Kuka sen teki? Murhamysteeri 50-luvun maalaisidyllissä

Ruotsalaisen Marie Bengtsin esikoisdekkarissa Murha maalaisidyllissä päähenkilönä seikkailee utelias ompelijatar Hannah Lönn, joka ei tahdo mahtua tyypillisen 50-luvun naiskuvan raameihin. Pala palalta rakentuva tarkkanäköinen mysteeri hivuttautuu pienen maalaiskylän asukkaiden nahkoihin.

Hiki liimaa puseron selkään, korsetti kalvaa vyötäröä ja tupakkaa tekisi mieli, mutta Hannah Lönn ajaa helteessä sinnikkäästi kohti smoolantilaista Enebyn kylää. Siellä asuu jalkavaivainen Lilly-täti, joka tarvitsee Hannahin apua.

Enebyläiset ovat omintakeista väkeä, ja ehtiväisin heistä on Asta Grankvist, joka panee hyvää hyvyyttään kyläläisten asiat kuntoon usein pyytämättäkin. Uinuva maalaisidylli saa äkkiherätyksen, kun tämä touhunainen löytyy kuolleena, ompelusakset sydämeen survaistuna. Yhdellä jos toisella kyläläisellä näyttäisi olevan motiivi murhaan, ja poliisilla riittää päänvaivaa. Hannah epäilee nähneensä jotakin ratkaisevaa juuri ennen surmatyötä ja ryhtyy myös selvittämään tapausta.

Marie Bengtsin esikoisromaani Murha maalaisidyllissä on herkullinen kuvaus 1950-luvun takapajuisesta maalaisyhteisöstä, jonka charmanttien syreenipensaiden varjoissa lymyävät salaisuudet. Kirjan päähenkilö, tukholmalainen ompelijatar Hannah Lönn tuo sisäänlämpiävään kylään raikkaan modernin kaupunkilaistuulahduksen aiheuttaen niin hupaisia kuin tukaliakin tilanteita.

Tukholmassa asuva Marie Bengts (s. 1968) on kotoisin Smålannista, Etelä-Ruotsista. Tällä hetkellä freelance-kirjoittajana toimiva Marie on työskennellyt aikaisemmin pedagogina ja journalistina.

Marie Bengts: Murha maalaisidyllissä
Alkuteos En sax i hjärtat                                 
Suomentanut Ulla Lempinen
541 sivua
Saatavana painettuna kirjana ja sähkökirjana
Ilmestymispäivä 10.7.2018