Sebastian Fitzekin piinaavat trillerit

Saksalainen Sebastian Fitzek tunnetaan armottoman jännittävistä psykologisista trillereistään. Jutussamme esittelemme kaikki Bazarin suomeksi julkaisemat Fitzekin jännärit.

Jännityksen mestari Sebastian Fitzek

Sebastian Fitzek on Saksan kaikkien aikojen menestynein ja lukuisia kirjallisuuspalkintoja niittänyt jännityskirjailija. Lakia ennen kirjailijanuraansa opiskellut Fitzek julkaisi esikoiskirjansa Terapia (Die Therapie) vuonna 2006. Siitä lähtien jokainen hänen kirjansa on ollut Saksan bestsellerlistan kymmenen parhaan kirjan joukossa. Maailmanlaajuisesti Fitzekin kirjoja on myyty yli 13 miljoonaa kappaletta 36 maassa.

Fitzekin kirjat syntyvät hänen omista peloistaan ja painajaisistaan. Julmat ja synkät tarinat saavat usein alkunsa jostakin aivan arkipäiväisestä tilanteesta: lentokoneesta, lääkärin vastaanotolta, kävelymatkasta kotiin. Sebastian Fitzek on kertonut, että tavalliset hetket muuttuvat trilleriksi, kun hän alkaa pohtia, mitä tilanteessa olisi voinut tapahtua.

Tässä jutussa esittelemme kaikki Bazarin tähän mennessä suomeksi julkaisemat Sebastian Fitzekin trillerit.

Sebastian Fitzekin kirjailijakuva: © Marcus Hoehn

Potilas-trillerin kansikuvaPotilas

Mitä sinä olisit valmis tekemään rakkaimpasi vuoksi?

Murhaaja istuu tuomiotaan pahamaineisessa psykiatrisessa vankisairaalassa. Ennen kiinni jäämistään mies on kidnapannut kuusivuotiaan Max-pojan, eikä poliisilla ole yhtäkään johtolankaa, jonka avulla he pääsisivät pojan jäljille. Maxin isä ei voi enää seurata tilannetta sivusta, hänen on selvitettävä totuus vaikka väkisin.

Potilas (suom. Heli Naski) on syvälle ihmismielen pimeään puoleen sukeltava trilleri miehestä, joka soluttautuu psykiatriseen vankisairaalaan selvittääkseen kidnapatun poikansa kohtalon. Potilas on julkaistu painettuna, e-kirjana, äänikirjana ja pokkarina.

Nopeatempoinen ja yllättävä trilleri ei kuvia kumarra. Juonenkäänteitä riittää, ja kiitettävän omaperäisessä teoksessa on imua kuin pesusienessä.
Etelä-Suomen Sanomat

Sebastian Fitzek, Matkustaja 23 -trillerin kansikuvaMatkustaja 23

Joka vuosi maailman risteilyaluksilta katoaa 23 matkustajaa. Kuka on seuraava?

Viisi vuotta sitten poliisipsykologi Martin Schwartz menetti vaimonsa ja lapsensa, kun he katosivat jäljettömiin kesken luksusristeilyn. Heidän kohtalonsa ei koskaan selvinnyt. Tragedian edelleen piinaama Schwartz saa viestin iäkkäältä kirjailijalta, joka väittää tietävänsä Martinin perheen kohtalon ja pyytää häntä saapumaan The Sultan of the Seas -laivan kyytiin.

Piinaava trilleri Matkustaja 23 (suom. Sanna van Leeuwen) vie laivalle, jonka käytävillä kulkee kuolema. Matkustaja 23 on julkaistu painettuna, e-kirjana, äänikirjana ja pokkarina.

Vuoden kiistaton ykkösdekkari. Sanat eivät riitä kuvailemaan kirjan jännittävyyttä ja erinomaisuutta.
Kaksi sivullista -blogi

Ikkunapaikka 7A -trillerin kansikuvaIkkunapaikka 7A

Istu alas ja kiinnitä turvavyösi.

Lentopelosta kärsivä psykiatri Mats Krüger nousee koneeseen ensimmäistä kertaa kahteenkymmeneen vuoteen. Heti lennon alussa hän saa hermoja raastavan puhelun. Joku on kidnapannut hänen raskaana olevan tyttärensä ja uhkaa tappaa tämän, ellei Krüger kaappaa konetta ja pakota sitä maahansyöksyyn, joka surmaisi kaikki lennolla olijat.

Ikkunapaikka 7A (suom. Heli Naski) on lentokoneeseen sijoittuva hyytävä trilleri miehestä, joka joutuu tekemään elämänsä pirullisimman valinnan. Ikkunapaikka 7A on julkaistu painettuna, e-kirjana, äänikirjana ja pokkarina.

Vuoden [2021] uusista käännösdekkareista Fitzekin kirjat ovat ylivetoja erilaisuudessaan, kekseliäissä juonenkäänteissään ja tyylipuhtaassa jännityksessään.
Kansan Uutiset

Terapia-trillerin kansikuvaTerapia

Särkyneen mielen sirpaleet viiltävät kuin veitsi.

Kaksitoistavuotias Josy katoaa jäljettömiin lääkärin vastaanotolta. Neljä vuotta myöhemmin Josyn isä, psykiatri Viktor Larentz, saa ovelleen yllättävän vieraan. Kirjailija Anna Spiegel kärsii harvinaisesta skitsofrenian muodosta: hän uskoo kirjoittamiensa henkilöhahmojen tulevan todeksi. Voisiko Annan viimeisin romaani kertoa juuri Viktorin tyttärestä? 

Sebastian Fitzekin esikoisteoksessa Terapia (suom. Sanna van Leeuwen) traumatisoitunut psykiatri ottaa epätoivoisen riskin löytääkseen kadonneen tyttärensä. Terapia on julkaistu painettuna, e-kirjana ja äänikirjana.

“Jännärin tuoreus, yllätyksellisyys ja keskittynyt kirjoittamistyyli hämmästyttivät. Tarinassa ei ole turhia mutkia, vaikka yllättäviä käänteitä riittääkin. (…) Terapia herättää henkiin ikuisen kysymyksen: kumpi on todempaa, ulkoinen todellisuus vai ihmismielen käsitys siitä?”
Ruumiin Kulttuuri

Sebastian Fitzekin Sielunmurskaaja-trillerin kansikuva

Sielunmurskaaja

Toivo, että hän tuhoaa vain kehosi.

Sielunmurskaajaksi nimitetty rikollinen on kiduttanut kolme ihmistä täysin katatoniseen tilaan, ja ainoa vihje tekijän henkilöllisyydestä on jokaisen uhrin käteen jätetty arvoituksellinen muistilappu. Berliiniläinen yksityisklinikka jää raivokkaan lumimyrskyn vuoksi täysin eristyksiin ulkomaailmasta, ja pian klinikan pääpsykiatri löydetään katatonisena, kryptinen muistilappu kädessään. 

Sielunmurskaaja (suom. Heli Naski) vie suljettujen ovien taakse laitokseen, jonka käytävillä kulkee äärimmäisen vaarallinen psykopaatti. Sielunmurskaaja on julkaistu painettuna, e-kirjana ja äänikirjana.

Soittolista

Uskallatko kuunnella?

15-vuotias Feline Jagow katoaa matkalla kouluun. Tytön hätääntynyt äiti palkkaa yksityisetsivä Alexander Zorbachin löytämään tyttärensä ennen kuin on liian myöhäistä. Zorbach löytää internetistä Felinen tekemän soittolistan, jota tyttö on kuunnellut aktiivisesti ennen katoamistaan. Yksityisetsivän yllätykseksi soittolistaa on muokattu vain kaksi päivää aiemmin. Yrittääkö Feline kertoa jotakin soittolistan kappaleiden avulla? Voiko listasta löytyä avain hänen pelastamiseensa?

Soittolista (suom. Heli Naski) on intensiivinen trilleri, joka kuljettaa ihmissielun pimeimpiin syövereihin ja saa lukijan haukkomaan henkeään jokaisessa juonenkäänteessä. Soittolista julkaistaan painettuna, e-kirjana ja äänikirjana toukokuussa 2023.