Ruth Hoganin hurmaavan omaperäiset romaanit

Ruth Hogan kirjoittaa lämpimiä, viisaita ja omaperäisiä hyvän mielen lukuromaaneja parhaaseen brittityyliin. Jutussamme esittelemme kaikki Hoganin suomeksi julkaistut kirjat.

Ruth Hoganin romaanit

Ruth Hogan syntyi Bedfordissa Englannissa perheeseen, jonka äiti työskenteli kirjakaupassa. Lapsena Ruth luki kaikki kirjat, jotka vain sai käsiinsä, ja erityisesti Muumi-kirjat olivat hänelle mieluisia. Hän suoritti yliopistossa kirjallisuuden ja teatteritaiteen opinnot ja työskenteli sen jälkeen useita vuosia paikallisen hallinnon palveluksessa.

Kaikki kuitenkin muuttui, kun Hogan joutui auto-onnettomuuteen, jossa hän loukkasi pahasti selkänsä eikä pystynyt enää jatkamaan työssään. Hän taisteli monta vuotta kroonisen kivun kanssa, kunnes löysi lopulta osteopatiasta apua ja pystyi ottamaan osa-aikaisen työn vastaan. Kotona vietettyjen vuosien aikana hän oli lopulta ymmärtänyt, että auto-onnettomuus oli vapauttanut hänet tavoittelemaan unelmaansa: kirjan kirjoittamista.  

Elämä yllätti kuitenkin jälleen, kun Hoganilla todettiin rintasyöpä. Tällä kertaa hän oli valmiimpi kohtaamaan ongelman ja päätti, ettei antaisi diagnoosin estää unelmansa toteuttamista. Kemoterapia vei häneltä yöunet, mutta hän keskittyi vain siihen, että unettomuus tarjosi mahdollisuuden kirjoittaa. Ja lopulta unettomien öiden seurauksena syntyi hänen esikoisromaaninsa Kadonneiden tavaroiden vartija.

Nykyään Hoganilta on julkaistu jo useampia romaaneja, ja niitä kaikkia yhdistävät lämpö, toivo, viisaus, rakkaus ja ystävyys. Kirjojen eksentriset henkilöhahmot, omaperäiset tarinat ja houkuttelevat yksityiskohdat ovat saaneet jo lukuisat suomalaisetkin lukijat ihastumaan niihin. Tässä jutussa esittelemme kaikki Hoganilta suomeksi julkaistut romaanit. 

Ruth Hoganin kirjailijakuva: © Simon Weller

Ruth Hoganin Kadonneiden tavaroiden vartija -romaanin kansikuva

Kadonneiden tavaroiden vartija

Padua on ruusupuutarhan ympäröimä lontoolainen talo, jonka omistaa iäkäs kirjailija Anthony Peardew. Kirjailijan apuna työskentelee nelikymppinen Laura, joka pakenee ihmissuhteiden haavoittavuutta Paduan ruusuntuoksuisiin huoneisiin ja pysähtyneeseen aikaan.

Neljäkymmentä vuotta aiemmin nuori Eunice kiiruhtaa pitkin Lontoon Bloomsbury Streetiä työhaastatteluun. Vihreä ovi, kolkutus. Ennen kuin Eunice on edes ehtinyt astua kynnyksen yli, hän on umpirakastunut sen toisella puolella seisovaan mieheen.

Ruth Hoganin esikoisromaani Kadonneiden tavaroiden vartija (suom. Susanna Tuomi-Giddings) leikkaa läpi vuosikymmenten 1970-luvulta nykypäivään ja kietoo toisiinsa yllätyksellisellä tavalla monta tarinaa rakkaudesta. Pääjuonta puhkovat vanhan kirjailijan talteen keräämiin esineisiin liittyvät pienet tarinat. Niiden kirpeys jää mieleen, mutta sitäkin vahvempana läikähtää sydämeen Hoganin maailman lämmin toivo. Kadonneiden tavaroiden vartija on julkaistu kovakantisena, e-kirjana, äänikirjana ja pokkarina.

Brittiläisen viihdekirjailijan teokset ovat juuri sellaista hyvän mielen luettavaa, jota kliseisen käsityksen mukaan kuuluu nautiskella sohvannurkkaan käpertyneenä viltin alla.
Gloria

Ruth Hoganin Lauluja variksille -romaanin kansikuva

Lauluja variksille

Mashalla on surua, johon hän hakee lohtua kuljeksimalla koiransa kanssa vanhalla hautausmaalla. Hän muistaa ulkoa sen kiviin hakatut nimet ja enkelipatsaat. Hän tunnistaa siellä kävijät, kuten pienen homssuisen naisen, joka iltapäivisin ruokkii variksia – ja laulaa. Laulaa niin, että vihdoinkin jokin Mashassa herää eloon.

Alice on totaaliyksinhuoltaja. Ei isovanhempia, setiä, tätejä, kummeja, ei mitään tukiverkostoa. Mattie-pojan murrosikä alkaa oireilla, mutta se on vain pieni poutapilvi verrattuna suurempaan varjoon, joka on lankeamassa pienen perheen ylle.

Lauluja variksille (suom. Susanna Tuomi-Giddings) on viisas ja ihastuttavan kuivalla huumorilla kirpeytetty kertomus surusta ja siitä selviämisestä, mutta sen heleimpinä nuotteina soivat kuitenkin ystävyys ja rakkaus. Ruth Hoganin eksentristen ja rakastettavien henkilöhahmojen tarina avautuu houkuttelevasti yksityiskohta kerrallaan. Lauluja variksille on julkaistu kovakantisena, e-kirjana, äänikirjana ja pokkarina.

Tarina on jälleen ihana yhdistelmä ystävyyttä ja menetystä, surua ja elämän pieniä hetkiä.
Apu

Ruth Hoganin Queenie Malonen Paratiisihotelli -romaanin kansikuva

Queenie Malonen Paratiisihotelli

Tilly elää lapsuutensa kimmeltäviä päiviä Brightonissa. Hän ajelee pyörällään, raapii rupia polvistaan ja rakastaa lorvailua Queenien Paratiisihotellissa, jonne on kerääntynyt sekalainen joukko oman polkunsa kulkijoita. Yhtäkkiä yhteydet tähän maailmaan katkeavat, kun äiti lähettää Tillyn toiselle paikkakunnalle kouluun.

Äidin kuoltua nelikymppinen Tilda palaa Brightoniin selvittämään syitä äkkilähtöönsä ja utuiset muistikuvat alkavat hahmottua uudenlaisiksi, kun vähitellen paljastuu, että äiti olikin aivan toisenlainen nainen kuin se, jona Tilly hänet tunsi.

Queenie Malonen Paratiisihotelli (suom. Susanna Tuomi-Giddings) on romaani äideistä ja tyttäristä, lapsuuden lopusta ja ystävyyden voimasta. Ruth Hoganin rakastettavat henkilöhahmot, ilmaisuvoimainen kieli ja yksityiskohdilla herkutteleva kerronta nostavat jälleen esiin elämän varjoissakin paistavat valopilkut. Ystävät, rakkaat ystävät. Queenie Malonen Paratiisihotelli on julkaistu kovakantisena, e-kirjana, äänikirjana ja pokkarina.

Kirjan tunnelma oli kohdallaan, nautin joka hetkestä. Ehdottomasti suosikkini Hoganin kirjoista. Persoonalliset, sympaattiset henkilöt. Lumoava, eläväinen ympäristö. Kaunis, soljuva kerronta ja mielenkiintoiset tapahtumat. Loistava kirja.
Yksi luku vielä -blogi

Ruth Hoganin Madame Burovan kuu ja tähdet -romaanin kansikuva

Madame Burovan kuu ja tähdet

Imelda Burova on viettänyt koko elämänsä Brightonissa ennustajana. Muiden ihmisten salaisuuksien vartioinnilla on ollut hintansa. Hän on nähnyt rakastajat ja valehtelijat, enkelit ja pirulaiset, unelmoijat ja typerykset. Hänen tarot-korttinsa ovat paljastaneet kaikkien salaisuudet eivätkä ne ole koskaan valehdelleet. Nyt Imelda on väsynyt ja haluaa palan elämää myös itselleen. Ennen sitä hänen täytyy kuitenkin lunastaa kauan sitten tekemänsä lupaus ja toimittaa perille kaksi ruskeaa kirjekuorta.

Ruth Hoganin neljäs suomennettu romaani Madame Burovan kuu ja tähdet (suom. Susanna Tuomi-Giddings) on värikäs ja koskettava tarina kaukaisista kesistä, eksentrisistä ihmisistä, sankareista ja konnista sekä kadotetuista ja paikkansa löytävistä. Madame Burovan kuu ja tähdet on julkaistu  painettuna, e-kirjanaäänikirjana ja pokkarina.

Osta Ruth Hoganin romaaneja Kirja-verkkokaupasta