In memoriam: kirjailija Lucinda Riley

Irlantilaissyntyinen kirjailija Lucinda Riley kuoli 11.6.2021 sairastettuaan syöpää neljän vuoden ajan. Suru-uutinen koskettaa myös Suomessa, jossa hän on tälläkin hetkellä luetuin ja kuunnelluin kirjailija käännetyssä kaunokirjallisuudessa.

Vuonna 1965 syntynyt Lucinda Riley oli taiturimainen tarinankertoja, joka tunnetaan ympäri maailman huippusuosion saaneen Seitsemän sisarta -sarjan kirjailijana. Sarjan seitsemäs, toukokuussa ilmestynyt kirja Kadonnut sisar on tällä hetkellä myydyin romaani eri puolilla maailmaa, myös Suomessa. Rileyn muista kirjoista on suomennettu tähän mennessä lisäksi neljä itsenäistä romaania. Hänen teoksiaan on käännetty jo lähes neljällekymmenelle kielelle ja myyty kymmeniä miljoonia kappaleita maailmanlaajuisesti.

”Yhteistyö Lucinda Rileyn ja hänen perheensä kanssa oli meille suuri ilo. Kirjailijasta säteili valoa ja elämänvoimaa, vaikka sairaudet koettelivat häntä. Hän kosketti kaikkia niitä, joita hän tapasi ja jotka lukivat hänen tarinoitaan”, sanoo Rileyn suomalainen kustantaja Markus Lähdesniemi Bazar Kustannuksesta.

Lucinda Rileyn perhe haluaa välittää maailmalle kirjailijalta nämä sanat: ”Olen tuntenut matkallani niin tuskaa kuin iloakin, ja elämä on opettanut minulle, mikä on tärkeintä. Meillä on vain tämä hetki.”

Seitsemän sisarta -sarjan viimeinen osa ilmestyy keväällä 2023
 
Vähän ennen Kadonnut sisar -romaaninsa ilmestymistä Lucinda Riley kertoi huippusuositun Seitsemän sisarta -sarjan kahdeksannen ja viimeisen osan tulevasta julkaisusta ja lupasi siinä kertoa sisarusten adoptioisästä, Papa Saltista. Ennen kuolemaansa Riley ehti kirjoittaa tähän osaan useita tärkeitä lukuja sekä yksityiskohtaisia muistiinpanoja. Hän toivoi, että hänen vanhin poikansa Harry Whittaker kirjoittaisi tarinan loppuun, jos hän itse ei ehtisi sitä tehdä.
 
Atlas, Papa Saltin tarina julkaistaan Lucinda Rileyn ja Harry Whittakerin kirjoittamana yhtaikaa Suomessa ja muualla maailmalla keväällä 2023. Harry Whittaker kertoo saaneensa sarjan salat perinnöksi ja haluavansa pitää äidilleen antamansa lupauksen kertoa uskollisille lukijoille seitsemän sisaruksen tarina loppuun saakka.