Odotettuja uutuuksia tutuilta tekijöiltä ja laaja kattaus kiinnostavaa tietokirjallisuutta

Tätä kaikkea on Bazarin syksy 2017

15 vuotta sitten perustettu Bazar vakiinnutti asemansa kotimaisilla markkinoilla laadukkaalla käännetyllä kaunokirjallisuudella. Viimeisten vuosien aikana kustannusohjelma on kokenut suuria muutoksia, ja olemme julkaisseet aiempaa enemmän kotimaista kirjallisuutta, mielenkiintoista tietokirjallisuutta meiltä ja muualta sekä upeita lastenkirjoja. Suomennettua kaunokirjallisuuttakaan emme ole unohtaneet vaan etsimme jatkuvasti kiinnostavia uusia tekijöitä vanhojen tuttujen rinnalle.

KonMari-huuman myötä vuodesta 2016 tuli Bazarin 15-vuotisen historian paras. Kahta KonMari-kirjaa on myyty yhteensä jo 100 000 kappaletta, eikä huuma näytä laantumisen merkkejä. Kevät 2017 on lähtenyt käyntiin vauhdilla, ja esimerkiksi Lenita Airiston upeasta uutuuskirjasta Elämäni ja isänmaani tuskin kukaan on välttynyt kuulemasta. Lisää huikeita lukuelämyksiä on luvassa syksyllä 2017.


Odotettuja uutuuksia tutuilta tekijöiltä

Lumilapsi-kirjallaan vuonna 2013 ihastuttaneelta Eowyn Iveylta saadaan vihdoin toinen romaani. Maailman kirkkaalle laidalle herättää eloon Amerikan alkuperäisasukkaiden myytit ja Alaskan karun ja kauniin luonnon. Lumilapsi oli valtaisa menestys ja Pulitzer-palkinnon finalisti vuonna 2013. Myös vuonna 2016 englanniksi ilmestynyt, 1800-luvun Alaskaan sijoittuva Maailman kirkkaalle laidalle on ollut arvostelu- ja myyntimenestys maailmalla. Marja Helasen suomentama kirja ilmestyy elokuussa.

John Boyne tunnetaan erityisesti Poika raidallisessa pyjamassa -kirjastaan. Elokuvaksikin sovitettua kirjaa on myyty maailmanlaajuisesti yli 6 miljoonaa kappaletta. Toisen maailmansodan tapahtumiin sijoittuva Poika vuoren huipulla on vaikuttava kuvaus nuoruuden viattomuuden menettämisestä ja siitä, miten vaarallisen helposti maailma ympärillämme muuttuu mustavalkoiseksi. Elokuussa ilmestyvän kirjan on suomentanut Heli Naski.

Kate Morton vakiinnutti paikkansa suomalaisten lukijoiden sydämissä viimeistään syksyllä 2016 julkaistun Salaisuuden kantaja -romaanin myötä. Syyskuussa ilmestynyt kirja oli mukana Mitä Suomi lukee -listalla ilmestymisestään lähtien vuoden loppuun asti. Uutuusromaanissa Talo järven rannalla rikostutkija Sadie Sparrow selvittää kuuluisan kirjailijan Alice Edevanen perheen menneisyyttä. Hilkka Pekkasen suomentama kirja julkaistaan syyskuussa.

Luvassa on myös uusia dekkareita tutuilta tekijöiltä. Kesäkuussa ilmestyvä Gard Sveenin Verikarkelot jatkaa suoraan siitä, mihin sarjan edellinen osa Pimeän sylissä jäi. Karmaisevan, hyytävästi ihon alle menevän jännitysnäytelmän on suomentanut Virpi Vainikainen. Cosy crimen ystäviä ilahduttaa Alan Bradleyn uusin Flavia de Luce -dekkari. 11-vuotiaan mestarisalapoliisin seikkailut jatkuvat nyt jo sarjan seitsemännessä osassa Nokisen tomumajan arvoitus. Sarjan edellinen osa Kuolleet linnut eivät laula ilmestyy suomeksi toukokuussa. Kirjojen suomennokset ovat Maija Heikinheimon.

Sarah Larkin Maorien laulu jatkaa Valkoisen pilven maa -kirjassa alkanutta, siirtomaa-ajan Uuteen-Seelantiin sijoittuvaa sukusaagaa. Sanna van Leeuwenin suomentama romaani ilmestyy lokakuussa. Bernard Cornwellin alun perin trilogiaksi tarkoitetusta Uhtred-sarjasta taas saadaan syksyllä jo 10. osa. Soihdunkantaja ilmestyy Natasha Vilokkisen suomennoksena lokakuussa.

 

Esikoisia ja uusia tuttavuuksia

Bazarin syksyn 2017 listalla on poikkeuksellisen paljon esikoiskirjailijoita. Mukana on myös yksi kotimainen esikoisteos: Kristian Kososen Taistelu Vasikkasaaresta. Elokuussa ilmestyvä sotaromaani perustuu Vuosalmen tapahtumiin kesällä 1944. Kirjailijan oman isoisän kohtalo sai hänet tarttumaan aiheeseen. Kosonen kuvaa raadollisesti sodan tapahtumia sekä sotilaiden tunteita taisteluiden keskellä.   

Esikoisteos on myös syyskuussa Marja Luoman suomennoksena ilmestyvä Keith Stuartin Poikani Sam. Kirjailijan omiin kokemuksiin pohjautuva romaani kertoo isästä ja autistisesta pojasta, jotka löytävät yhteyden toisiinsa Minecraft-pelin avulla. Poikani Sam on raikkaan rehellinen, koskettava ja huumorintäyteinen kasvutarina.

Jessica Knollin Onnentytön elokuvaoikeudet ostettiin jo ennen kirjan julkaisua. Ruudinsavua ja ruusuntuoksua yhdistävän menestystrillerin oikeudet on myyty yli 40 maahan, ja kirjaa on myyty Yhdysvalloissa jo yli 450 000 kappaletta. Onnentyttö ilmestyy syyskuussa Päivi Pouttu-Delieren suomennoksena.

Italialainen Paolo Cognetti on suomalaisille uusi tuttavuus, vaikka nyt suomeksi julkaistava Kahdeksan vuorta ei olekaan hänen esikoisteoksensa. Maailmalla ilmiöksi noussut kirja on Cognettin kansainvälinen läpimurto, ja kirjan oikeudet on myyty jo 30 maahan. Kahdeksan vuorta on vangitseva ja tarkkanäköinen kuvaus mieheksi kasvamisesta, ystävyydestä ja sukupolvien välisistä suhteista. Cognetti punoo pienistä elementeistä suuren tarinan, jollaista et ole aiemmin lukenut. Elokuussa ilmestyvän kirjan suomennos on Lotta Toivasen käsialaa.


Vankkaa tietoa ja ainutlaatuisia tarinoita

Tietokirjoistamme ehkä odotetuin on Sapiens. Ihmisen lyhyt historia -kirjallaan menestykseen nousseen israelilaisen Yuval Noah Hararin toinen teos Homo Deus. Huomisen lyhyt historia. Uutuuskirjassa pohditaan ihmiskunnan seuraavia askeleita, ja Hararille tyypilliseen tapaan teos nivoo yhteen luonnontieteitä, historiaa, filosofiaa ja kaikkia muita tieteenaloja niiden väliltä. Sapiens-kirjan suomennoksesta J. A. Hollo -‍palkintoehdokkaana olevan Jaana Iso-Markun suomentama Homo Deus ilmestyy syyskuussa.

Kasvatustieteilijä FT Juho Norrenan syyskuussa ilmestyvässä kirjassa Arvojen varjot käsitellään suomalaisten arvojen monia puolia. Millä tavalla arvojen varjoja ja ei-hyväksyttyjä tunteita voidaan valjastaa voimavaraksi? Norrena on haastatellut kirjaansa useita eri alojen asiantuntijoita. Mukana ovat esimerkiksi Sixten Korkman, Irja Askola, Esko Valtaoja, Maaret Kallio sekä kirjan myös kuvittanut Jarkko Martikainen

Jääkiekkoilija Tommi Kovasen ura päättyi rajuun taklaukseen, jonka seurauksena hänellä diagnosoitiin aivovamma. Pitkän paluun pohjalta takaisin elämään tehnyt Kovanen on joutunut hyväksymään, että elää loppuikänsä aivovamman kanssa. Syyskuussa ilmestyvä Kuolemanlaakso on Kovasen yhdessä Jenny Rostainin kanssa kirjoittama kertomus jääkiekkoilijan elämästä, liigakiekon armottomuudesta, taklausten ja aivovammojen seurauksista sekä herrakerhojen vaietuista sopimuksista.

Syyskuun tietokirjakattauksen täydentää norjalaisen lääkärin ja aivotutkijan Kaja Nordengenin Ainutlaatuiset aivot. Nordengen summaa kirjassaan yhteen kaiken, mitä nykyään tiedämme aivoista. Lukijaystävällisesti ja innostavasti kirjoitetun sekä havainnollisesti kuvitetun kirjan suomennos on Susanna Paarman

 

Hyvää fiilistä lapsille ja aikuisille

Suomi-rockin kivijalan Popedan 40-vuotisjuhlavuoden kunniaksi yhtyeen pitkä ja vaiherikas tarina ilmestyy lokakuussa Vesa Kontiaisen kirjoittamana kirjana. Popeda – Nelkytä vuotta on kaunistelematon ja ronski läpileikkaus Manse-rockin jättiläisen neljästä ensimmäisestä vuosikymmenestä. Räyhäkkäiden ja vauhdikkaiden muistelmien lisäksi kirja sisältää myös täydellisen diskografian ja kiertuetiedot.

Suomen Indiana Jones Juha Jormanainen vie Pohjolan parhaille kalavesille kirjassaan Kadonneiden jalokalojen metsästys. Elokuussa ilmestyvässä kirjassa esitellään parhaat kalapaikat, sopivimmat sesongit ja ottavimmat vieheet sekä luodaan silmäys kalapaikkojen historiaan. Jormanainen on ottanut myös kirjan upeat valokuvat. 

Sanna Iston ja Eppu Nuotion kirjoittaman ja Sari Airolan kuvittaman hurmaavan Typy-kuvakirjasarjan kolmannessa osassa Typy kohtaa ilkeän keijun. Uutuusteos Typy ja kelju keiju ilmestyy marraskuussa. Varhaisteineille taas luvassa on 14-vuotiaasta nörttitytöstä kertovan hulvattoman hauskan It girl -kirjasarjan toinen osa. Katy Birchallin kirjoittama ja Taina Helkamon suomentama It girl – Pelin henki ilmestyy heinäkuussa.

Paulo Coelholta julkaistaan kesäkuussa jälleen vuosikalenteri, jonka teemana on tällä kertaa Vapaus. Kalenterin on kuvittanut tuttuun tapaan kolumbialainen taiteilija Catalina Estrada. Kalenterin sitaatit ovat Sanna Pernun suomentamat.

Tutustu syksyn 2017 katalogiin >>