Suosittu Hautalehto-dekkarisarja

Christian Rönnbackan suositussa Hautalehto-dekkarisarjassa seurataan porvoolaiskomisario Antti Hautalehdon tutkimuksia. Sarja on tullut tunnetuksi omaleimaisesta huumorista ja poliisityön asiantuntemuksesta.

Timantinkovaa dekkariviihdettä

Christian Rönnbacka (s. 1969) on poliisitaustainen kirjailija ja seikkailija. Luonnon rauhassa viihtyvä Rönnbacka toimii myös tislaamon osakkaana. Rönnbackan suositussa Hautalehto-dekkarisarjassa seurataan kylmähermoisen ja sanavalmiin porvoolaiskomisario Antti Hautalehdon tutkimuksia. Sarja tunnetaan erityisesti vauhdikkaista juonenkäänteistä ja poliisityön asiantuntemuksesta. Rönnbacka on poiminut piirteitä dekkarisarjan henkilögalleriaan vanhoista poliisikollegoistaan, ja myös sarjan huumori juontaa juurensa kirjailijan kokemuksiin poliisien keskinäisestä sanailusta.

Dekkarisarjan neljännestä osasta Kylmä syli on tehty C Moren alkuperäissarja, joka sai ensi-iltansa joulukuussa 2021. Tv-sarjan toisen tuotantokauden tapahtumat kietoutuvat Rakennus 31 -dekkarin tarinaan, ja sarjan esittäminen alkoi MTV Katsomossa helmikuussa 2024. 

Hautalehdosta on tehty myös Porvooseen sijoittuva seikkailupeli, joka vie televisiosarjasta tutuille tapahtumapaikoille. Pelaaja pääsee seikkailussa osaksi dekkareiden tarinaa, ja peliä ohjaa televisiosarjasta tuttu Simon Kannaksen ääni. Matkan varrella pelaajan on ratkaistava tehtäviä kerätäkseen seikkailun lopussa tarvittavaa koodia. Tutustu seikkailupeliin täällä.

Hautalehdon lisäksi Rönnbacka kirjoittaa kansainvälisen rikollisuuden syövereihin sukeltavaa Henna Björk -dekkarisarjaa, josta on ilmestynyt kolme osaa: Henna Björk: Isku, Henna Björk: Jahti ja Henna Björk: Koodi. Sarjan kolmas osa on julkaistu myös englanninkielisenä Henna Björk: The Red Team (käännös Kristian London). Rönnbackalta on julkaistu myös tietokirjoja, kuten Kävikö käry? ja Riskiretki. Äänikirjapalvelu BookBeat on valinnut Christian Rönnbackan vuoden kotimaiseksi dekkaristiksi vuosina 2020 ja 2021.

Tässä jutussa esittelemme kaikki Antti Hautalehdosta kertovassa dekkarisarjassa ilmestyneet kirjat.

Christian Rönnbackan kirjailijakuva © Jetro Stavén.

Operaatio Troijalainen -kirjan kansikuva

Hautalehto 1: Operaatio Troijalainen

Poliisi tarkkailee kansainvälistä järjestäytynyttä rikollisliigaa ja saa tiedon mittavasta huumelastista, joka on saapumassa Suomeen. Onnistuakseen välittämään huumeet ostajille rikollisjärjestön täytyy löytää lastilleen varma kätkö ja luotettava kätkijä. Poliisi päättää turvautua äärimmäiseen keinoon ja käynnistää peitetoimintaoperaation.

Rikosylikonstaapeli Antti Hautalehto saa käyttöönsä valehenkilöllisyyden ja ryhtyy tehtävään, jossa yksikin väärä ratkaisu on liikaa. Pohjalaismies tietää, millaiseen vaaraan joutuu soluttautuessaan rikollisten sekatyöläisten joukkoon, jossa kosto on verenpunainen ja petturi päätyy tatuoinniksi tappajansa iholle.

Operaatio Troijalainen aloitti rähinällä rikosylikonstaapeli Antti Hautalehdosta kertovan dekkarisarjan helmikuussa 2012. Tällä hetkellä sarjan avausosa on saatavilla pokkarina, e-kirjana ja äänikirjana.

Kirjan päähenkilön nimen keksiminen on yksi tärkeimmistä kysymyksistä, jonka kanssa kirjailija alkuvaiheessa joutuu painimaan. Selvää oli, että halusin pohjalaiselta kuulostavan nimen sankarilleni. Etunimi Antti oli napakka. Se on samalla lempeä mutta kuitenkin napakka kuin pirtin pöytään isketty kauhavalainen. Sukunimen halusin olevan synkkä ja kaksiosainen. Muistan kuinka lopulta päädyin Hautalehtoon ja tarkistin sen väestörekisteristä. Suomessa ei ollut ainuttakaan Hautalehto-sukunimistä. Silloin tiesin, että olin keksinyt oikean nimen! Uniikin, ja sellaisen, jota ei voi sekoittaa yhtään mihinkään.

– Christian Rönnbacka

Julma-kirjan kansikuva

Hautalehto 2: Julma

Pyykkituvasta katoaa pienen tytön alushousut. Pian ensimmäinen tyttö kaapataan. Asialla on ammattilainen, joka ei jätä jälkiä, ei tapahtumapaikalle eikä uhreihin, jotka hän palauttaa saatuaan haluamansa. Tyttöjen kaappaukset kylvävät kauhua ja päätyvät valtakunnanuutisiin, ja poliisia painostetaan ministeritasoa myöten.

Antti Hautalehto toipuu vielä edellisestä rankasta tehtävästään kansainvälisen huumeliigan kätyrinä, eikä tämäkään tapaus ole helppo. Tutkinnanjohtajana Hautalehdon paineet ovat kovat, sillä uusien uhrien joutuminen rikoksentekijän kohteeksi on estettävä hinnalla millä hyvänsä.

Dekkarisarjan toinen osa Julma ilmestyi keväällä 2013. Tällä hetkellä se on saatavilla pokkarina, e-kirjana ja äänikirjana. Kirja on julkaistu myös äänikirjana saksaksi nimellä Grausam (käännös Gabriele Schrey-Vasara). 

Olin vuonna 2013 mukana Bazarin järjestämässä dekkari-illassa, jossa Christian Rönnbacka oli kertomassa vastikään ilmestyneestä Julmasta. Luin kirjan samana iltana kannesta kanteen, ja heti seuraavana päivänä ilmoitin silloisella työpaikallani Akateemisessa Kirjakaupassa, että Rönnbacka on saatava esiintymään osastollemme seuraavilla kirjamessuilla, sillä haluan ehdottomasti haastatella häntä! Näin myös tapahtui, ja Julman lukemisesta alkanutta Hautalehto-hehkutustani ovat vuosien varrella päässeet kuulemaan niin tutut kuin vähän vieraammatkin.

– Bazarin myyntipäällikkö Leena Kero-Taiminen

Hautalehto-sarjan kolmannen osan eli Rakennus 31 -kirjan kansikuva

Hautalehto 3: Rakennus 31

Porvoon lähistöltä metsiköstä löytyy tyhjä hauta. Kun monttuja paljastuu lisää, Antti Hautalehto ryhmineen ryhtyy selvittämään, mistä on kyse. Yhdestä hautakuopasta löydetään tuntematon ruumis. Poliisi on ymmällään, ja tutkinta mutkistuu entisestään, kun ilmaantuu joukko todistajia, jotka tietävät tapauksesta selvästi enemmän kuin suostuvat kertomaan.

Kaikki jäljet johtavat Nikkilän vanhan psykiatrisen sairaalan rakennus 31:een. Sen varjoihin kätkeytyy vaiettu menneisyys, jonka jättämät arvet näkyvät vielä tänäkin päivänä. Tutkinnanjohtaja Antti Hautalehdolla on ratkottavanaan taiten punottu mysteeri, kohdattavanaan suruun kahlitut haamut.

Dekkarisarjan kolmas osa Rakennus 31 ilmestyi syksyllä 2014. Tällä hetkellä se on saatavilla pokkarina, e-kirjana ja äänikirjana. Kirjan pohjalta tehty tv-sarja Hautalehto: Rakennus 31 sai ensi-iltansa MTV Katsomossa helmikuussa 2024.

Kiinnostuimme Solar Filmsillä alun perin Rönnbackan Hautalehto-sarjasta mielenkiintoisten hahmojen takia. Poliisityön lisäksi kirjoissa on toimivaa ihmissuhdepukarointia ja huumoria. Tarinat etenevät johdonmukaisesti ja sopivalla vauhdilla. Idyllinen Porvoo tuo sarjalle omanlaisensa luonteen ollen ikään kuin yksi tv-sarjan karaktääreistä. Uskoimme koko ajan, että katsojat ja kriitikot löytävät sarjan ja pitävät siitä. Sarjan suosion takana on myös onnistunut työryhmä käsikirjoittaja Veli-Pekka Hännisen sekä ohjaaja Petri Kotwican johdolla. Lisäksi olen erittäin tyytyväinen näyttelijöihin. Mikko Leppilampi näytti viimeistään Hautalehdon roolissa kaikille olevansa Suomen kärkinäyttelijöitä.

Rakennus 31 valikoitui tv-sarjan toisen kauden kirjaksi, koska juonikuvio, rikos ja ihmisten väliset suhteet ovat omaperäisiä, ei tusinatavaraa. Lisäksi saamme tarinaan mukaan kaikki ensimmäisen kauden päähenkilöt ja Porvoon kuvauksellisen ainutlaatuisuuden, tällä kertaa kevään väreissä.

– Solar Filmsin tuottaja Rimbo Salomaa

Kylmä syli -kirjan kansikuva

Hautalehto 4: Kylmä syli

Öinen Porvoo pikkujouluaikaan. Parikymppinen mies hoipertelee juhlista kotiinpäin. Aamulla tyttöystävä ilmoittaa hänen kadonneen. Jäljet loppuvat Porvoonjoen rantaan, ja tapaus kirjataan komisario Antti Hautalehdon poliisiasemalla tavanomaiseksi katoamiseksi.

Vähän myöhemmin joesta löytyy hukkumaisillaan oleva toinen mies. Komisario Hautalehto alkaa epäillä, ettei nuorten miesten katoamisissa ole kyse tyypillisistä hukkumiskuolemista vaan taustalla on jotain muuta.

Sarjan neljännessä osassa Hautalehdon ja hänen tiiminsä on sukellettava hyytäviin vesiin heidän selvittäessään outoja katoamistapauksia. Kylmä syli ilmestyi alun perin syksyllä 2015, ja tällä hetkellä se on saatavilla e-kirjana, äänikirjana ja pokkarina sekä jättipokkarina tv-sarjan kannella. Kirjan pohjalta tehty tv-sarja Hautalehto: Kylmä syli sai ensi-iltansa C Morella joulukuussa 2021, ja loppuvuodesta 2022 sarja tuli katsottavaksi myös MTV:n ohjelmistoon. Sarjassa Antti Hautalehtoa esittää Mikko Leppilampi.

Urallani olen haaveillut saada tehdä kantavan roolin johonkin hyvään kirjasarjaan perustuvassa, laadukkaassa rikossarjassa. Olen tainnut jossain puhua ’omasta Wallanderistani’. Antti Hautalehdon roolin vastaanottamista en epäröinyt hetkeäkään, sillä olin lukenut Hautalehtoja ja päähenkilön luonne viehätti minua näyttelijänä. (…) Kirjan ja tv-sarjan realismi kiehtoo minua erityisesti. Poliisitaustaisena kirjailijana Rönnbacka ei sorru kliseisiin eikä eksy liian kauaksi todellisuudesta, vaan luottaa sen kiinnostavuuteen.”

– Mikko Leppilampi Kylmä syli -jättipokkarin esipuheessa

Hautalehto-sarjan Kaikki mikä kiiltää -kirjan kansikuva

Hautalehto 5: Kaikki mikä kiiltää

Komisario Antti Hautalehdon rauhaisa kesä Porvoossa keskeytyy, kun keskusrikospoliisi alkaa tutkia huomattavia rahasummia törsäävän paikallisen nuorisojoukon toimia. Tutkinta kasvaa kansainväliseksi, kun joukon jäseniä alkaa kadota jäljettömiin ulkomailla.

Kuvio muuttuu hetkessä entistä kuolettavammaksi kokeneen ammattitappajan ilmestyessä Porvooseen aikomuksenaan jättää jälkeensä kasa ruumiita. Pikkukaupungin arki uhkaa muuttua äkkipikaa veriseksi, ellei Hautalehto ryhmineen onnistu selvittämään rikosvyyhtiä ajoissa.

Sarjan viides dekkari Kaikki mikä kiiltää vie kansainvälisen rikollisuuden sotkuisiin syövereihin. Vuonna 2016 julkaistu kirja on tällä hetkellä saatavilla e-kirjana ja äänikirjana ja pokkarina.

Ensimmäinen kosketukseni Hautalehtoon oli Operaatio Troijalainen. Kerronta ja meininki toimi heti, ja luin kirjan yhdeltä istumalta. Erityisesti viehätti se, että päähenkilö ja miljöö svengasivat heti lähdössä omailmeisesti. Rönnbackan Hautalehto-sarjan ansioita on taitavasti punottujen juonien lisäksi maanläheinen ja rouhea no nonsense -ote ja kirjasta toiseen kehittyvä henkilögalleria. Hautalehto-sarjaa on hauska lukea, ja pakko myöntää, että Porvootakin katsoo uusin silmin sinne poiketessaan. Erityiskiitos Röllille siitä, että Hautalehtoja jaksaa lukea useammankin putkeen ilman, että jokin kirjailijan maneeri alkaisi nyppimään.

– Jone Nikula 

Tuonen korppi -kirjan kansikuva

Hautalehto 6: Tuonen korppi

Korpin huuto rikkoo Sipoon metsissä sijaitsevan kalkkilouhoksen yllä vallitsevan hiljaisuuden. Louhokselle eksynyt nuorisojoukko tekee järkyttävän löydön, kun syvältä kallioiden lomasta pilkottaa irtonainen miehen käsivarsi.

Komisario Antti Hautalehto joutuu uransa visaisimman tapauksen eteen louhoksesta kaivettua ruumista tutkiessaan. Surman tekotapa, ruumiin sijainti ja tekijän motiivi ovat kaikki hämärän peitossa, ja tutkinta vaikuttaa toivottomalta. Yllättävän johtolangan löytyessä Hautalehto päätyy kokoamaan karmivaa palapeliä, jonka viimeinen pala voi koitua hänen kohtalokseen.

Sarjan kuudes osa Tuonen korppi ilmestyi vuonna 2017. Tällä hetkellä se on saatavilla e-kirjana ja äänikirjana ja pokkarina.

Kuulostaa kliseeltä kustannustoimittajan suusta, mutta Röllin kanssa työskentely on ollut todella antoisaa. Olemme tehneet kirjoja yhdessä 10 vuotta, vääntäneet alussa joka ikisen pilkun paikasta mutta päässeet jo vuosia sitten siihen pisteeseen, että aina uutta tarinaa lukiessani tiedän tasan tarkkaan, mitä Rölli milläkin lauseella haluaa sanoa. Tämä luottamus ei ole syntynyt helpolla. Vasta Tuonen korpissa vilahtaa kovasti minun kuuloiseni naispoliisi, Hilla Jokihauta. Vaikka kai se oli jo entuudestaan jonnekin sammalmättääseen kirjoitettu, että Hautalehdon takapiruna häärää Hautajoki.

– Kustannustoimittaja Hilla Hautajoki

Majakka-kirjan kansikuva

Hautalehto 7: Majakka

Komisario Antti Hautalehto karistaa kiireisen työnsä tomut jaloistaan suuntaamalla ystävänsä Larsin kanssa ulkosaaristossa sijaitsevalle Bodön saarelle.

Lähistöllä Söderskärin 150 vuotta vanha majakka kohoaa karun kalliosaaren rakennusten ylle. Majakan valo on sammunut pysyvästi kolmekymmentä vuotta aiemmin, mutta nyt valokeila halkaisee yllättäen yötaivaan paljastaen samalla meressä ajelehtivan ruumiin. Rikosta selvittävä Hautalehto joutuu pian huomaamaan, että kuolema on purjehtinut saaristoon pysyäkseen.

Hautalehto-sarjan seitsemäs osa Majakka ilmestyi vuonna 2019, ja tällä hetkellä se on saatavilla e-kirjana ja äänikirjana ja pokkarina.

Antti Hautalehto vei mukanaan heti, uskottavaa tekstiä. Hyvin mietitty juoni, ei mitään liiallista kuvailua, vaan usko ja luottamus siihen, että hyvä tarina kantaa alusta loppuun. Ja niin se tekeekin. Todentuntuista kerrontaa, joka kirjaan aina keksitty hyvä juoni. Odotan aina uusinta Antti Hautalehtoa, ilo lukea hyvin kirjoitettua dekkaria.

– Suvi Saarinen, Suomalainen Kirjakauppa

Hautalehto-sarjan Ruska-dekkarin kansikuva

Hautalehto 8: Ruska

Antti Hautalehto on suunnitellut jo pitkään vaellusretkeä Lappiin ystävänsä Larsin kanssa. Loma saa yllättävän käänteen, kun hänet määrätään työtehtäviin kaitsemaan kiinalaismiljardööriä seurueineen Pohjois-Suomen jylhissä maisemissa.

Kalastaessaan ja huuhtoessaan kultaa kiinalaisten kanssa Hautalehto ei osaa aavistaa, että ryhmää seuraa joukko palkkasotureita, jotka suunnittelevat kidnappausta. Hautalehdon on laitettava peliin kaikki taitonsa selviytyäkseen hengissä karussa erämaassa raskaasti aseistettu vihollinen kintereillään.

Sarjan kahdeksas dekkari Ruska julkaistiin elokuussa 2020, ja tällä hetkellä se on saatavilla kovakantisena, e-kirjana, äänikirjana ja pokkarina.

Christian Rönnbackan kirjat ovat olleet aina suosittuja BookBeatissa, ja elokuun 2020 uutuus Ruska siivitti Rönnbackan Antti Hautalehto -sarjan taas uusiin ennätyksiin. Rönnbackan kirjat pitävät otteessaan, ne kuunnellaan todella hyvin aivan loppuun saakka ja asiakasarvioiden keskiarvot ovat korkeat.

– Sari Forsström, BookBeat

Hautalehto-sarjan Tulen aika -kirjan kansikuva

Hautalehto 9: Tulen aika

Pääkaupunkiseudun yli on pyyhkäissyt ennennäkemätön väkivallan aalto. Nuoria maahanmuuttajamiehiä on surmattu ampumalla, ja tilanne alkaa muistuttaa suurkaupunkien jengisotaa. Tilanteen pahenemisen estämiseksi keskusrikospoliisi päättää koota työryhmän, jolle tarvitaan vetäjä.

Uutta suuntaa uralleen hakeva Antti Hautalehto päättää tarttua tilaisuuteen. Työryhmän asiantuntijaksi saapuu Göteborgin keskusrikospoliisista suomalaisirakilainen Henna Björk. Björk on pätevä, mutta myös äärimmäisen motivoitunut tulemaan Suomeen henkilökohtaisista syistä, joista Hautalehdolla ei ole aavistustakaan.

Hautalehto-sarjan yhdeksäs osa ilmestyi kesällä 2021. Tällä hetkellä Tulen aika on saatavilla kovakantisena, e-kirjana, äänikirjana ja pokkarina.

Christian Rönnbacka ja hänen poliisihahmonsa Antti Hautalehto pitivät yleisön otteessaan myös tänä vuonna. Uusi Hautalehto-dekkari Tulen aika ja sitä edeltävät osat ovat vuoden 2021 parasta kotimaista dekkarikirjoittamista kaikilla mittareilla. Kun katsomme dataa, on selvää, että Rönnbackan kynä ei petä.

– BookBeatin Sari Forsström Rönnbackan valinnasta vuoden 2021 kotimaiseksi dekkaristiksi

Hautalehto-sarjan Kostajan merkki -kirjan kansikuva

Hautalehto 10: Kostajan merkki

Antti Hautalehto on palannut Porvoon poliisiin jatkamaan työtään entisen ryhmänsä tutkinnanjohtajana. Uusi rikostutkinta käynnistyy, kun Kotojärven golfkentältä löytyy kuollut mies. Kylmäävin yksityiskohta on ruumiin olkavarressa. Tatuointi ei jätä pienintäkään epäilystä: kyseessä on Order of the Boltin jäsen. Ja kosto elää.

Kun Hautalehto saa yllätysvieraan vuosien takaa, menneisyys alkaa kuristua kuin käärme hänen kaulansa ympärille, eikä hän ole ainoa, joka on kuolemanvaarassa. Huonojen vaihtoehtojen edessä Hautalehdon on valittava, noudattaako omia moraalisia periaatteitaan vai lain kirjainta.

Sarjan kymmenennessä osassa Hautalehto palaa Porvooseen, jossa vastaan tulevat monet tutut kasvot, jotkut niistä haudan takaa. Kostajan merkki ilmestyi lokakuussa 2022. Kirja on tällä hetkellä saatavilla kovakantisena, e-kirjana, äänikirjana ja pokkarina.

Olen siinä mielessä etuoikeutettu, että olen saanut kulkea Christian Rönnbackan ja Antti Hautalehdon rinnalla sarjan ensimmäisestä kirjasta lähtien. Kilometrejä ja kokemuksia on kertynyt mittariin aika tavalla, ja Antista on tullut vuosien mittaan itselleni todella tärkeä henkilö, oikeastaan jopa ystävä. Sellainen ystävä, jonka näkemistä tuskin malttaa odottaa. Ja jonka jättää joka kerta taakseen haikein mutta onnellisin mielin.

Sarjan kymmenennessä osassa kohdataan menneisyyden haamuja. Kirjassa Antti palaa seikkailuiltaan Porvooseen, mikä jo pelkästään saa lämpimän tunteen sydämeen – onhan vanha kotikaupunkini melkein yksi sarjan päähenkilöistä. Kostajan merkissä Rönnbacka on jälleen onnistunut luomaan mahtavan kokonaisuuden, josta ei puutu vauhtia, vaarallisia tilanteita eikä sarjalle ominaista poliisihuumoria. Dialogi on terävää, poliisin työyhteisön työskentelyä ja kanssakäymistä on mahtavaa seurata. Ja nyt kun tutut hahmot ovat tv-sarjan myötä saaneet kasvot, se tuo vielä yhden ulottuvuuden kirjaan lisää. Seuraavaa Antin kohtaamista odotellessa.

– Bazarin kustantaja Markus Lähdesniemi

Mennyt mies

Hautalehto 11: Mennyt mies

Porvoon poliisi saa ilmoituksen vanhan omakotitalon pitkään auki olleesta ovesta. Ekonomi Markku Keräsen talolle passitettu partio ei löydä paikalta mitään rikokseen viittaavaa, ja kun kukaan ei ole ilmoittanut Kerästä kadonneeksikaan, Antti Hautalehdon on arvioitava, onko tapaukseen syytä paneutua sen enempää.

Teknisen tutkinnan Simon Kannas haistaa kuitenkin palaneen käryn, ja hänen tutkaansa osuukin paitsi talon tapahtumien päällekäyvä todistaja myös harvinainen pistoolin hylsy. Se on peräisin aseesta, jota käyttävät tunnetusti Venäjän viranomaiset ja jonka luoti lävistää kevyesti poliisin luotiliivin.

Sarjan yhdennessätoista osassa Hautalehto tutkimusryhmineen joutuu iskemään nyrkkinsä saveen mystisessä tapauksessa, joka viittaa vahvasti henkirikokseen. Mutta missä ja kuka on vainaja? Mennyt mies on tällä hetkellä saatavilla kovakantisena, e-kirjanaäänikirjana ja pokkarina.

Rafael

Hautalehto 12: Rafael

Nuorisoon kohdistuva katuryöstöjen aalto on levinnyt pääkaupunkiseudulta Porvooseen. Yksi ryöstäjien kohteeksi ja silmätikuksi joutuneista on vastikään kaupunkiin muuttanut 16-vuotias Sebastian, jolla ei ole kavereita, ja hänen pitää pärjätä yksin, kunnes eräänä päivänä keskelle väkivaltatilannetta ilmestyy tuntematon avuntarjoaja.

Poliisi pääsee lopulta puuttumaan peliin, kun metsiköstä löytyy puuhun köytetty ruumis. Hautalehdon tutkimusryhmälle tulee paine päästä nopeasti tappajan jäljille tuhoisassa koston kierteessä, joka uhkaa kahmaista nuoren toisensa jälkeen kuolemaan.

Kahdestoista Hautalehto-dekkari Rafael julkaistaan painettuna, e-kirjana ja äänikirjana lokakuussa 2024.

Osta Hautalehto-dekkareita Kirja-verkkokaupasta