Kirjailija Nury Turkel
Suomentaja Sirpa Parviainen
Alkuteos No Escape
Genret Asiaproosa Henkilökuvat ja elämäkerrat Tietokirjat Tulossa
ISBN 9789523767942
Ilmestymispäivä 12.08.2022
Sidosasu Kirja,Sidottu
Kirjastoluokka 48.183

Ei pakotietä – Uiguurin tarina

Uiguurikansan kova kohtalo

Tunnetun ihmisoikeusaktivistin Nury Turkelin muistelmateos Ei pakotietä – Uiguurin tarina kertoo Kiinan uiguureihin kohdistamasta sorrosta.

Nury Turkel syntyi uudelleenkoulutusleirillä Xinjiangin provinssissa, missä hänen tuolloin 19-vuotias äitinsä näki nälkää ja joutui säännöllisesti hakatuksi. Äiti kuului uiguurikansaan ja oli joutunut uudelleenkoulutusleirille, koska hän oli ”altistunut separatistiselle toiminnalle”. Aliravitsemuksesta ja epäinhimillisistä oloista huolimatta äiti ja poika selvisivät ja pääsivät vapaaksi, kun Nury Turkel oli noin viiden kuukauden ikäinen.

Turkel kävi koulunsa Xinjiangissa mutta halusi lähteä Yhdysvaltoihin opiskelemaan lakia. Vaikeuksien kautta hän lopulta onnistui. Kun uiguurien sorto 1990-luvun lopulla Kiinassa lisääntyi, hänelle myönnettiin turvapaikka Yhdysvalloista. Valmistuttuaan asianajajaksi Turkel alkoi puolustaa uiguuripakolaisten oikeuksia, ja hänestä tuli tunnettu ihmisoikeusaktivisti.

Ei pakotietä – Uiguurin tarina -kirjassa Turkel kuvaa uiguurien sorron historiaa etenkin viime vuosikymmenien aikana. Turkel kertoo oman tarinansa lisäksi monista auttamistaan uiguureista, joiden järkyttävät kohtalot kuvaavat karulla tavalla Kiinan toimia uiguureja vastaan.

Cover