Monipuolisen taiteilijan muotokuva

Kuvanveistäjä ja muotoilija Björn Weckströmin jo yli 60 vuotta jatkunut ura hakee vertaistaan. Miten hänestä tuli yksi kansainvälisesti menestyneimpiä taiteilijoitamme, jonka käsissä niin kulta, hopea, pronssi, marmori, lasi kuin akryylikin ovat saaneet upeat, veistokselliset muotonsa? Omaelämäkerta ilmestyy samanaikaisesti suomeksi ja ruotsiksi.

Kirjassaan Björn Weckström kertoo teostensa synnystä ja niiden vastaanotosta sekä uransa kiinnostavista käänteistä, jotka ovat osa suomalaisen designin kultakauden historiaa. Taiteilijana Weckström on aina ollut oman tiensä kulkija, jonka teokset ovat usein olleet aikaansa edellä.

Weckström muistelee omaelämäkerrassaan myös työtovereitaan ja ystäviään, joihin lukeutuvat muun muassa Kaj Frank, Tapio Wirkkala, Timo Sarpaneva, Aulis Blomstedt, Tove Jansson, Christer Kihlman, Okko Kamu ja Aulis Sallinen. Oman erityisen paikkansa tarinassa saavat jo pienenä poikana syntynyt rakkaus purjehtimiseen sekä hänen elämänsä naiset.

Björn Weckströmin omaelämäkerta ilmestyy samanaikaisesti suomeksi ja ruotsiksi. Suomennos on Saija Saarelan käsialaa. Kirjojen julkaisemisen kunniaksi Björn Weckströmin Minotauros-veistos on esillä Helsingin Akateemisessa kirjakaupassa 5.-30.9.2018.

Björn Weckström (s. 1935) valmistui Kultaseppäkoulusta 1956. Hän perusti oman gallerian Helsinkiin 1958 ja työskenteli Lapponia Jewelryn suunnittelijana 1963–2016. Weckströmin töitä on lukuisien museoiden kokoelmissa, ja hän on ollut jäsenenä monien kansainvälisten korumuotoilukilpailujen tuomaristossa. Hänet on palkittu mm. Pro Finlandia -mitalilla 1971, professorin arvonimellä 1986 ja Kaj Franck -muotoilupalkinnolla 2013. Weckström asuu ja työskentelee vuoroin Espoossa ja Italian Pietrasantassa.

Björn Weckström: Myyttien muotoilija – Taiteilijan omaelämäkerta ISBN 9789522796066
Björn Weckström: Mitt liv som Björn ISBN 9789522796431
256 sivua | Ilmestymispäivä 6.9.2018