikeilapallo ja muita huumekytän tapauksia julkaistiin elokuussa 2023. Puontin tuotantoon kuuluu myös kaikissa äänikirjapalveluissa saatavilla olevat Immun ja Kalen rötöskatsaus, Viivinä maailmallaRatkotut rikokset ja Rikostutkijoiden matkassa.

Kale Puontin kirjailijakuva: © Uupi Tirronen

Pasilan Myrkky -sarjan Manni-dekkarin kansikuvaManni – tervetuloa Pasilan Myrkkyyn!

Manni valvoo yöt ja vartioi toimistorakennuksen tiloja Espoossa. Öisin ei tapahdu mitään, kunnes eräänä yönä toimiston lähellä ammutaan joku.

Järjestäytyneeseen rikollisuuteen liittyvä tapaus tulee Helsingin huumepoliisin, eli kotoisasti Pasilan Myrkyn, tutkittavaksi. Manni tajuaa nähneensä jotakin, mikä saattaisi kiinnostaa poliisia. Jotakin, mikä muuttaisi Mannin nihkeän opiskelijaelämän hetkessä helpommaksi.

Manni aloittaa Helsingin huumepoliisin työstä kertovan rikosromaanisarjan, jonka keskushahmona on hieman jo kyynistynyt mutta sympaattinen rikosylikonstaapeli Pesonen työtovereineen. Sarjan avausosa ilmestyi elokuussa 2020 ja on tällä hetkellä saatavilla e-kirjana, äänikirjana ja pokkarina.

Esikoisdekkari Manni aloittaa (…) Pasilan Myrkky -sarjan vakuuttavasti.”
Apu

Pasilan Myrkky -sarjan Milo-dekkarin kansikuva

Milo – syntynyt huumekauppiaaksi

Fatjon Milo tyri jäädessään kiinni rikoksesta, mutta tuomio on nyt istuttu. Milo matkustaa tapaamaan setäänsä, joka johtaa Albaniasta käsin suvun pyörittämää kansainvälistä huumekauppaa. Pian hän on taas Suomessa, ja kauppa käy. Heroiinikuolemat helsinkiläishotellissa sotkevat kuitenkin kaiken, ja Milon on korjattava tilanne. Toisesta epäonnistumisesta hän maksaisi hengellään.

Pasilan Myrkky -dekkarisarjan toisessa osassa Helsingin huumepoliisi jäljittää sumeilemattomia, huumebisnekseen kasvaneita rikollisia. Puontin kerronta huokuu kokemusta ja ymmärrystä, joka avaa uusia näkökulmia poliisien ja rikollisten väliseen vastakkainasetteluun. Tammikuussa 2021 ilmestynyt Milo on tällä hetkellä saatavilla pokkarina, e-kirjana ja äänikirjana.

Lupaavasti alkanut sarja saa ansaitsemansa jatkon. (…) Milo on koukuttava ja mielenkiintoinen dekkari, jossa lukija pääsee realistisen poliisityön sykkeeseen.”
Ruumiin Kulttuuri -lehti

Pasilan Myrkky -sarjan Saarni-dekkarin kansikuva

Saarni – hyvä poliisi, paha poliisi

Rikosylikonstaapeli Kaartamon ryhmä on tarkkaillut pitkään monialarikollisen Veijo Virkin puuhia. Miehen hämäräbisneksiä seuratessa valvontakameran linssiin osuu uusi nappula pelilaudalla, Poliisihallituksen ylitarkastaja Paavo Saarni.

Pasilan Myrkky -sarjan kolmannessa osassa poliisin sisäpiireihin on pesiytynyt mätämuna. Puonti kuvaa jälleen uskottavasti poliiseja ja rikollisia oikean ja väärän raja-alueilla. Joskus väärintekijänkin vaikuttimet voivat olla alun perin viattomia. Syksyllä 2021 ilmestynyt Saarni on tällä hetkellä saatavilla pokkarina, e-kirjana ja äänikirjana.

”– – hyvä ja koukuttava juoni sekä todentuntuiset ja uskottavat huumemaailmaan sijoittuvat tapahtumat takaavat taatusti hyvän lukukokemuksen.”
Kirjojen kuisketta -blogi

Aribo-dekkarin kansikuva

Aribo – huumekauppaa ja rakkauspetoksia

Nigerialainen rikollisjärjestö on joutunut Tukholmassa massapidätysten kohteeksi, mutta osa rikollisista on onnistunut pakenemaan Helsinkiin. Järjestöllä on kontollaan huume- ja ihmiskauppaa sekä nettipetoksia, ja Tukholman tuliaiset tietävät lisää harmaita hiuksia Pesoselle ja muille Kaartamon ryhmän dekkareille.

Pasilan Myrkky -dekkarisarjan neljännessä osassa huumekauppiaat myyvät myös petollista lempeyttä ja läheisyyttä, joista moni on valmis maksamaan mitä tahansa. Aribossa oikean ja väärän rajat muuttuvat jälleen monimutkaisemmiksi, kun rikollisen vaatteiden alta pilkistääkin ihmiskaupan uhrin iho. Tammikuussa 2022 ilmestynyt Aribo on tällä hetkellä saatavilla painettuna, e-kirjanaäänikirjana ja pokkarina.

Aribo on huumemaailman julman todellisuuden paljastava yhteiskunnallinen dekkari ja mitä ajankohtaisin teos tämän päivän huumekeskusteluun. (…) Yllätyksellinen ja koukuttava juoni pakottaa lukijan katsomaan huumekauppaa useasta eri näkökulmasta.”
Länsi-Suomi

Fadi

Fadi – terroristiksi epäilty

Helsingin poliisi on saanut käsiinsä Captagon-pillereitä, huumetta, jota ei ole aiemmin tavattu Suomessa. Pillereiden hallussapitäjä kertoo Venäjälle kulkevasta huumekaupasta, jonka Pohjoismaiden pomona häärii irakilainen Fadi Mohammed. Samainen nimi kummittelee myös supon listoilla, sillä Ranskan viranomaiset ovat epäilleet kyseistä miestä osalliseksi vuonna 1982 tehtyyn terrori-iskuun.

Vakuuttavan realistisen Pasilan Myrkky -sarjan viidennessä dekkarissa Kaartamon ryhmästä värvätään väkeä erikoistehtävään, jossa peitemieheksi joutuu juuri poliisiksi valmistunut Ali Yasin. Vastapelurina on rikollispomo Fadi, tappaja ja huumekauppias. Perheenpää ja isoisä, jonka mieleen hiipii katumus. Tammikuussa 2023 julkaistu Fadi on tällä hetkellä saatavilla painettuna, e-kirjana ja äänikirjana.

“Puontin kirjat etenevät kuin juna kiillotetuilla raiteilla, eikä Fadi ole poikkeus.”
Helsingin Sanomat

Joni-kansikuva

Joni – pahantekijät ja väärintekijät

Kaksi laukausta kajahtaa kontulalaisen kerrostalon pihassa, ja mies lyyhistyy kuolleena maahan. Kun Kaartamon ryhmän poliisit saapuvat paikalle, surmaaja on jo kadonnut. Ammuttu tunnistetaan mieheksi, joka on ollut poliisin kiikarissa huumebisneksiensä takia, mutta kaduilla hänet tunnetaan kovamaineisen katujengin pomona. Myöhemmin myös toisen jengin ykkösmies löytyy ammuttuna, ja puheet ilmiliekkeihin syttyneestä jengisodasta yltyvät. Mutta Pasilan Myrkylle avautuukin aivan toiseen suuntaan osoittava tutkintalinja.

Puontin kuudes dekkari paiskaa Pasilan Myrkyn poliisit katujengien väkivaltaisiin välienselvittelyihin, ja murhatutkimuksissa pääepäillyksi nousee vaarallisen katkera mies. Joni julkaistiin painettuna, e-kirjana ja äänikirjana tammikuussa 2024.

“Kale Puontin Pasilan Myrkky -poliisidekkarisarja jatkuu varmalla ja tutulla otteella.”
Helsingin Sanomat

Osta Pasilan Myrkky -dekkareita Kirja-verkkokaupasta