Kirjaklubin lukijapaneeli tutustui uutuuskirjaan Näkymätön kuolema

Bazarin kirjaklubilaisista koottu lukijapaneeli tutustui lokakuussa A. M. Frostin uutuuskirjaan Näkymätön kuolema. Katso, millaista palautetta panelistit antoivat kirjasta!

 

”Olen lukenut elämäni aikana satoja kirjoja laidasta laitaan, mutta Suomen sodan aikainen jännäri oli aivan uusi kokemus. Ja miellyttävä sellainen! Ei perinteinen sotakirja, vaikka niitä en olekaan niin paljon lukenut.

Alussa ei oikein päässyt selville että onko tämä nyt dekkari, sotakirja vai jotain niiden sekoitusta pisaralla rakkaushömppää… Mutta kun tarina lähti kulkemaan, ja sehän lähti, oli juuri sopivasti toimintaa, vaarallisia tilanteita, henkilöiden tunteita, sodan kuvausta ja sitä romantiikan ripausta, jota oli sopivan vähän ettei mennyt imelän puolelle.

Pidin myös siitä että tällainen tavallinen keski-ikäinen nainen, joka ei nyt enää ihan tarkkaan muista Suomen sotien tapahtumia hissantunneilta peruskoulusta, pysyi hyvin kärryillä tapahtumista ja ehkä jopa oppi jotain (…). Eikä tarvinnut tietää niin tarkkaan erilaisten aseiden anatomiaa.

Kun aina pienen tauon jälkeen jatkoi lukemista, niin tarina imaisi vahvasti mukaan Karjalan kannaksen tykkituleen tai Helsingin keskustan tapahtumiin. Melkein tunsi kylmän purevuuden vaikka olikin lämpimän peiton alla ihan omassa sängyssä.

Kirjoitustyyli oli helposti luettavaa ja sujuvaa. Kuvausta maisemista ja paikoista juuri sopivasti, en pidä siitä että jokainen puvun nappi kuvaillaan erikseen. Henkilöhahmoja oli juuri sopivasti, ei liikaa että tarvitsi osan kohdalla miettiä kuka tämä nyt olikaan, ja vaikka päähenkilö jäikin vähän etäiseksi, muut paikkasivat jäämiehen omilla persoonilla ja ajatuksilla. (…)

Itse jään odottamaan Jangin seuraavia seikkailuja ja Frostit pääsevät lukulistalle mukaan. Toivottavasti edes osa nyt mukana olleista henkilöistä jatkaa seuraavissa osissa.

Suosittelen todella lämpimästi joulupukin konttiin miehelle, isälle ja vaarille! Ja kyllä naisetkin voi lukea… Entisenä kirjakaupan myyjänä tietäisin että tätä kun suosittelee joululahjaksi tai isänpäiväksi, niin ei kovin monen kohdalla voisi mennä pieleen suositus.”

Kati

 

”Kirja oli erittäin sujuvasti ja elävästi kirjoitettu sekä hyvää ajankuvausta. Jäin miettimään kuitenkin, mikä ajankuvauksesta on faktaa ja mikä fiktiota? (…)

Henkilöhahmot on rakennettu kiinnostaviksi, erityisesti Peder Jangin seuraavia vaiheita suorastaan odottaa. (…)

Kirja oli niin vetovoimaista luettavaa, että sitä ei malttanut laskea käsistään vaan odotti seuraavia käänteitä. Hetkeäkään ei tuntunut pitkäveteiseltä. Ehdoton suositus kirjalle ja toivottavasti saamme jatkoa Pederin tarinalle pian.”

Katriina

 

”Kirjaa lukiessani tuntui siltä, että saattoi elää mukana tapahtumissa, ikään kuin salaa soluttautua henkilöiden joukkoon ja elämään. Kirja on monimuotoinen ajan kuvaus, henkilöt ja tapahtumakuvaukset pitävät mielenkiinnon yllä. Kirjaa pitää saada lukea rauhassa, vaatii aikaa syventyä  moniin lukemiinsa asioihin. Kirja antoi paljon ajattelemisen aihetta. 

Tämä kirja aloitti kiinnostavan, tutustumisen arvoisen sarjan. Kirja on dekkari, historiankirja, tietokirja ja ehkäpä hitusen romantiikkaakin löytyy sivuilta. Odotan jatko-osaa jo kovasti, sen haluan ilman muuta lukea.”

Anne

 

”Tämä kirja on täydellinen joululahja naiselta miehelle (tai miksei päinvastoin)! Kirja eroaa virkistävästi perusmassasta. Kirjoitustyyli on mukaansatempaavaa, ilmavan kevyttä ja nopealukuista.

Ajankuvauksessa (1930-luvun loppua) päästään hyvin sen hetkiseen ilmapiiriin. Miellyttävä sekoitus agenttijännäriä tyyliin ‘James Bond’ sekä sotatantereen vilunväreitä aiheuttavia realistisia kuvauksia.

Päähenkilöt ovat kiinnostavia hahmoja. Majuri Jangin itämailta ammentava filosofinen viisaus ja sotataktikointi antaa mukavasti lisäväriä tarinaan. Hänen lähettinsä sotamies Aulis Rasilan puhtoisen viaton poikamaisuus antaa herkkyyttä kohtauksiin. (…) Taitavasti näytetään lottien uuttera panos sotilaiden ja isänmaan hyväksi.”

”Pidin valtavasti sotakuvauksesta, se todella tempaisi mukaansa. Talven kylmyys tuntui ihan omissa nahoissa asti! Sekä taidokas vakoojateeman mukaanujuttaminen antoi kirjalle kiehtovaa särmää. Plussaa myös historiasta tunnettujen paikkojen ja henkilöiden kuten Mannerheimin käyttö. Annan kirjalle kouluarvosanana täyden kympin ja ainoa pettymys oli, että ’nytkö se jo loppui!!!’ Jään innokkaana odottamaan sarjan seuraavaa osaa!”

Pirjo

 

”Lokeroisin kirjan sota-aikaan sijoittuvaksi poikien ja tyttöjen seikkailukirjaksi. Jos se on ollut kirjoittajien tarkoitus, ovat he siinä onnistuneet.  Kuolemattomat sankarihahmot selvittävät sujuvasti ongelmat nyrkein tai konepistoolein ja -kiväärein.  Viholliset ovat selkeästi tunnistettavat ja osin karikatyyrimaisia (…) Ehkä eniten minua häiritsi päähenkilön liika tarunomaisuus (…)”

”Juonenkulku on liikaa ennalta arvattavissa. Teksti sinällään on sujuvaa ja tekijät ovat perehtyneet ajankuvaan riittävästi tällaiseen kevyeen ajanvieteromaaniin.”

”Historiallisten dekkareiden lisääntyvään tarjontaan tämä kirja ei mielestäni tuo hirveästi uutta, varsinkaan jos tietää jotakin sotahistoriasta.”

Pekka

 

”Kirja on nyt luettu ja täytyy sanoa, että se oli todella koukuttava, suorastaan yllättävässä määrin.

Tykkäsin kirjassa siitä, että sen henkilöhahmot olivat niin hyvin kuvattuja, että heidät oppi tuntemaan ja näkemään silmissään. Myös paikat oli kuvattu niin, että sielunsa silmin oli helppo olla itse mukana paikan päällä. Aikalaiskuva Helsingistä oli myös hyvin mielenkiintoista. Harvoin kirjaan uppoaa mukaan niin, että tuntee itse olevansa tarinassa mukana, eikä ainoastaan ulkopuolisena, jolle tarinaa kerrotaan.

Harvoin, tuskin koskaan, olen herännyt yöllä ja halunnut nousta ylös lukemaan kirjaa. Tässä tapahtui niin. Onneksi kirja on nyt luettu, niin saan ehkä nukuttua öisinkin :).

Mistä en kirjassa tykännyt? Alkuun hieman häiritsi se tunne, kuin luvut olisivat eri paria keskenään. Tämä sitten selittyikin sillä, kun myöhemmässä vaiheessa minulle selvisi, että kirjoittajia on kaksi. Kirjan edetessä tämä asia lakkasi häiritsemästä. Ehkä kirjoittaja ei enää vaihtunutkaan?

Yksittäinen kohta, joka mielestäni oli aivan tarpeeton, oli sotamiehen ja lotan seksikohtaus. Ei niin, että ei olisi uskottavaa tai jopa hyvin todennäköistä, että tällaisia suhteita sodassa olisi ollut, mutta kohtauksen yksityiskohtaisuus oli suorastaan kiusallista. (…) Viimeistään tuota kohtausta lukiessa vahvistui, että kirjoittajien on pakko olla miehiä (anteeksi tästäkin).

Jännityksellä jään odottamaan mitä tulevat seikkailut tuovat tullessaan.”

Eva

 

”Varsin erilainen tarina sota-ajan Suomesta, jännitystarina yhdistettynä sotakirjallisuuteen ripauksella romantiikkaakin. Erittäin elokuvamainen tarina! Kirjan parasta antia olikin sen elokuvallinen / kuvallinen eteneminen. Tapahtumat oli kuvailtu siten, että ne oli erittäin helppo kuvitella mielessään, suorastaan valkokankaalle. Tarinassa oli riittävästi ns. rinnakkaisia juonia, joiden tapahtumat liittyvät toisiinsa ja valottivat tarinaa eri suunnista. Juonenkäänteet tihenivät tarinan edetessä, ja lukijan mielenkiinto pysyi loistavasti yllä. Mielestäni tarina oli myös riittävän napakka, ei turhaa jaarittelua eikä ’täytetavaraa’ vain sivumäärän lisäämiseksi.”

”Henkilöhahmot jäivät turhan etäisiksi ja pintaraapaisuna kuvatuiksi. Majuri Jangin hahmoa haluttiin tuoda esiin kylmäverisenä, mutta parit ‘hempeilykohtaukset’ sekä aloittelevan solttupojan värvääminen omaksi apulaiseksi veivät terän hänen hahmoltaan, tai sitten niitä olisi pitänyt syventää lisää, jotta hänestä olisi saatu esiin oikeasti inhimillisiä piirteitä.”

”Hiukan häiritsi se, että mielestäni tarinassa pystyi erottamaan eri kirjoittajien käsialan, vaikka en missään nimessä yrittänyt tehdä sellaista havaintoa.”

”Kaiken kaikkiaan mielenkiintoinen uutuus suomalaisessa tarinankerronnassa. Odotan innolla myös tulevia jatko-osia!”

Eeva

 

”Olin erittäin positiivisesti yllättänyt teoksesta. Kirja vei mukanaan, vaikka pääosin luen skandidekkareita. Kirjassa oli monta yhtymäkohtaa, jotka herättivät omia mielikuvia.”

”Kirja oli taitavasti kirjoitettu ja huomioi hyvin ajankuvan eli talvisodan syttymisen alkukuukaudet. Preesensissä kirjoitettu teos oli tarkkaan kirjoitettu ja kuvasi hyvin sen ajan ajatusmaailmaa ja ympäröivää maailmaa. Monet historialliset tapahtuvat muistuivat mieleen kirjaa lukiessa.”

”Henkilökuvaukset olivat mielenkiintoisia ja kirjaa kuljetettiin monen eri henkilön kautta, joiden elämät risteytyvät noiden kuukausien aikana. Kirjan henkilöt olivat todellisen tuntuisia. Heidänlaisia ihmisiä olisi voinut elää tuolla aikakaudella. Tämä oli suuri plussa.

Kiinnostavaa oli Majuri Jangin yhteys Mannerheimiin ja hänen itämainen ajattelutapa. Hän toi mieleen Prestonin ja Childin kirjoittaman Pendergast-hahmon.

Yksinkertaisesti: Hyvin kirjoitettu, kiinnostava ja uskottava juoni sekä ajankuvaus. Historiallisiin yksityiskohtiin oli hyvin paneuduttu. Henkilöhahmot olivat todentuntuisia, eikä sorruttu ylilyönteihin, vaikka olivatkin fiktiivisia. Kansainvälistä tasoa kaikin puolin. Odotan kiinnostuneena kirjasarjan seuraavia osia (…)”

Petri

 

”Tämä kirja ei kolahtanut minuun millään lailla. Jotenkin tuo fiktio ja fakta sekoittivat juonta. Vaikealukuinen.”

”Tyttären mielestä kirja oli paras hänen lukemansa ’dekkari’ pitkään aikaan.”

”Suosittelen kuitenkin kirjaa kaikille, joita tuon aikainen historia fiktiolla väritettynä kiinnostaa.”

Johanna

 

”Näkymätön kuolema on kirja, johon en pelkkien kannen esittelytekstien perusteella todennäköisesti olisi tarttunut. Kirjaa luonnehditaan toimintajännäriksi, jollaisia hyvin harvoin luen. Tunnen melko huonosti sotahistoriaa ja sotakirjallisuuskin on minulle enimmäkseen vierasta. Sota-ajan tapahtumat ovat tuttuja lähinnä oman sukuni kautta, eliväthän vanhempani varhaislapsuutensa vuosia juuri sota-aikaan. Isovanhempieni vielä eläessä tuntuivat sota-aiheet usein jopa minulle, itse kaukana sodasta eläneelle, turhan ’läheisiltä’ luettavaksi.

Kirja oli oikein sujuvasti kirjoitettu, heti alkusivuilta lähtien koin kerronnan vahvasti elokuvallisena. Henkilöhahmojen määrässä oli onnistuttu, päähenkilöitä oli juonen seuraamisen kannalta sopivasti ja muut esiintyivät vain lyhyinä mainintoina. Luvut sijoittuivat kukin yhteen paikkaan. Nämä tekivät kirjasta nopealukuisen ja selkeän, eikä lukiessa tullut tarvetta palailla taaksepäin.

Kirja ei ollut huono, mutta ei sen lukeminen minusta edelleenkään tämän lajityypin ystävää tehnyt. Ehkä tämäntapaiset voittamattomat sankarihahmot naisseikkailuineen eivät vain ole sitä mitä antoisalta lukukokemukselta odotan. Moni kirjan henkilöistä oli kyllä sillä lailla kiinnostava, että uteliaisuus heidän myöhemmistä vaiheistaan saattaa houkutella sarjan seuraavien osien pariin. Ja tokihan kirjailijanimimerkki pisti miettimään, keitä mahtavat olla kirjoittajat sen takana.”

Hanna

 

Lue lisää A. M. Frostin uutuuskirjasta Näkymätön kuolema.

 

Kuulutko jo Bazarin Kirjaklubiin? Kirjaklubilaisena saat sähköpostiisi ajankohtaista tietoa uutuuskirjoista, tapahtumista, kirjailijavierailuista, kilpailuista ja verkkokauppamme alennuksista. Lisäksi sinulla on mahdollisuus päästä mukaan seuraaviin lukijapaneeleihin!

Lue lisää Kirjaklubista ja liity mukaan >>