Kissa ja hiiri -leikkiä Englannin maaseudulla

Kanadalaisen Alan Bradleyn kiitetyn Flavia de Luce -sarjan 8. osa Kolmasti naukui kirjava kissa kuljettaa vie 12-vuotiaan kemisti-salapoliisin jälleen uuteen seikkailuun, kun Flavia palaa kotiseudulleen Englantiin. Perinteikkään brittidekkarin reseptillä kirjoitettua tarinaa höystävät tuttuun tapaan hyväntahtoinen huumori ja omintakeisen päähenkilön ennakkoluuloton ja paikoin anarkistinenkin suhtautuminen aikuisten maailmaan.

Kaksitoistavuotias harrastelijasalapoliisi Flavia de Luce on karkotettu koruttomasti neiti Bodycoten maineikkaasta tyttökoulusta Kanadassa. Hän on kuitenkin innoissaan seilatessaan yli Atlantin kohti kotiansa Englannin maaseudulla. Riemuisan jälleennäkemisen sijaan Flavia kohtaa uutisen: Hänen isänsä on sairastunut, ja vierailu sairaalaan ei tule kysymykseen ennen kuin isän vointi paranee riittävästi.

Rasittavien sisarusten ja ärsyttävän serkun seurassa Flavia kokee Buckshawin kotikartanon samaan aikaan sekä liian levottomaksi että autioksi. Paetakseen sukulaisiaan Flavia tarttuukin oikopäätä tilaisuuteen auttaa pastorin rouvaa kuljettamalla viestin seudun erakoituneelle puunveistäjälle. Perillä häntä odottavat veistäjän eloton ruumis ja vieras kissa, joka on jostain syystä julman rikoksen tapahtumapaikalla kuin kotonaan.

Flavian uteliaisuus herää silmänräpäyksessä, ja synkät pilvet haihtuvat hänen mielestään uuden ratkottavan mysteerin edessä. Hän ei kuitenkaan voi aavistaa, kuinka perin pohjin johtolankojen vyyhdin päässä odottava totuus tulee hänen elämänsä mullistamaan.

Alan Bradley: Kolmasti naukui kirjava kissa
Alkuteos Thrice the Brinded Cat Hath Mew’d
Suomentanut Maija Heikinheimo
367 sivua
Saatavana painettuna kirjana ja sähkökirjana
Ilmestymispäivä 13.3.2018