Kirjaklubin lukijapaneeli tutustui Ann Rosmanin uutuusdekkariin

Bazarin kirjaklubilaisista koottu lukijapaneeli tutustui kesäkuussa Ann Rosmanin uutuusdekkariin Sukellus syvyyksiin (suom. Anu Koivunen). Lue, mitä mieltä panelistit olivat kirjasta!

”Kirja on jännittävä, koukuttava, kiehtova, jopa lumoava. Vaikka sivuja on yli 500, se pysyi hyvin koossa loppuun asti. Tämä on tarina aarteiden etsinnästä, ahneudesta, rikoksista ja niiden selvittämisestä, rakkaustarinakin ja mausteina hiukan noituutta ja salaperäisyyttä. 

Melkein tunsin ihollani meren suolaiset pärskeet, haistoin myrskytuulet, tunsin saarten omaleimaisen tunnelman ja ihmisten väliset jännitteet, saarilla asuvien ihmisten kiintymyksen kotiseutuunsa ja omiin juuriinsa, omaan historiaansa. 

Erityisesti pidin pitkätalossa asuvasta vanhasta naisesta, Moragista, hänen vahvat tietonsa ja taitonsa ja yhteytensä ympäröivään luontoon olivat kiehtovia.” 

”Kirjailija oli tehnyt ‘kotiläksynsä’ hyvin, henkilöt ja olosuhteet olivat uskottavia, niin sukeltajat, tukialuksen työntekijät, kuin hankkeen rahoittajat, virkakunta, saaren asukkaat. Joskus on työlästä lukea tekstiä, joka liikkuu usealla aikatasolla, mutta tässä teoksessa se toimi hyvin, vaikka tapahtumat ajoittuivat sadan vuoden aikajanalle.

Uskon kyllä lukevani lisääkin Rosmanin teoksia. Suosittelen tätä kirjaa lukijalle, jota kiinnostaa historia, luonto, ihmiskohtalot, meri, purjehdus, jännitys.”

Marja

 

”Jos pitäisi yhdellä sanalla kuvata lukemaani kirjaa niin se on viihdyttävä.

Olen intohimoinen dekkareitten ja trillerien lukija. Ja pakko myöntää, että suurin osa dekkareista haluaa ehkä liikaakin korostaa yksityiskohtia rikoksesta, tuntuu, että henki on sellainen, että mitä raaempi murha sitä parempi kirja. Tämä ei pidä paikkaansa, liika on liikaa raakuuksissakin.

Tämä kirja ei ollut raaka, vaan nautittava. Sopivassa suhteessa jännitystä, viihdyttävyyttä ja kaiken kukkuraksi tiivis tietopaketti sukeltamisesta ja purjehtimisesta. Kirjailijan rakkaus mereen näkyy läpi kirjan.

Kirjan hahmot olivat sympaattisia kaikessa inhimillisyydessään, paitsi tietty ne pahikset. Alkuun oli totuttelua siinä, että liikuttiin kahdella eri vuosisadalla, mutta kun lukurytmi löytyi se ei haitannut ollenkaan, pikemminkin päinvastoin ja ripaus mystiikkaa oli kuin kirsikka kakun päällä. Oli ihana tutustua Kariniin ja tuli tunne, että lukulistalle pääsevät myös edelliset osat ja toivomus siitä, että ne kaksi vielä suomentamatontakin kirjaa saataisiin suomeksi.”

”Kaiken kaikkiaan voin suositella kirjaa kaikille viihdyttävistä dekkareista pitäville. Kirjan voi lukea vaikkei olisikaan dekkarifani, itse olin todella positiivisesti yllättynyt huomatessani, että dekkariakin lukemalla voi oppia uusia asioita ja tässä se tietopläjäys oli upotettu taitavasti tarinaan.

Kyllä nuo ruotsalaiset osaavat kirjoittaa viihdyttäviä jännäreitä.

Kiitos ihanasta lukukokemuksesta.”

Sirpa

 

”Ann Rosman on jo entuudestaan tuttu kirjailija, jonka aiemmin suomennetut teokset olen lukenut ja odotukset uuden kirjan osalta olivat korkeat. Enkä kokenut pettymystä, kirjan jo luettuani olen usein palannut mietteissäni kirjan eri tapahtumiin, kirja on todella vaikuttava.

Sukellus syvyyksiin on kertomus sukeltamisesta äärioloissa, jossa on pakko luottaa toisiin ihmisiin ja antaa henkensä heidän käsiinsä.

Rosmanille tyypilliseen tapaan kirja on hyvin kirjoitettu ja juoni pysyi yhtenäisenä kirjan alusta loppuun asti. Rosmanin kerronta on ihailtavaa, sekoitus jännitystä, ihmissuhteita, tarkkaa havainnointia ihmisluonteesta, luonnon kauneudesta ja asiantuntevaa tietoutta, purjehtimisesta sekä sukeltamisesta, tieto on hyvin luontevasti istutettu tekstiin, teksti on informatiivista, muttei luettelomaista. Tekstiä  lukiessa voi mielessään kuvitella asiat hyvän kerronnan vuoksi.

Suuri kiitos myös suomentajalle, jonka käännöstyön laadulla on suuri merkitys kirjan luettavuuteen.

Ann Rosmanin Sukellus syvyyksiin on lukuelämys, suosittelen lämpimästi.”

Uputi

 

”Ann Rosmanilla on kattavat tiedot sekä historiasta että sukelluksesta. Hän ujuttaa tietonsa kirjaan omalla tyylillään, taitavasti. Lukija jää koukkuun ja lähtee seuraamaan tämän kertaista dekkaria kasvavalla mielenkiinnolla. Monta vanhaa tuttua historia-asiaa tulee kerrattua kirjaa lukiessa. Sukellussanastoakin oppii, muutaman sanan merkitys pitää jopa tarkistaa sanakirjasta. Ilmeistä on, että kirjoittaja on perehtynyt purjehtimiseen.”

”Tämä kirja ei lukeudu kirjailijan parhaimpiin dekkareihin, mutta on kyllä niin monimuotoinen ja mukaansatempaava, että uutta kirjaa jää taas odottamaan malttamattomana.”

Anne

 

”Loistavasti kirjoitettu, mielenkiintoisia henkilöhahmoja, jännittävä tarina pitää otteessaan loppuun asti. Dekkari joka pitää lukea.”

Riitta

 

”Ann Rosmanin Sukellus syvyyksiin -kirjaa lukiessa uppoaa jännitykseen, mysteereihin, historian havinoihin ja maisemiin sekä merten aaltoihin ja syvyyksiin.”

”Mitä enemmän kirjaa lukee sitä enemmän se käy kiinnostavammaksi ja huomaakin ahmineensa melkeinpä kerralla koko kirjan. On hienoa, että kirjassa kerrotaan menneestä ja tulevasta erikseen jolloin lopuksi vuosien tarinat lopulta yhdistyvät ja arvoitukset alkavat ratketa eikä yllätyksiltä voi myöskään välttyä. Historiaakin oli hienosti käytetty pohjana kirjan tarinassa. Hyvä asia on myös se, että kirjassa kerrotaan hiukan selvennyksiä joihinkin sanoihin liittyen veneisiin ja laivoihin ja niiden eri osiin sekä sukellukseen, jotta lukijakin voisi päästä kärryille niistä. 

Kirjan luettua tekisi kyllä mieli lähteä Skotlannin saaria kiertelemään.” 

Jasmin

 

”Ann Rosmanin Sukellus syvyyksiin luotaa niin  Skotlannin vehreitä saaria kuin sitä ympäröivää mertakin aina pohjia myöten.  Rosmanin kirjan maaginen realismi kietoo lukijan pauloihinsa ja saa pohtimaan, onko yliluonnollisia asioita sittenkin olemassa.”

”Kirjan kiehtovinta antia ovat kuvaukset Bo Stenmanin elämästä sukellusmatkoilla. Kirja luo hienosti kuvan merenalaisesta maailmasta ja sen vaaroista. Vielä kiehtovammaksi tarina käy, kun lukija saa tietää, että teos perustuu tositapahtumiin. 1960- ja 70-luvuilla Norjassa eläneet sulkeltajat joutuivat työssään riskeeraamaan henkensä ja osallistumaan sellaisiin painekammion testeihin, jotka nykyään olisivat lainvastaisia.”

”Mielellään olisi lukenut enemmänkin Bo Stenmanin elämänvaiheista. Kirjailija on kuitenkin ottanut keskiöön ylikonstaapeli Adlerin ja kertoo triviaalejakin yksityiskohtia hänen ja hänen työkavereidensa elämästä. (…) Ehkä Rosmanin tarkoitus on tarjota jokaiselle jotakin tarkoilla yksityisyyteen menevillä kuvauksillaan, mutta ne eivät  tuo henkilöhahmoihin mitään olennaista lisää. Niiden karsiminen sen sijaan ryhdistäisi tarinan kulkua.”

”Sukellus syvyyksiin nousee keskitasoa kiinnostavammaksi dekkariksi historiallisen aiheensa sekä merenkulun ja sukellusten kuvauksen ansiosta. Sen sijaan kliseiset poliisihahmot tuovat mieleen sen sakean nykydekkarien joukon, jossa roolit käännetään toisin päin ja joka nykyään tuntuu olevan muotia. Lähes luonnottoman etevä naispoliisi on yhtä kyllästyttävä hahmo kuin se iänikuinen ryyppäävä ja huonosti voiva keski-ikäinen miespoliisikin. Sitoessaan yhteen menneisyyden ja nykyisyyden sekä toden ja yliluonnollisen Ann Rosmanin Sukellus syvyyksiin muistuttaa kovasti englantilaisen Ellen Griffithsin Ruth Galloway -mysteerejä. Teosten rikoksia ratkaisevat päähenkilötkin ovat kuin kaksosia.” 

Päivi

 

”Kirja oli jännittävä ja loppuratkaisu oli vähän yllättävä! Bo Stenmanin elämästä oli mielenkiintoista lukea kaikkine käänteineen. Aluksi ei tajunnutkaan, että hänellä on niin suuri rooli koko sukellusmaailmassa.”

”Poliisien toiminta oli mielestäni vähän hajanaista, kun oli niin monen maan poliiseja! Ruotsalainen Karin oli kyllä tehokas ja rohkea poliisi ja hyvin oli kiedottu hänen henkilökohtainen  elämänsä tähän juoneen!

Henkilökohtaisesti pidän kirjoista, joissa tapahtumat ovat kronologisessa järjestyksessä, mutta kieltämättä tuollainen takautumiin palaaminen pitää lukijan valppaana!

Juhannus kului rattoisasti tämän kirjan parissa (…). Mieleeni tulee hyvä ystäväni, jonka kanssa vaihdamme arvioita kirjoista aika useinkin. Suosittelemme toisillemme kirjoja, joista itse olemme pitäneet. Tämänkin vinkin annan hänelle kesälukemista varten!

Tätä suosittelisin dekkareista pitävälle ja pitkäjänteiselle lukijalle!”

Anneli

 

”Kirja yllätti paksuudellaan, yli 500 sivua. Melkeinpä pelotti ruveta lukemaan. Pelko osoittautui aiheettomaksi, sen verran sujuvasti tarina eteni, eikä edes useammassa aikatasossa oleva kerronta häirinnyt, vaan toi loistavasti syvyyttä tarinaan.”

”Se mikä pikkasen lukukokemusta häiritsi oli pitkät kuvailut purjeveneistä ja niiden varusteista, vaikkakin osittain juonenkin kannalta tarpeelliset”.

”Itselle ensimmäinen tuttavuus kirjoittajan romaaneista, jolloin olisin toivonut vähän poliisien taustoista, elävöittämään heitä, muista henkilöistä kerrottiin kumminkin enemmän ja yksityiskohtaisemmin, että päähenkilöt jäivät varjoon.”

Kirsi

 

”Sukellus syvyyksiin oli erittäin hyvä kirja. Mielenkiintoinen se oli useastakin syystä eli minua kiehtoivat sekä sukeltamiseen liittyvät asiat, saaristot sekä laivan HMS Hampshiren historia. Lisäksi kirja oli jännittävä, tarina vetävä ja henkilöt mielenkiintoisia. Päähenkilö Karinia ei voi sanoa tavanomaiseksi, sillä hänellä on syvä kiintymys purjehtimiseen ja varsinkin omaan laivaansa Andanteen. Tässä kohdin muistin, että olin lukenut Rosmania aikaisemminkin, sillä laivassaan asuva nainen ei ole aivan tavanomainen kirjan sankari.”

”Mainitsematta ei toki pidä jättää mielenkiintoisia henkilöhahmoja. Karin tietysti ja hänen kollegansa, mutta myös Bosse ja hänen eettiset näkökulmansa. Mitä uhrauksia öljynporaus voikaan työntekijöiltä vaatia ja miten poraustoiminta voi olla raadollista, kun/jos painotus on vain maksimaalinen voitto.”

”Kaiken kaikkiaan oli antoisa ja viihdyttävä kokemus. Sain lukea mielenkiintoista ja jännittävää romaania ja samalla opin historiaa ja sukellus- ja purjehdusasiaa. Gaelinkieliset sanat lisäsivät autenttisuuden tunnetta.

Ja aivan varmasti etsin käsiini Rosmanin muutkin Karinista kertovat kirjat!!!”

Raija

 

Lue lisää Ann Rosmanin dekkarista Sukellus syvyyksiin.

 

Kuulutko jo Bazarin Kirjaklubiin? Kirjaklubilaisena saat sähköpostiisi ajankohtaista tietoa uutuuskirjoista, tapahtumista, kirjailijavierailuista, kilpailuista ja verkkokauppamme alennuksista. Lisäksi sinulla on mahdollisuus päästä mukaan seuraaviin lukijapaneeleihin!

Lue lisää Kirjaklubista ja liity mukaan >>