Kirjailija John Williams
Suomentaja Ilkka Rekiaro
Alkuteos Stoner
Kieli Suomi
Genret Suomennettu kaunokirjallisuus
ISBN 9789522791122
Ilmestymispäivä 26.02.2015
Sidosasu Kirja Sidottu
Sivumäärä 350

Stoner

"Kaikessa melankolisuudessaan Williamsin romaani on myös ihmiselämän ylistys, muistutus sen ainutkertaisuudesta, ja sellaisena vaikuttava kuin yhdestä kivenlohkareesta hakattu veistos." Image

William Stoner kasvaa Yhdysvaltojen Keskilännessä maatilan poikana, mutta hylkää juurensa ja elää hiljaista yliopistonopettajan elämää. Avioituminen parempiin piireihin ei tuo onnea, ja yliopistomaailmassa hänet yritetään nujertaa.

John Williams kuvaa mestarillisen eleettömästi elämässään pettyvän miehen tuntoja, rakkautta työtä ja kirjallisuutta kohtaan ja hauraita onnen hetkiä. Syän inhimillinen tarina koskettaa armottoman täsmällisellä kuvauksellaan, ja hieno ajankuva kantaa nykypäivään. Willams kuvaa yhde ihmisen elämän, ei enempää eikä vähempää, mutta tekee sen vakuuttavan viisaasti.

John Williamsin Stoner ilmestyi alun perin vuonna 1965 ja se arvioitiin kohtalaisen myönteisesti The New Yorker -lehdessä. Kirja kuitenkin unohdettiin pian, eikä siitä otettu uusia painoksia. Vuonna 2006 alkoi Stonerin uusi tuleminen, kun kirjasta otettiin uusia painoksia, se käännettiin useille kielille ja se voitti kriitikot ja lukijat puolelleen.

Cover